Γιατί το παιδί μου να κάνει Χοροθεραπεία;

By paidologio

H Xοροθεραπεία είναι μια καινοτόμος θεραπευτική μέθοδος, σε μια μορφή σωματικής ψυχοθεραπείας, μέσω της Τέχνης του χορού και της κίνησης όπου το άτομο συμμετέχει άμεσα και δημιουργικά.

Σε ποιούς απευθύνεται?

Η Χοροθεραπεία απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες που βιώνουν συναισθηματικά προβλήματα, πίεση, άγχος, κατάθλιψη, νευρική ανορεξία, μετατραυματικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, σωματικές ανικανότητες και μορφές αυτισμού, κ.α. Πρόκειται για μια δημιουργική μορφή ψυχοθεραπείας  που προσφέρει ένα περιβάλλον ασφάλειας και αποδοχής. για την εξερεύνηση  και την  έκφραση  των
σκέψεων και προβλημάτων του ατόμου, μέσω  της κίνησης, του χορού και του λόγου. Μέσα από τις συνεδρίες δίνουμε χρόνο και χώρο, ώστε το ασυνείδητο να γίνει συνειδητό, o θεραπευτής στηρίζει και ενθαρρύνει το άτομο με διαφορετικούς μεθόδους, έτσι ώστε να χρησιμοποιεί την θεραπεία, ανάλογα με τις δικές του ανάγκες καθώς επίσης σέβεται και βοηθά το άτομο να αναπτυχθεί βάση της μοναδικότητας
του και των αναγκών του.

Η Χοροθεραπεία δεν χρειάζεται οποιαδήποτε γνώση στο χορό, και απευθύνεται σε παιδιά και άτομα όλων των ηλικιών (ομαδικές και ατομικές θεραπείες).

Βασικοί στόχοι της Χοροθεραπείας:

  • Αυτοεκτίμηση / αυτοπεποίθηση
  • Βελτίωση της αυτογνωσίας, της αυτοεκτίμησης και της προσωπικής αυτονομίας
  • Κοινωνικοποίηση
  • Σωματική εικόνα
  • Βελτίωση οπτικής επαφής.
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων και αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων να ηρεμήσει το παιδί, και αυτοθεραπεία.
  • Ενίσχυση της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας (verbal and non-verbal communication)
  • Έκφραση και διαχείριση επίπονων σκέψεων και συναισθημάτων
  • Αναπτυξιακή κίνηση (movement development )
  • Ένωση συναισθημάτων με σκέψη (body and mind connection)

Μέσα απο τα μαθήματα Χοροθεραπείας τα παιδία αρχίζουν να εξερευνούν τα συναισθήματα τους καθώς και τον ευατό τους. Χρησιμοποιύν τα μαθήματα και τον χορό σαν ένας τρόπο αποδοχής και επικοινωνίας στις οποίες δυσκολίες βιώνουν. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει επίσης το παιδί να αναπτύξει την αυτογνωσία και την αποδοχή του με το κόσμο.

Ο Rudolf Laban, χορογράφος και θεωρητικός της κίνησης, είπε ότι «ο,τιδήποτε ανακαλύπτουμε για τη ζωή, το ανακαλύπτουμε μέσω της κίνησης». Είναι αληθινή, αυθεντική και πηγαία. Μέσα απο τα μαθήματα μας στόχος είναι το άτομο να αυξήσει το εύρος των κινητικών του επιλογών και να μπορεί να εκφραστεί μέσα από αυτές.

Το κινητικό προφίλ του θεραπευόμενου αναλύεται από τον θεραπευτή ο οποίος παρεμβαίνει ανάλογα. Όσα και να πούμε για τη χοροθεραπεία θα είναι απλά θεωρία, μόνο μέσα από την εμπειρία μπορεί να βιώσει κανείς την πραγματική της αξία.

Τα μαθήματα γίνονται σε ένα ασφαλές, εμπιστευτικό και θεραπευτικό χώρο, όπου το άτομο έχει την δυνατότητα με την καθοδήγηση του θεραπευτή, να εξωτερικεύσει και να εξερευνήσει τους φόβους, τα αισθήματα και τις ανασφάλειες του, με σκοπό να χαλαρώσει και να αποφορτιστεί τόσο ψυχολογικά, όσο και σωματικά.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

    Leave a Comment