Εικαστική Ψυχοθεραπεία

Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθά να καταλάβουμε την αλήθεια. Π Πικάσο

Τι είναι η Εικαστική Ψυχοθεραπεία;

Η εικαστική ψυχοθεραπεία (art psychotherapy) είναι μια εναλλακτικήμορφή ψυχοθεραπείας, η οποία χρησιμοποιεί την δημιουργία με τη χρήση υλικών τέχνης ως πρωταρχική μεθόδος έκφρασης και επικοινωνίας. Στην Εικαστική Θεραπεία η τέχνη δεν αποτελεί διαγνωστικό εργαλείο, αλλά γίνεται το μέσο μέσα από το οποίο ο θεραπευόμενος επικοινωνεί, επιλύει συγκρούσεις και διαχειρίζεται τα δύσκολα συναισθήματα. Μέσα από την δημιουργική διαδικασία το άτομο μπορεί να αναπτύξει τις διαπροσωπικές του σχέσεις, τις κοινωνικές του δεξιότητες και να βελτιώσει την αυτοεικόνα του.

 • Δημιουργικότητα

 • Έκφραση

 • Συναισθηματική Ενδυνάμωση

Σε ποιον απευθύνεται η Εικαστική ψυχοθεραπεία;

Η Εικαστική ψυχοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στηρίξει σε συναισθηματικό επίπεδο παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους. Ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευμένου, η εικαστική ψυχοθεραπεία μπορεί να γίνει ατομικά, σε ζευγάρια, ομαδικά ή συστημικά (π.χ. στα μέλη μιας οικογένειας). Ακολουθεί τη βασική αρχή των νέων ολιστικών εξατομικευμένων παρεμβάσεων και προσαρμόζεται στο επίπεδο και τις ανάγκες όλων των ατόμων, ανεξαρτήτως ικανοτήτων, διάγνωσης ή δεξιοτήτων που ίσως παρουσιάζουν:

 1. Ψυχοκοινωνικά προβλήματα
 2. Συμπτώματα κατάθλιψης
 3. Θέματα διαχείρισης άγχους και θυμού, φοβίες, εμμονές.
 4. Xαμηλή αυτοεκτίμηση ή έλλειψη αυτοπεποίθησης
 5. Δυσκολία στη λεκτική έκφραση/επικοινωνία

** Μια από τις κύριες διαφορές μεταξύ εικαστικής ψυχοθεραπείας και των παραδοσιακών μορφών ψυχοθεραπείας είναι ότι ότι η δεύτερες βασίζονται στην λεκτική επικοινωνία. Για αυτό το λόγο η εικαστική ψυχοθεραπεία θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμη θεραπευτική μέθοδος για άτομα που δυσκολεύονται να εκφραστούν επαρκώς λεκτικά, μιας και ο λόγος ενέχει περιορισμούς, παρέχοντας την ευκαιρία για μια πολυαισθητηριακή και μη λεκτική εμπειρία επικοινωνίας και έκφρασης.

Τι κάνει ο εικαστικός ψυχοθεραπευτής;

Ο εικαστικής ψυχοθεραπευτής αξιολογεί, παρατηρεί,θέτει προβληματισμούς και ενθαρρύνει την εύρεση συνδέσεων και νοήματος μεταξύ εικόνας με την ζωή του ατόμου. Ο θεραπευτής δεν ερμηνεύει το έργο , αλλά βοηθά τον θεραπευόμενο να αντιληφθεί τα σύμβολα και μεταφορικές εκφράσεις που αναδύονται μέσω της δημιουργικής διαδικασίας. Ως εκ τούτου, το άτομο αρχίζει να αντιλαμβάνεται την επίδραση της εικαστικής ψυχοθεραπείας αφού σε αυτό το ασφαλές και διευκολυντικό περιβάλλον μπορεί να εκφράσει τις εσωτερικές του καταστάσεις/ ανησυχίες, την προσωπικότητά του, τα ενδιαφέροντά του και με το θεραπευτή να ψάξουν για λύσεις διαχείρησης τους.

Γιατί να καταφύγω στην Εικαστική ψυχοθεραπεία;

Όπως συμβαίνει με όλες τις μορφές της ψυχοθεραπείας, έτσι και αυτή χρησιμοποιείται για την θεραπεία – συνήθως ως μέσο βελτίωσης της συναισθηματικής ή διανοητικής ευεξίας. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί μόνο ως ψυχοθεραπεία για κάποιο σοβαρό ζήτημα αφού η εικαστική ψυχοθεραπεία βοηθά στην εκτόβωση τουο στρες/ έντασης ή ως ένας τρόπος ενδοσκόπησης του εαυτού. Έρευνες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της εικαστικής ψυχοθεραπείας
καταδικνύουν τα εξής :

 • Αύξηση της αυτο-εξερεύνησης, αυτοαντίληψης του ατόμου και της αυτογνωσίας.
 • Αυξημένη ικανότητα ανάγνωσης, κατανόησης, έκφρασης και ρύθμισης των συναισθημάτων.
 • Ανάπτυξη δεξιοτήτων αντιμετώπισης αρρώστιας/ τραύματος /εθισμού
 • Χτίσημο αυτο-εκτίμησης, αυτο-έκφρασης και αύξηση ανοχής και αποδοχής.
 • Ενίσχυση αυτοσυγκέντρωσης και αισθητηριακής ολοκλήρωσης.
 • Μείωση επιπέδων κατάθλιψης/ άγχους.
 • Βελτίωση της επικοινωνίας με τους άλλους.

Η μουσική, η τέχνη και ο χορός το θέατρο, το παιχνίδι είναι τα βασικά εργαλεία των εναλλακτικών ψυχοθεραπειών.

Η Εικαστική Θεραπεία ως επάγγελμα συνδυάζει τις ψυχοθεραπευτικές θεωρίες και τις εικαστικές τέχνες. Συγκαταλέγεται στον κλάδο των εναλλακτικών ψυχοθεραπειών μέσω τέχνης (όπως τη μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία, δραματοθεραπεία, παιχνιδοθεραπεία). Οι πιστοποιημένοι εικαστικοί ψυχοθεραπευτές είναι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και υποχρεούνται να αποκτήσουν πτυχίο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πεδίο τέχνης ή γενικών κοινωνικών / ανθρωπιστικών σπουδών (ψυχολογία, ανθρωπολογία, παιδαγωγικά) και μετά για εξειδίκευση να ακολουθήσουν ένα εντατικό διαιτές μεταπτυχιακό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μαθήματα ψυχολογίας, θεωρητικά μαθήματα εικαστικής ψυχοθεραπείας, εργαστήρια τέχνης, πρακτική άσκηση, κλινική και ακαδημαϊκή εποπτεία καθώς και προσωπική ψυχοθεραπεία. Η εικαστική θεραπεία δεν είναι ψυχαγωγική δραστηριότητα ή ένα μάθημα τέχνης, παρόλο που κάποτε είναι διασκεδαστική. Δεν χρειάζεται να έχετε προηγούμενη εμπειρία ή ταλέντο στην τέχνη και τη ζωγραφική.

Η Εικαστική ψυχοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό μεά λλες παραδοσιακές παρεμβάσεις

Η άμεση και σωστή θεραπευτική παρέμβαση καθώς επίσης και η βελτίωση της καθημερινότητας τόσο των παιδιών όσο και των γονέων.
Η ανάδειξη των δεξιοτήτων του παιδιού σας, η ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής του επικοινωνίας χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους.

Κάθε παιδί, το παιδί σας, είναι μοναδικό και πολύτιμο έτσι και εμείς θα του προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για ένα λαμπρό μέλλον.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Η ομάδα του ΠΑΙΔΟλογίου βρίσκεται πάντα στην διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία έχετε. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στέλνοντας ένα e-mail ή καλώντας μας. Ένα μέλος της ομάδας μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό!