Παιγνιοθεραπεία

Το Παιχνίδι είναι ότι πιο σημαντικό για ένα παιδί.

Τι είναι η Παιγνιοθεραπεία;

Η Παιγνιοθεραπεία είναι μια μη κατευθυντική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση για παιδιά. Αποτελεί την πιο προσιτή μορφή θεραπείας αφού απαιτείται από το θεραπευτή να κατέβει στο επίπεδο του παιδιού και να μιλήσει στη γλώσσα του. Το παιχνίδι φαίνεται να είναι το αμεσότερο μέσο «κάθαρσης» του παιδιού από τα άγχη, τους φόβους, τις συγκρούσεις και τις εντάσεις. Μέσω αυτής της προσέγγισης τα παιδιά μπορούν:

 • Να διερευνήσουν, να κατανοήσουν και να αποδεχτούν τα συναισθήματά τους
 • Να εκφραστούν
 • Να αναπτυχθούν ψυχοκοινωνικά
 • Να δυναμώσουν συναισθηματικά
 • Να καταφέρουν να επιλύσουν τυχόν εσωτερικά τραύματα

Δια μέσω του παιχνιδιού, το παιδί αναπαριστά στιγμές από τη δικιά του καθημερινότητα. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στο θεραπευτή να βοηθήσει το παιδί για να βρει τις κατάλληλες γιαυτό λύσεις σε διάφορες δυσκολίες που ίσως αντιμετωπίζει ή να αποδεχτεί αλλαγές που έχουν συμβεί στη ζωή του.

Τα αποτελέσματα και τα οφέλη της παιγνιοθεραπείας στα παιδιά είναι πολλαπλά και έχουνκαταγραφεί ερευνητικά. Απώτερος στόχος είναι η προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του και ο αυτοέλεγχος της συμπεριφοράς του.

 • Παιχνίδι

 • Δημιουργία

 • Έκφραση

Σε ποιες περιπτώσεις ενδεικνύεται;;

Απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 3-12 ετών που παρουσιάζουν:

 • Δυσκολίες συμπεριφοράς
 • Αγχώδεις διαταραχές
 • Ψυχοκοινωνικά προβλήματα
 • Αισθητηριακές αναπηρίες (κινητικές, ακοής, οράσεως)
 • Αναπτυξιακές διαταραχές
 • Προβλήματα υγείας-χρόνια νοσήματα
 • Πένθος, διαζύγιο, κακοποίηση, απομάκρυνση από τον τόπο καταγωγής τους

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην παιγνιοθεραπεία είναι άμμος, πηλός, μπογιές, είδη χειροτεχνίας, μινιατούρες που συμβολίζουν διάφορες καταστάσεις της ζωής, μαριονέτες, μουσικά όργανα, μεταμφιέσεις, κ.α.. Οι δραστηριότητες προσαρμόζονται ανάλογα με τις δυνατότητες και προτιμήσεις του κάθε παιδιού.

Η Παιγνιοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί προληπτικά, διαγνωστικά και βεβαίως θεραπευτικά, ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, τόσο σε ατομικό, όσο και ομαδικό επίπεδο.

Οι βασικότεροι στόχοι και επιδιώξεις της Παιγνιοθεραπείας είναι:

 • Η Ανάπτυξη της δημιουργικότητας του παιδιού
 • Η Κοινωνικοποίηση αυτού
 • Η Έκφραση των συναισθημάτων του
 • Η Οργάνωση του «εγώ»
 • Η Κατανόηση του «είμαι» και του «θέλω»

Παιγνιοθεραπεία και διαταραχές

Στο Play Therapy , το παιδί με αυτισμό έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με διαφορετικά αισθητηριακά υλικά , ακολουθώντας τον δικό του ρυθμό. Ο διαχωρισμός των παιχνιδιών βάση του EPR , διευκολύνει το παιδί να αναπτύξει και να εξελίξει το παιχνίδι και την φαντασία του. Με την ανάπτυξη της φαντασίας , οι εμμονές και στερεοτυπίες μειώνονται και αναπτύσσεται η ευελιξία της σκέψης. Επίσης, μέσω του συμβολικού παιχνιδιού , το παιδί εξασκείται σε κοινωνικές δεξιότητες και στην κατανόηση κοινωνικών καταστάσεων, με αποτέλεσμα να αναπτύσσει πιο θετικές συμπεριφορές και να διευκολύνεται στην κοινωνικοποίηση του. Τέλος,μέσω της θεραπείας έχει την ευκαιρία να επεξεργαστεί και να μάθει να διαχειρίζεται λειτουργικά τα συναισθήματά του, αναπτύσσοντας μια πιο θετική αυτοεικόνα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Τα παιδιά μπορούν να ωφεληθούν από ατομικές η ομαδικές συνεδρίες, όπου στις ομαδικές συνεδρίες εξασκούν ακόμα περισσότερο το κομμάτι των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Το παιδί με δυσκολία στην συγκέντρωση προσοχής , υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα μέσω του παιχνιδιού και της εστίασης στο εδώ και τώρα ωφελείται στην ενίσχυση της συγκέντρωσης της προσοχής και την μείωση της διάσπασης . Ο θεραπευτής διευκολύνει το παιδί μεσω συγκεκριμένων παιχνιδιών να εκτονώσει την ενέργειά του σε ένα ασφαλές περιβάλλον, αναπτύσσοντας παράλληλα τον έλεγχο παρόρμησης. Η ανάπτυξη αυτοελέγχου βοηθά το παιδί να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να ανταποκρίνεται καλύτερα στα διάφορα κοινωνικά περιβάλλοντα στα οποία κινείται. Επιπλέον, οι ομαδικές συνεδρίες διευκολύνουν τα παιδιά να μάθουν να σέβονται τον προσωπικό χώρο του άλλου, να αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση και να καλλιεργούν τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Πολλά παιδιά σήμερα υποφέρουν από άγχος. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι πιο σύνηθεις στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό. Στις αγχώδεις διαταραχές εντάσσονται και οι φοβίες (όπως κοινωνική φοβία ή ειδικές φοβίες ). Οι αγχώδεις διαταραχές, ως εσωτερικευμένες διαταρχές , συχνά δεν αναγνωρίζονται, δεν αξιολογούνται ως σημαντικές και δεν αντιμετωπίζονται. Πολλές οικογένειες έχουν την τάση να το «κουκουλώνουν» ή να θεωρούν ότι κάποια στιγμή το παιδί θα το ξεπεράσει μόνο του. Το παιδί που έχει άγχος, συχνά νιώθει άσχημα και ντρέπεται για αυτό, προσπαθώντας να το κρύψει. Όταν ενα παιδί η έφηβος υποφέρει από άγχος, συχνά παρουσιάζει επιθετικότητα και αντιδραστικότητα/εναντιωματικότητα, διαταραχές στον ύπνο ή στην διατροφή, δυσκολία στην συγκέντρωση, υπερκινητικότητα, τραυλισμό ή και παραπονιέται συχνά για σωματικές ενοχλήσεις (πονοκέφαλο, στομαχόπονο). Τα εξωτερικευμένα συμπτώματα (όπως επιθετικότητα), είναι συνήθως αυτά που κινητοποιούν τους γονείς. Στις διαταρχές φοβικού άγχους , συχνά το παιδί υποφέρει απο χαμηλή αυτοπεποίθηση, σωματικές ενοχλήσεις κατά την έκθεση στο φοβικό ερέθισμα (ταχυκαρδία, εφίδρωση, τάση για λιποθυμία) και αποφυγή των στρεσογόνων καταστάσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της χαμηλής αυτοπεποίθησης και την κοινωνική απομόνωση. Ως εκ τούτου, όταν ένα παιδί υποφέρει από άγχος , είναι πολύ σημαντικό η οικογένεια να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό για τον σχεδιαμό του θεραπευτικού προγράμματος. Στην Παιγνιοθεραπεία , μέσω του παιχνιδιού και της θεραπευτικής σχέσης που αναπτύσσεται , το παιδί διευκολύνεται να εκφράσει και να επεξεργαστεί δύσκολα βιώματα και συναισθήματα, να εξωτερικεύσει τις σκέψεις του και να βρεί λειτουργικούς τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων του και δημιουργικούς τρόπους χαλάρωσης . Σταδιακά τα αρνητικά συναισθήματα μειώνονται και το παιδί αναδομεί την ταυτότητα του. Αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και αίσθηση ελέγχου σε καινούριες εμπειρίες και περιβάλλοντα.

Σήμερα, όλο και πιο συχνά ακούμε για παιδιά που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τους κανόνες της τάξης και να προσαρμοστούν σε μία ομάδα ή δυσκολεύονται να συνάψουν φιλίες και εκδηλώνουν δυσκολίες στην συμπεριφορά όπως επιθετικότητα, εναντιωματικότητα, παρορμητικότητα, υπερκινητικότητα. Ακόμη, πολλά παιδιά δυσκολεύονται μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο να εκφράσουν την γνώμη τους, να διεκδικήσουν, να εκφράσουν τις επιθυμίες τους και τα συναισθήματά τους, έχοντας χαμηλή αυτοπεποίθηση και τάση για κοινωνική απομόνωση. Οι ατομικές και ομαδικές συναντήσεις Παιγνιοθεραπείας μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τα παιδιά με τις παραπάνω δυσκολίες. Η θεραπευτική σχέση που χτίζεται , επιτρέπει στο παιδί να εμπιστευτεί τον θεραπευτή και μέσα στο πλαίσιο της αποδοχής, της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης να ξετυλίξει το δυναμικό του. Το παιδί διευκολύνεται να εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα, θέματα που το απασχολούν καθώς και να αναπτύξει τις κοινωνικές δεξιότητες και τις δεξιότητες επίλυσης προβλήματος . Σταδιακά αναδομεί την ταυτότητα του και χτίζει μια πιο θετική εικόνα για τον εαυτό του. Έχοντας αναπτύξει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πιο θετικές συμπεριφορές, είναι σε θέση να επενδύει στις διαπροσωπικές σχέσεις και να δείχνει προσαρμοστικότητα στα περιβάλλοντα στα οποία κινείται.

Η άμεση και σωστή θεραπευτική παρέμβαση καθώς επίσης και η βελτίωση της καθημερινότητας τόσο των παιδιών όσο και των γονέων.
Η ανάδειξη των δεξιοτήτων του παιδιού σας, η ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής του επικοινωνίας χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους.

Κάθε παιδί, το παιδί σας, είναι μοναδικό και πολύτιμο έτσι και εμείς θα του προσφέρουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για ένα λαμπρό μέλλον.

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Η ομάδα του ΠΑΙΔΟλογίου βρίσκεται πάντα στην διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία έχετε. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στέλνοντας ένα e-mail ή καλώντας μας. Ένα μέλος της ομάδας μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό!