Έξυπνες ιδέες για παιχνίδια μέσα στο σπίτι!

By paidologio

Όση δημιουργική φαντασία και να έχουμε ως γονείς η παιδαγωγοί, πολλές φορές στερεύουμε μπροστά στην… ακόρεστη ανάγκη των νηπίων να εφευρίσκουμε ιδέες για παιχνίδια μέσα στο σπίτι- κατά προτίμηση καινούρια, πολύ διασκεδαστικά, τόσο εύκολα ώστε να μπορούν να τα κάνουν τα ίδια μόνα τους αλλά και τόσο δύσκολα ώστε να αισθάνονται την χαρά της ικανοποίησης ότι τα κατάφεραν!

Αυτή τη φορά πριν υποκύψουμε στον πειρασμό μιας ακόμη επίσκεψης στο πλησιέστερο παιχνιδάδικο, ας δούμε τι παιχνίδια μπορούμε να καταστρώσουμε οι ίδιοι μέσα στο σπίτι με τη βοήθεια των παιδιών, με εύκολα υλικά που συνήθως βρίσκονται τριγύρω, ελάχιστο χρόνο κατασκευής και πολύ μικρό βαθμό δυσκολίας.

1. Ιδέες με μπαλόνια και πλαστικά πιατάκια

33

Τένις με μπαλόνια και για ρακέτες… πλαστικά πιατάκια, πιατάκια-κρίκοι που πρέπει να βρουν τον στόχο τους και μια κιθάρα με λαστιχένιες χορδές είναι μερικές μόνο ιδέες πάνω στις οποίες μπορείτε να πειραματιστείτε με τα πλαστικά ή χάρτινα πιατάκια που συνήθως έχουν περισσέψει στο σπίτι από κάποιο πάρτι!

2. Βάλε κάτι στη σχισμή!

150

Καλώς είχατε κάνει και κρατήσατε το άδειο κουτάκι από τα μωρομάντηλα! Τα παιδιά λατρεύουν να περνάνε μικροαντικείμενα μέσα από σχισμές και να τα εξαφανίζουν. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με ένα πλαστικό κουτάκι στο οποίο μπορείτε να ανοίξετε μόνοι σας τρύπες. Επίσης, μια αντίστροφη εφαρμογή της ίδιας ιδέας είναι να έχετε μια μεγάλη κορδέλα (ή μικρότερες δεμένες μεταξύ τους για μεγαλύτερο ενδιαφέρον) και το παιδί να την τραβάει για να εμφανιστεί όλη μέσα από τη σχισμή του κουτιού. Φυσικά, το μυστικό αυτής της ιδέας είναι το τράβηγμα αυτό να διαρκέσει…. πολύ! Το παιδί απολαμβάνει κάθε δευτερόλεπτο που περνάει χωρίς να έχει εμφανίσει όλη την κορδέλα καθώς μεγαλώνει το σασπένς ενώ εσείς κερδίζετε λίγο έξτρα «youtime»…

3.  Παιχνίδια από… κούτα!

50

61

Αν δεν έχετε μετακομίσει πρόσφατα ή δεν έχετε αγοράσει κάποιο αντικείμενο σε συσκευασία μεγάλης κούτας, απευθυνθείτε στο κοντινότερο σουπερμάρκετ. Η πιο απλή εφαρμογή είναι να μπει το παιδί μέσα και να αρχίσει να ζωγραφίζει όπου και όπως θέλει, αφού διευκρινίσετε ότι αυτό θα ισχύει για τους «τοίχους» του κουτιού και όχι για οποιονδήποτε τοίχο!

Μπορείτε ακόμα πολύ εύκολα να μετατρέψετε τις κούτες σε αυτοκινητάκια προσθέτοντας πλαστικά πιατάκια για ρόδες και χρωματιστές ταινίες για σχέδια ενώ αν κάνετε τρύπες στο καπάκι μιας κούτας στο μεγεθος μικρών μπαλών, το παιδί απασχολείται δημιουργικά κάνοντας παράλληλα εξάσκηση στα χρώματα!

4. Βόλει στο σπίτι!

36

Είναι τόσο εύκολο όσο δείχνει η εικόνα. Δυο καρέκλες, ένα σχοινί κι ένα μπαλόνι. Ανάλογα με το ύψος και την ηλικία του παιδιού, επιτρέψτε κάποια ελαστικότητα στον κανόνα- το μπαλόνι δεν είναι απαραίτητο να περνάει μόνο πάνω από το σχοινί!

5. Παιχνίδια με τα κουζινικά της μαμάς!

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου ισχύει το μότο «Ψωνίζουμε στο σπίτι». Τα πιο απλά σκεύη μαγειρικής μπορούν να μετατραπούν στα πιο ευφάνταστα παιχνίδια! Σε πόσους εξάλλου δεν έχει συμβεί το παιδί να περιφρονεί το καινούριο του ακριβό παιχνίδι για χάρη ενός λαχταριστού… τάπερ ή μιας καλογυαλισμένης… κατσαρόλας;

30

Για εκείνους που θέλουν να καλλιεργήσουν από νωρίς τις μουσικές δεξιότητες του παιδιού τους και αντέχουν στα πολλά ντεσιμπέλ, να μια καλή ιδέα:

40

 6. Ο μυστικός θησαυρός

11

Το μυστικό για την επιτυχία αυτής της δραστηριότητας είναι να απομακρύνουμε μετά το παιχνίδι το μυστικό-μαγικό καλάθι για να παραμένει πάντα… μυστικό, μαγικό, και θησαυρός- με λίγα λόγια να μην χάνει το ενδιαφέρον του! Ως προς τα αντικείμενα με τα οποία θα το γεμίσετε δύο πράγματα πρέπει να προσέξετε: να είναι ασφαλή για παιδιά και όσο ανόμοια μεταξύ τους γίνεται. Επίσης, αν δεν μπορείτε να καταλάβετε τι θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον για ένα παιδί, ένα είναι το κριτήριο: αυτό που για εσάς είναι άχρηστο και δεν θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι θα είναι γοητευτικό στα μάτια -και τα χέρια- ενός παιδιού!

Λίγη οργάνωση, απλά υλικά, πολλή φαντασία και θα δείτε ότι θα αρχίσετε να γεννάτε ιδέες για παιχνίδια μέσα στο σπίτι, που θα σας εκπλήξουν! 

    Leave a Comment