Δραστηριότητες Λογοθεραπείας στο σπίτι

By paidologio

Στο παρόν άρθρο θα βρείτε δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά στο σπίτι για να απασχολήσετε δημιουργικά τον χρόνο τους. Οι δραστηριότητες αυτές στοχεύουν στην εκμάθηση νέων λέξεων, στην κατανόηση και εκτέλεση οδηγιών, στην εναλλαγή σειράς, στη ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή συμπερασμάτων, ερωτήσεις και απαντήσεις, εξοικείωση με συναισθήματα, ανάπτυξη δημιουργικότητας και φαντασίας.

1.Φτιάξτε κουλουράκια

Αυτή η δραστηριότητα στοχεύει στην κατανόηση και εκτέλεση εντολών και στην εκμάθηση νέων λέξεων. Επίσης προσφέρει πολλά αισθητηριακά ερεθίσματα και βοηθάει στην απευαισθητοποίηση. Ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει να φτιάξετε κουλουράκια. Παρουσιάστε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε (πχ λάδι, αλεύρι, νερό, ζάχαρη, κανέλα, ξηρούς καρπούς κτλ). Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσετε αυγά καθώς το παιδί μπορεί να βάλει τα χέρια στο στόμα. Στη συνέχεια δώστε απλές οδηγίες στο παιδί, όπως “Βάλε αλεύρι στην κούπα. Τώρα άδειασε το στο μπολ. Πρόσθεσε αλάτι/ζάχαρη κτλ. Ανακάτεψε το μείγμα. Η ζύμη είναι έτοιμη, ας πλάσουμε κουλουράκια.”

2. Μουσική και χορός

Τα παιδιά λατρεύουν να χορεύουν! Υπάρχουν διάφορα μουσικά βίντεο στο YouTube (όπως https://www.youtube.com/watch?v=UQr79y06poU)  όπου μπορείτε να αντιγράψετε τις κινήσεις. Επίσης μια άλλη ιδέα είναι να δημιουργήσετε τα δικά σας χορευτικά δίνοντας οδηγίες όπως “Κούνησε τα χέρια σου”, “Χοροπήδα”, “Κάνε στροφή”. Μπορείτε ακόμα να ζητήσετε από το παιδί να αντιγράψει τις κινήσεις σας και το αντίθετο.

Disco night! Διοργανώστε μια βραδιά Disco όπου όλη η οικογένεια μπορεί να πάρει μέρος και να διασκεδάσει!

3. Ζωγραφική

Μπορείτε να κατεβάσετε σελίδες ζωγραφικής από το ίντερνετ ή να ζωγραφίσετε εσείς κάποια εικόνα/ σχήματα κτλ και να ζητήσετε από το παιδί να το αντιγράψει. Στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί να ζωγραφίσει εκείνο μια εικόνα για να αντιγράψετε εσείς.

*Κάντε την δραστηριότητα πιο δύσκολη με το να δίνετε προφορικές οδηγίες στο παιδί πχ Ζωγράφισε ένα μπλε τετράγωνο- από πάνω ζωγράφισε ένα τρίγωνο κτλ.

4. Πάρτι με τα αρκουδάκια!

Βάλτε όλα τα αρκουδάκια να κάτσουν το ένα δίπλα στο άλλο και μοιράστε πλαστικά πιατάκια, ποτηράκια και μαχαιροπίρουνα. Προσποιηθείτε ότι μοιράζετε και τρώτε κομμάτια τούρτας, τσάι στα ποτηράκια κτλ. Αυτή η δραστηριότητα βοηθάει στην εναλλαγή σειράς και στην ανάπτυξη φανταστικού παιχνιδιού.

5. Βιβλία, βιβλία και πάλι βιβλία!

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθουν τα παιδιά για τον κόσμο γύρω τους από τα βιβλία. Διαβάστε παραμύθια και βιβλία και χρησιμοποιήστε τα για την εξάσκηση ερωτήσεων “Ποιος, που, πότε, γιατί” (πχ ποιος πήγε στην γιαγιά, γιατί δεν πρέπει να μιλάμε στους ξένους; κτλ), ανάπτυξη δεξιοτήτων εξαγωγής συμπερασμάτων (πχ τι πιστεύεις ότι θα συμβεί;), δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων (πχ εσύ τι θα έκανες στην θέση της, πως θα τον βοηθούσες αν ήσουν φίλος του;). Μπορείτε ακόμα να ζητήσετε από το παιδί να σας διηγηθεί ένα γνωστό παραμύθι, να αλλάξει το τέλος ή να φτιάξει το δικό του (και να το ζωγραφίσει!).

6. Επιτραπέζια

Τα επιτραπέζια είναι ένας καλός τρόπος να μάθει το παιδί για την εναλλαγή σειράς αλλά και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του όταν χάνει. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να περάσει η οικογένεια χρόνο μαζί και να διασκεδάσουν.

7. Συναισθήματα

Μάθετε για τα συναισθήματα και δημιουργήστε υποθετικές καταστάσεις όπου μπορεί εσείς και το παιδί να νιώθετε το κάθε συναίσθημα (πχ νιώθω περήφανος όταν παίρνω Άριστα στην ορθογραφία). Μπορείτε να ζωγραφίσετε τα δικά σας πρόσωπα με συναισθήματα ή να κατεβάσετε τις κάρτες δωρεάν από εδώ https://www.teacherspayteachers.com/Product/Kids-in-Action-Faces-2-Clip-Art-18-FREE-pngs-to-Show-Feelings-and-Emotions-559814

8. Κατασκευές με LEGO και τουβλάκια

Ένας διασκεδαστικός τρόπος να μάθει το παιδί  προθέσεις τόπου, όπως πάνω, κάτω, δίπλα, μπροστά, πίσω, ανάμεσα. Μπορείτε να διοργανώσετε διαγωνισμό για το ποιος θα φτιάξει την καλύτερη κατασκευή (πχ ένα αεροπλάνο, ένα σπίτι, ένα λουλούδι, ένα κάστρο κτλ). Παράλληλα αναπτύσσεται και η λεπτή κινητικότητα καθώς το παιδί μαθαίνει να χειρίζεται τα τουβλάκια.

9. Μαθαίνω για τα επαγγέλματα

Ζητήστε από το παιδί να αντιστοιχήσει τις εικόνες με τα αντικείμενα και τα επαγγέλματα. Μιλήστε για το τι κάνει κάποιος στο κάθε επάγγελμα. Κατεβάστε δωρεάν τις εικόνες εδώ https://www.teacherspayteachers.com/Product/Associations-Activity-Community-Helpers-and-Occupations-2597055

10. Κουκλοθέατρο

Το κουκλοθέατρο προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της φαντασίας, της ψυχικής και γνωστικής νοημοσύνης και αποτελεί την πρώτη επαφή με την τέχνη. Μέσα από το κουκλοθέατρο μπορούμε να περάσουμε ηθικά διδάγματα καθώς το παιδί μαθαίνει από τα παθήματα των ηρώων και είναι ένας τρόπος να γνωρίσει τον κόσμο και την κοινωνία. Επίσης βοηθάει στην ανάπτυξη της προσοχής και συγκέντρωσης καθώς το παιδί καλείται να παρακολουθήσει μια παράσταση. Ζητήστε από το παιδί να δώσει μια παράσταση μιας γνωστής ιστορίας ή να δημιουργήσει μια δική του.

    Leave a Comment