Ποια είναι η σημασία της αδρής κινητικότητας στην εξέλιξη του παιδιού;
Τι είναι οι δεξιότητες αδρής κινητικότητας;
Οι δεξιότητες αδρής (φυσικής) κινητικότητας είναι εκείνες που απαιτούν κίνηση ολόκληρου του σώματος και οι οποίες αφορούν στους μεγάλους (σταθεροποιητές του κορμού) μύες του σώματος για να πραγματοποιήσουν καθημερινές λειτουργίες, όπως η στατική θέση, η βάδιση, το τρέξιμο και το κάθισμα με σωστή ευθυγράμμιση. Περιλαμβάνονται επίσης δεξιότητες οπτικο-κινητικού συντονισμού όπως δεξιότητες με την μπάλα (πέταγμα, πιάσιμο, κλότσημα).
Γιατί είναι οι δεξιότητες αδρής κινητικότητας τόσο σημαντικές;
Οι δεξιότητες αδρής κινητικότητας είναι σημαντικές επειδή δίνουν την δυνατότητα στα παιδιά να πραγματοποιούν καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το πήδημα, όπως επίσης και δεξιότητες στη παιδική χαρά (σκαρφάλωμα) και αθλητικές δεξιότητες (π.χ το πιάσιμο, το πέταγμα και το κλότσημα της μπάλας με ένα ρόπαλο). Οι παραπάνω δεξιότητες είναι μείζονος σημασίας για τις καθημερινές δεξιότητες αυτο-φροντίδας όπως το ντύσιμο (όπου χρειάζεται να στέκεσαι στο ένα πόδι για να βάλεις το άλλο πόδι σου μέσα στο παντελόνι χωρίς να πέσεις).
Οι δεξιότητες αδρής κινητικότητας έχουν ακόμη μια επιρροή σε άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, η ικανότητα ενός παιδιού να παραμένει σε μια στάση ευθυτενή (υποστήριξη κορμού) θα επηρεάσει την ικανότητά του να συμμετέχει σε δεξιότητες λεπτής κινητικότητας (π.χ. το γράψιμο, η ζωγραφική και η κοπή σχεδίων) και την ικανότητα να δώσει προσοχή στις οδηγίες μέσα στην τάξη, το οποίο με την σειρά του επιδρά στην ακαδημαϊκή του μάθηση. Οι δεξιότητες αδρής κινητικότητας επηρεάζουν την αντοχή του μπροστά σε μια γεμάτη μέρα στο σχολείο (να κάθεται ευθυτενής στο θρανίο, να μετακινείται από αίθουσα σε αίθουσα, να κουβαλά την βαριά σχολική του τσάντα).
Τα δομικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων αδρής κινητικότητας περιλαμβάνουν:
- Μυϊκή δύναμη: η ικανότητα να ασκήσουμε δύναμη ενάντια σε αντίσταση.
- Μυϊκή αντοχή: η ικανότητα ενός μυός ή μιας μυϊκής ομάδας να ασκήσουν δύναμη επαναλαμβανόμενα ενάντια σε αντίσταση.
- Κινητικός (μυϊκός) σχεδιασμός: η ικανότητα να κινούμε το σώμα με κατάλληλες ακολουθίες και χρονισμό για να πραγματοποιήσουμε κινήσεις με εκλεπτυσμένο έλεγχο.
- Κινητική μάθηση: μια αλλαγή στην κινητική συμπεριφορά που είναι αποτέλεσμα εξάσκησης ή προηγούμενης εμπειρίας.
- Στατικός έλεγχος: η ικανότητα σταθεροποίησης του κορμού και του αυχένα για να επιτρέψουμε στα υπόλοιπα μέλη (άκρα) να συντονιστούν.
- Αισθητηριακή επεξεργασία: ακριβής καταγραφή, ερμηνεία και απόκριση σε αισθητηριακή διέγερση από το περιβάλλον και από το ίδιο το σώμα.
- Σωματογνωσία: η αναγνώριση των τμημάτων του σώματος και η κατανόηση της κίνησης του σώματος μέσα στον χώρο σε σχέση με άλλα μέλη μέρη και αντικείμενα.
- Ισορροπία: η ικανότητα διατήρησης μια θέσης ανεξάρτητα αν είναι στατική, δυναμική (σε κίνηση), ή στροφική.
- Συντονισμός: η ικανότητα ενσωμάτωσης πολλαπλών κινήσεων σε μια αποτελεσματική κίνηση.
- Διέλευση της μέσης γραμμής: η ικανότητα να διαπερνάμε την ιδεατή μέση γραμμή που εκτείνεται από την μύτη ως την λεκάνη και διαχωρίζει το σώμα σε δεξιά και αριστερή πλευρά.
- Ιδιοδεκτικότητα: αφορά σε πληροφορίες που λαμβάνει ο εγκέφαλος από τους μύες και τις αρθρώσεις μας για να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε την θέση και την κίνηση του σώματος.
- Μυϊκός τόνος: η μυϊκή τάση αδράνειας ενός μυός η οποία είναι η συνεχής και παθητική μερική σύσπαση των μυών.
Πηγή: familylife.gr