Αναπτυξιακή Διαταραχή Κινητικού Συντονισμού – Τι είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει η Εργοθεραπεία;

By paidologio

Η Αναπτυξιακή Διαταραχή Κινητικού Συντονισμού (Α.Δ.Κ.Σ) είναι μία από τις πιο κοινές διαταραχές που επηρεάζει τα παιδιά σχολικής ηλικίας. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι η Α.Δ.Κ.Σ είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο στο ελληνικό σχολικό περιβάλλον με ποσοστό που κυμαίνεται στο 10%.

Τι είναι όμως η Αναπτυξιακή Διαταραχή Κινητικού Συντονισμού ;

Περιγράφεται ως μία κατάσταση κατά την οποία τα παιδιά με φυσιολογική νοητική και σωματική ανάπτυξη και χωρίς εμφανή νευρολογική νόσο παρουσιάζουν δυσκολίες στην εκτέλεση κινητικών δεξιοτήτων, αλλά και σε δραστηριότητες της καθημερινής και σχολικής τους ζωής.

Αυτό που χαρακτηρίζει αυτά τα παιδιά είναι το έλλειμμα στη κίνηση και στο συντονισμό. Πιο συγκεκριμένα τα παιδιά με διαταραχή κινητικού συντονισμού:

  • Έχουν δεξιότητες που όμως υστερούν ποιοτικά. Για παράδειγμα, το παιδί αν και μπορεί να κολυμπήσει, οι κινήσεις που κάνει είναι αδέξιες.
  • Δυσκολεύονται στο ρυθμό και στην εκτίμηση της καταβαλλόμενης μυϊκής ενέργειας. Για παράδειγμα, τα παιδιά μπορεί να πετούν τη μπάλα μακρύτερα ή κοντύτερα από τον στόχο ή στη γραφή να μην υπάρχει κατάλληλη πίεση στο μολύβι.
  • Παρουσιάζουν αργό ρυθμό.
  • Δυσκολεύονται να προσανατολιστούν στο χώρο και στη κατανόηση εννοιών που αφορούν την οργάνωση όπως: πριν-μετά, πάνω-κάτω
  • Δεν τηρούν την ακολουθία. Για παράδειγμα, όταν ντύνονται πρώτα βάζουν τα παπούτσια και μετά το παντελόνι.

Ως αποτέλεσμα τα παιδιά με Α.Δ.Κ.Σ αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε πολλές από τις δραστηριότητες καθημερινής ζωής (π.χ. πλύσιμο δοντιών, κούμπωμα κουμπιών, δέσιμο κορδονιών, σωστή τοποθέτηση ρούχων, σωστή χρήση μαχαιροπήρουνων), στην εκπαίδευση (τείνουν να γράφουν με αργό ρυθμό, το γραπτό τους έχει κακή διάταξη γραμμάτων και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην έκθεση, στην ανάγνωση και στη ζωγραφική) και στο παιχνίδι (προτιμούν να παίζουν μόνα τους παρά με τους συμμαθητές τους, καθώς δυσκολεύονται στο τρέξιμο, στη ρίψη και σύλληψη μπάλας και γενικότερα στις ομαδικές δραστηριότητες).

Πως βοηθάει η Εργοθεραπεία τα παιδιά με Αναπτυξιακή Διαταραχή Κινητικού Συντονισμού;

Η Εργοθεραπεία θεωρείται ένα από τα βασικότερα θεραπευτικά προγράμματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης διαταραχής. Η εργοθεραπευτική παρέμβαση δίνει έμφαση στην εκμάθηση των κινητικών δεξιοτήτων που θα αυξήσουν την ανεξαρτησία και τη συμμετοχή του παιδιού στις δραστηριότητες καθημερινής ζωής.

Συγκεκριμένα, η εργοθεραπευτική παρέμβαση με στόχο την αντιμετώπιση της Α.Δ.Κ.Σ περιλαμβάνει:

  • Δραστηριότητες για την βελτίωση των λεπτών και αδρών κινητικών δεξιοτήτων
  • Εξάσκηση των δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής (όπως ένδυση, σίτιση, προσωπική υγιεινή)
  • Λειτουργικές δραστηριότητες (όπως γραφή και κατάλληλη χρήση ψαλιδιού)
  • Ενδυνάμωση των άνω άκρων για τη βελτίωση της κίνησης και του ελέγχου
  • Συμβουλευτική και εκπαίδευση στους γονείς

Πηγή: paidionplefsi.gr

    Leave a Comment