Είναι πολλές οι φορές που τα παιδιά μας γυρνούν στο σπίτι από το σχολείο και στην ερώτηση «Πώς τα πέρασες σήμερα;» η απάντηση είναι μια και μοναδική. «Καλά». Τίποτα άλλο δεν τα πείθει να αλλάξουν ή να εμπλουτίσουν την απάντηση τους και το «καλά» μπορεί να αντικατασταθεί μόνο με το οργισμένο «καλά σου είπα!»
Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά μας ζούνε τις στιγμές τους διαφορετικά από εμάς και κάποια από αυτά και λόγω ηλικίας πραγματικά δεν θυμούνται να μας διηγηθούν με λεπτομέρειες τις εμπειρίες τους. Αν συνυπολογίσουμε την κούραση της ημέρας τους από το σχολείο τότε το αποτέλεσμα είναι το παραπάνω. Υπάρχουν βέβαια πάντα και αυτά τα παιδιά που τα καταγράφουν όλα και τα μεταφέρουν με κάθε λεπτομέρεια, και αποτελούν συνήθως τους πληροφοριοδότες όλης της τάξης, για τις μαμάδες που αναρωτιούνται πώς να περνάνε τα παιδιά τους στο σχολείο!
Όταν το παιδί μας πραγματικά δεν θέλει να μας μιλήσει για την ημέρα του θα πρέπει να σεβόμαστε αυτή του την απόφαση. Υπάρχουν όμως μερικά παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε παρέα και μερικές συνήθειες που μπορούμε να καλλιεργήσουμε ώστε να διευκολύνουμε την μεταξύ μας επικοινωνία και να αποτελεί απόλαυση το να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας.
Κάποια κοινά μυστικά είναι το να διηγούμαστε εμείς οι ίδιοι την ημέρα μας με χαρά και να μοιραζόμαστε όλα όσα μας συμβαίνουν. Να κρατάμε εμείς οι ίδιοι ημερολόγιο αλλά και να μάθουμε στα παιδιά μας να το κάνουν (λειτουργεί πολύ βοηθητικά). Όπως και το να φτιάχνουμε λευκώματα αναμνήσεων είναι μια καλή λύση. Πάμε να δούμε τώρα και κάποια όμορφα παιχνίδια που μπορούν να μας γίνουν συνήθεια και να παίζουμε καθημερινά με τα παιδιά μας.
Το παιχνίδι με τις ερωτήσεις
Κάντε στα παιδιά ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, για να τα βοηθήσετε να επικοινωνήσουν καλύτερα και με περισσότερες λεπτομέρειες. Ερωτήσεις του τύπου «Ποιο ήταν το πιο αστείο πράγμα που έγινε σήμερα» ή «Ποιος ήταν ο πιο θυμωμένος ή ο πιο άδικος σήμερα στην τάξη;» «Τι έκανε την δασκάλα να λυπηθεί ή να χαρεί;» βοηθούν τα παιδιά να συγκεντρωθούν σε κάτι συγκεκριμένο και να απαντήσουν.
Μια αλήθεια δύο ψέματα
Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που μπορούμε να παίξουμε με τα παιδιά μας είναι το Μια αλήθεια δύο ψέματα. Ξεκινήστε να διηγείστε εσείς την ημέρα σας και πρέπει να πείτε στο παιδί σας τρείς προτάσεις, από τις οποίες η μια μόνο θα είναι αληθινή. «Σήμερα στο γραφείο χτυπούσαν όλη μέρα τα τηλέφωνα. Σήμερα στο γραφείο μπήκε ένας ασβός. Σήμερα στο γραφείο μου έπεσε ένα βάζο στο κεφάλι! Ποιό είναι αλήθεια;» Στην συνέχεια είναι η σειρά του παιδιού σας να φτιάξει τρεις προτάσεις που να διηγείται την σχολική του μέρα και μια μονάχα να είναι αληθινή! Σειρά σας τώρα να μαντέψετε αν μπήκε σήμερα δεινόσαυρος στην τάξη!
Το κουτί των ιστοριών
Πάρτε ένα κουτί και δώστε το στο παιδί σας να το διακοσμήσει με τον δικό του τρόπο. Αφήστε το να το ζωγραφίσει και να του κολλήσει αυτοκόλλητα. Γενικά αφήστε το παιδί να ασχοληθεί μαζί του και να το κάνει δικό του! Αυτό λοιπόν, θα είναι το κουτί των ιστοριών. Κάθε βράδυ αφού έχετε τελειώσει με την βραδινή σας ρουτίνα, βγάλτε το κουτί και βάλτε μέσα μια καλή και μια άσχημη ιστορία από την διάρκεια της ημέρας σας. Εμείς λέγαμε «Το καλό μου σήμερα ήταν ότι…. Και το κακό μου ήταν ότι» και κάναμε μια φανταστική κίνηση στον αέρα ότι κάτι κρατάμε και το βάζουμε μέσα στο κουτί! Οι ιστορίες που πρέπει να αφηγούμαστε όλοι μας θα καταλήγουν πάντα μέσα στο κουτί. Για μένα ήταν μια καλή ευκαιρία να μαθαίνω και την ημέρα του άντρα μου, που δεν έχει μάθει να διηγείται την ημέρα του επίσης! Δοκιμάστε το!
Σκίτσα κόμικς ζωγραφιές
Ένας πολύ ωραίος τρόπος για να μοιραστούμε τις εμπειρίες της ημέρας μας είναι να τις ζωγραφίσουμε. Καθίστε λοιπόν παρέα με τα παιδιά σας και αφιερώστε μια ζωγραφιά στην ημέρα που πέρασε! Κάποια παιδιά προτιμούν να εκφράζονται μέσα από τα χρώματα και τα σκίτσα. Μια πολύ καλή ιδέα επίσης είναι το αυτοσχέδιο κόμικ. Στην μια ένα ανθρωπάκι που να είναι η δασκάλα ή ένας φίλος και συμμαθητής του παιδιού και στην άλλη πλευρά του χαρτιού ζωγραφισμένο ένα ανθρωπάκι που να είναι το παιδί μας… και ο διάλογος ξεκινάει!
Θεατρικό παιχνίδι- παιχνίδι ρόλων
Τα θεατρικά παιχνίδια και τα παιχνίδια ρόλων βοηθούν πολύ τα παιδιά να εκφραστούν. Πάρτε εσείς την θέση της δασκάλας και αυτοσχεδιάστε! Αλλάξτε ρόλους και πάρτε τώρα εσείς την θέση του παιδιού και δείτε μέσα από τα μάτια του πως είναι να είσαι μέσα στην τάξη αλλά και στο διάλλειμα. Οι ρόλοι μπορούν να είναι πολλοί και διάφορετικοί αλλά το παιδί θα είναι πάντα εκείνο που θα καθοδηγεί το παιχνίδι! Μπορεί οι πληροφορίες που θα πάρετε για την ημέρα του παιδιού να μην έχουν απόλυτη ακρίβεια, θα πάρετε όμως την αίσθηση που έχει το παιδί σας για το σχολείο του, για τους φίλους του και για τον δάσκαλο ή δασκάλα!
Πηγή: thisisus.gr