Το παιδί αργεί να μιλήσει; Ποια είναι τα σημάδια και τι πρέπει να γνωρίζετε.
Τα παιδιά συνήθως λένε τις πρώτες τους λεξούλες πριν γίνουν ενός. Μέχρι και την ηλικία των 2 ετών εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους χρησιμοποιώντας νέες λέξεις και σχηματίζοντας τις πρώτες τους μικρές φράσεις.
Βέβαια, ο ακριβής χρόνος αλλά και το διάστημα που απαιτείται μέχρι να γίνει αυτό, ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση. Όπως και να έχει, αν το μικρό σας έχει κλείσει τους 15 μήνες και δεν μιλάει ακόμα, ίσως να είναι το πρώτο σημάδι ότι πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.
Σύμφωνα με έρευνες, ένα ποσοστό περίπου 15% παιδιών ηλικίας 2-21/2 χρόνων παρουσιάζει καθυστέρηση στην ομιλία. Η αργοπορημένη έναρξη έκφρασης λόγου ανιχνεύεται με βάση το περιορισμένο εύρος του εκφραστικού λεξιλογίου (50 λέξεις), την έλλειψη ελάχιστης φραστικής δομής (συνδυασμός δύο τουλάχιστον λέξεων ανά φράση) σε ηλικία περίπου 24 μηνών, παρά τη φυσιολογική γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη.
Πότε θα πρέπει να προβληματιστούν οι γονείς
- Εάν υποφέρει από συχνές ωτίτιδες
- Εάν δεν γίνεται κατανοητό από τα άλλα παιδιά ή από μη οικείους ενήλικες
- Εάν νιώθει απογοήτευση κάθε φορά που προσπαθεί ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει
- Εάν οι ικανότητές του δεν εξελίσσονται για ένα διάστημα ενός- δύο μηνών
- Εάν υπάρχει καθυστέρηση κατάκτησης βασικών εξελικτικών οροσήμων
Μελέτη του πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ, διαπίστωσε ότι περίπου ένα στα δέκα παιδιά εμφανίζει γλωσσική καθυστέρηση, σε σχέση με τον μέσο όρο, στην ηλικία των δύο ετών. Επίσης τα παιδιά αυτά εμφανίζονταν να έχουν αρχικά περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα (π.χ. ήταν πιο εσωστρεφή και παθητικά), με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι γονείς σε ερωτηματολόγια για τη συμπεριφορά των παιδιών τους.
Όμως μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, λίγο πριν το σχολείο, οι διαφορές ουσιαστικά είχαν εξαφανιστεί και τα παιδιά με την αρχική γλωσσική καθυστέρηση δεν φαινόταν να έχουν κάποιο συγκριτικό νοητικό-ψυχολογικό μειονέκτημα, κάτι που συνεχιζόταν ως την ηλικία των 17 ετών. Οι ερευνητές υποθέτουν πως οι αρχικές ψυχολογικές δυσκολίες οφείλονται στο ότι τα παιδιά δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν (χωρίς να υπάρχει κάποια εγκεφαλική διαταραχή), όμως αργότερα, όταν πια αποκαθιστούν φυσιολογική επικοινωνία, οι όποιες δυσκολίες ξεπερνιούνται.
Καθυστέρηση λόγου: αντιμετώπιση
Με το που υποψιαστείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μη χάσετε πολύτιμο χρόνο. Επισκεφτείτε πρώτα τον παιδίατρο και εκείνος θα σας καθοδηγήσει.
Τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, τα Παιδοψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων Παίδων είναι κάποιοι από τους φορείς του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι ασχολούνται με αξιολογήσεις που αφορούν σε δυσκολίες λόγου και ομιλίας.
Η αξιολόγηση μπορεί να γίνει επίσης σε ιδιωτικά κέντρα λογοθεραπείας, ή από ιδιώτες λογοθεραπευτές.
Πριν την αξιολόγηση μπορείτε να καταγράψετε τους προβληματισμούς αλλά και τις ερωτήσεις σας, έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να τις μεταφέρετε στον ειδικό ο οποίος θα αξιολογήσει το παιδί.
Πηγή: https://www.mothersblog.gr/