Το παιδί μου δεν ανταποκρίνεται στο όνομά του. Τι να κάνω?

By paidologio

Το παιδί μου δεν ανταποκρίνεται στο όνομά του: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Πολλοί γονείς ανησυχούν όταν το παιδί τους δεν ανταποκρίνεται όταν του φωνάζουν με το όνομά του. Η έλλειψη ανταπόκρισης μπορεί να είναι ανησυχητική, αλλά συχνά υπάρχουν απλές εξηγήσεις και τρόποι βοήθειας.

Ένας από τους λόγους που το παιδί σας μπορεί να μην ανταποκρίνεται είναι ότι δεν ακούει καλά. Ένας έλεγχος της ακοής είναι σημαντικός για να αποκλείσετε αυτήν την πιθανότητα. Εάν η ακοή του παιδιού είναι καλή, τότε υπάρχουν άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανταπόκριση του.

Έλεγχος Ακοής

 

Ένα παιδί μπορεί να μην ανταποκρίνεται επειδή είναι απασχολημένο με κάτι άλλο ή είναι σε μια διαδικασία εξερεύνησης του περιβάλλοντος του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να του δώσετε περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί ή να είστε πιο επαναλαμβανόμενοι με την κλήση του ονόματός του.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το όνομα του παιδιού σας σε καθημερινές καταστάσεις και επαναλάβετε το όνομά του με σαφή και καθαρή προφορά. Μπορείτε να το κάνετε ενώ παίζετε μαζί, δίνετε οδηγίες ή μιλάτε για αντικείμενα που ενδιαφέρουν το παιδί. Η επανάληψη του ονόματός του θα του βοηθήσει να συνδέσει τον ήχο με την ταυτότητά του.

Δοκιμάστε να προσελκύσετε την προσοχή του παιδιού χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές. Μπορείτε να τραβήξετε την προσοχή του με ανοιγμένα χέρια, να κάνετε αστεία φάτσα ή να χρησιμοποιήσετε αγαπημένα του παιχνίδια ή αντικείμενα. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα συνδέει την ανταπόκριση στο όνομά του με θετικές και ευχάριστες εμπειρίες.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε κοινωνικές δραστηριότητες και παιχνίδια με άλλα παιδιά. Η αλληλεπίδραση με ομότιμους τους βοηθά να εκπαιδεύουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να μάθουν πώς να ανταποκρίνονται όταν ακούν το όνομά τους.

Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται στο όνομά του ή έχετε ανησυχίες για την κοινωνική του ανάπτυξη, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν λογοθεραπευτή. Ο λογοθεραπευτής είναι ειδικευμένος να αξιολογήσει τις γλωσσικές και κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού και να παρέχει αποτελεσματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις. Μπορεί να συνεργαστεί με εσάς για να δημιουργήσει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα θεραπείας που θα ενισχύει την ανταπόκριση του παιδιού στο όνομά του και θα τον βοηθήσει να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και μπορεί να ανταποκρίνεται σε διαφορετικούς τρόπους στο όνομά του. Μην ανησυχείτε εάν οι αντιδράσεις του παιδιού σας διαφέρουν από άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Με υπομονή, στήριξη και επαναλαμβανόμενη πρακτική, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να ανταποκρίνεται στο όνομά του και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες με επιτυχία.

Αριάδνη Νεάρχου

Λογοπαθολόγος