Επιστροφή στο σχολείο: Προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά!

By paidologio

Μια μόλις εβδομάδα έμεινε για την επιστροφή στα θρανία και έχει έρθει πλέον η ώρα να αρχίσουν τα παιδιά σιγά-σιγά να μπαίνουν σε λίγο πιο συστηματικούς ρυθμούς, αν δεν θέλετε οι πρώτες ημέρες του σχολείου να τους φανούν βουνό! Ειδικά για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, του προνηπίου, νηπίου και πρώτης τάξης του Δημοτικού, η πρώτη μέρα στο σχολείο αποτελεί ορόσημο. Για κάποια παιδιά αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα μείνουν τόσες ώρες μακριά από δικούς τους ανθρώπους, για άλλα τώρα ξεκινά επίσημα το σχολείο με όσα αυτό περιλαμβάνει. Σε κάθε περίπτωση, όσο καλύτερα (και νωρίτερα) προετοιμάσετε το παιδί για τη σημαντική αυτή αλλαγή στην καθημερινότητά του, τόσο πιο εύκολα και θετικά θα την δεχτεί!

Βόλτα στο σχολείο
Ο μεγαλύτερος φόβος των παιδιών εν όψει αυτής της σημαντικής αλλαγής στη ζωή τους, έχει να κάνει με τον παράγοντα «άγνωστο» -ειδικά αν αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το παιδί θα πάει στο σχολείο ή στο συγκεκριμένο σχολείο. Ένας τρόπος να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει αυτόν τον φόβο, είναι να το εξοικειώσετε με το πώς θα είναι το να πηγαίνει εκεί.

Μπορείτε, λοιπόν, να ακολουθήσετε μαζί τη διαδρομή για το σχολείο. Να υποδείξετε στο παιδί κάποια σημεία στον δρόμο (π.χ. κοίτα εδώ έχει ένα μαγαζί με λουλούδια, εδώ έχει ένα περίπτερο κ.λ.π.) και να του δώσετε να καταλάβει πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι το σχολείο από το σπίτι σας, για να έχει κάποια σχετική εικόνα του χρόνου. Την δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη φορά που θα έχετε κάνει τη διαδρομή κάντε στο παιδί ερωτήσεις όπως «και τώρα που πρέπει να στρίψουμε;», για να δείτε αν έχει μάθει τον δρόμο και να του δημιουργήσετε αυτοπεποίθηση. Επίσης, οι στιγμές αυτές της βόλτας είναι οι κατάλληλες για να επαναλάβετε στο παιδί πώς θα πηγαίνει κάθε πρωί στο σχολείο και πώς θα επιστρέφει, τι ώρα, πότε θα το βλέπετε εσείς και τι θα κάνετε μετά το σχολείο.

Γνωρίστε την δασκάλα και επισκεφθείτε την τάξη
Ειδικά αν το παιδί πρόκειται να πάει στον παιδικό σταθμό ή στο νήπιο, το να γνωρίσετε μαζί τη δασκάλα του και να επισκεφθείτε την τάξη του δεν είναι δύσκολο. Μιλήστε μαζί της, δώστε λίγο χρόνο στη δασκάλα και το παιδί και εξηγήστε του πού θα παίζει και θα μαθαίνει κάθε μέρα. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα νιώθει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια την επόμενη φορά που θα πάει στο σχολείο.

Σχολικός εξοπλισμός
Τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά, ιδιαίτερα στο Δημοτικό, θέλουν να αγοράσουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ για τη νέα χρονιά. Συνήθως είναι προτιμότερο να περιμένετε μέχρι το απόγευμα της πρώτης μέρας του σχολείου, οπότε οι δάσκαλοι έχουν ενημερώσει τα παιδιά για το τι πραγματικά χρειάζονται, τα οποία κατά κανόνα είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που έχετε φανταστεί (ή έχετε ήδη αγοράσει). Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να έχετε ταμπελάκια με το όνομα του παιδιού σε ό,τι κι αν του αγοράσετε, γιατί το πιθανότερο είναι ότι και άλλα παιδάκια θα έχουν τα ίδια πράγματα (π.χ. σάκες, κασετίνες, ταπεράκι κολατσιού) και σίγουρα κάποια στιγμή θα τα μπερδέψουν.

Ρούχα για το σχολείο
Τα ρούχα του σχολείου πρέπει να είναι άνετα και να μπαινο-βγαίνουν εύκολα, ειδικά από το ίδιο το παιδί. Όσο χαριτωμένα κι αν είναι τα φορέματα και οι σαλοπέτες, αν το παιδί ταλαιπωρείται για να τα βγάλει και να τα ξαναβάλει κάθε φορά που πηγαίνει στην τουαλέτα, δεν έχουν κανένα νόημα.

Πριν του αγοράσετε νέα ρούχα, ελέγξτε π.χ. αν το μπουφάν που δοκιμάζει το παιδί φοριέται εύκολα κι αν το παιδί μπορεί να κουμπώσει μόνο του το φερμουάρ του. Επίσης, τα παπούτσια των παιδιών είναι προτιμότερο αντί για κορδόνια να δένουν με βέλκρο.

Ωράρια ύπνου και ξύπνιου

Οι ρυθμοί το καλοκαίρι είναι χαλαροί και ανέμελοι, όμως όταν ξεκινά το σχολείο υπάρχει αυστηρό ωράριο για την ώρα που πρέπει να ξυπνήσει το παιδί, ενώ εξίσου αυστηρό πρέπει να γίνει και το ωράριο του ύπνου. Για να κάνετε τη μετάβαση στο νέα αυτό ωράριο λίγο πιο εύκολη για τα παιδιά, προσπαθήστε από τώρα να τα ξυπνάτε λίγο πιο νωρίς κάθε πρωί και να τα κοιμίζετε λίγο πιο νωρίς το βράδυ.

Δημιουργήστε πρόγραμμα
Τα παιδιά, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουν, αγαπούν το πρόγραμμα. Νιώθουν ασφάλεια με αυτό και μαθαίνουν εύκολα να το ακολουθούν πιστά. Έτσι, με το να γνωρίζουν πού να αφήνουν την σχολική τους σάκα θα ξέρουν πού να την βρίσκουν κάθε πρωί. Με το να κάνουν τις σχολικές εργασίες τους σε ένα συγκεκριμένο μέρος, μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα, αυτό σιγά-σιγά θα γίνεται αυτόματα μέρος της καθημερινότητάς τους. Και εσείς θα έχετε λιγότερα πράγματα για να ανησυχείτε.

Και… μετά το σχολείο;
Μαζί με την έναρξη του σχολείου, ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Έχετε σκοπό να στείλετε το παιδί στο μπαλέτο; Σε κάποια ακαδημία ποδοσφαίρου; Σε μαθήματα μουσικής; Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποφασίσετε, μαζί με το παιδί, ποιο χόμπι θα ήθελε να παρακολουθήσει. Φροντίστε, όμως, να μη γεμίσετε τα απογεύματά του με δραστηριότητες! Το παιδί χρειάζεται και χρόνο για ξεκούραση και παιχνίδι, και ακόμα περισσότερο χρόνο για να περνά μαζί σας!

Η αγωνία της μαμάς
Συχνά, οι γονείς έχουν περισσότερη αγωνία από τα παιδιά για τη νέα σχολική χρονιά και είναι εκείνοι που τους κρατούν σφιχτά το χέρι έξω από το σχολείο, σκεπτόμενοι πώς πέρασαν τα χρόνια και πόσο μεγάλωσε το παιδάκι τους. Τα παιδιά, όμως, αντιλαμβάνονται την αγωνία αυτή των γονιών και αυτό μπορεί να τους δημιουργήσει άρνηση για το σχολείο –κάτι που, φυσικά, κανένας γονιός δεν θέλει.

Αν αυτό που νιώθετε για το σχολείο είναι ενθουσιασμός και χαρά, το πιθανότερο είναι ότι εξίσου θετικά θα επηρεάσετε και το παιδί σας. Φροντίστε, λοιπόν, να το προετοιμάσετε με καλή διάθεση, διαβεβαιώστε το ότι θα είστε εκεί την ώρα που θα είστε όταν θα επιστρέφει από το σχολείο και την οργανώστε πρώτη μέρα για το σχολείο μία μικρή γιορτή, με πλούσιο πρωινό, τραγούδια και χαρές! Μάλιστα, βγάλτε και μία αναμνηστική φωτογραφία από τη μέρα εκείνη και τηρήστε το «έθιμο» για την πρώτη μέρα κάθε σχολικής χρονιάς!

Πηγή: ww.mama365.gr

    Leave a Comment