Για τους περισσότερους γονείς η δυσκολία να μάθει το παιδί να κοιμάται μόνο του είναι συνηθισμένη κατάσταση. Ακόμη και κάποιοι γονείς που καταφέρνουν να βάλουν το παιδί για ύπνο στο δωμάτιό του, συχνά το δέχονται ξανά μέσα στη νύχτα στο κρεβάτι τους.
Είναι γεγονός ότι πολλά παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν, ωστόσο, είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να κοιμάται στο κρεβάτι του, στο δωμάτιό του, από μικρή ηλικία. Έτσι, μεγαλώνοντας θα μπορέσει να ανεξαρτητοποιηθεί πιο εύκολα, ενώ υπάρχει και πλεονέκτημα για τους γονείς, που δεν είναι άλλο από την ευημερία του ζευγαριού.
Αν το παιδί μάθει να κοιμάται μαζί με τους γονείς αυξάνονται οι πιθανότητες να:
- δυσκολευτεί να αποκοιμιέται μόνο του και στο δικό του δωμάτιο
- ξυπνάει τη νύχτα και να αναζητάει τους γονείς του
- βιώνει άγχος αποχωρισμού
Υπάρχουν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μάθετε το παιδί σας να κοιμάται μόνο του.
Βάλτε πρόγραμμα
Η σταθερότητα στην ώρα του ύπνου είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο για να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα που ήδη υπάρχουν, όσο και για να αποφύγετε καινούρια.
Ακολουθήστε μία χαλαρωτική ρουτίνα
Η δημιουργία μιας ρουτίνας πριν την ώρα του ύπνου, η οποία βοηθά το παιδί να χαλαρώσει, είναι εξαιρετικά βοηθητική. Η ρουτίνα μπορεί να περιλαμβάνει απαλή μουσική, ένα ποτήρι γάλα, μπάνιο, πλύσιμο δοντιών, παραμύθι, αγκαλιά, φιλάκι και πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ, ώστε το παιδί να ηρεμεί και ο ύπνος να έρχεται ως φυσικό επακόλουθο.
Δημιουργήστε ένα φιλόξενο, ασφαλές περιβάλλον
Φροντίστε το δωμάτιο του παιδιού να αποπνέει ηρεμία, να είναι ένας χώρος ευχάριστος και χαλαρωτικός. Ένα φως νυκτός βοηθά τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να μην φοβούνται το σκοτάδι. Επίσης, ένα αρκουδάκι ή κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι, το οποίο θα μπορεί να έχει δίπλα του το βράδυ, θα κάνει το παιδί να νιώσει πιο ασφαλές.
Θέστε ξεκάθαρα όρια
Εξηγήστε στο παιδί σας τη διαδικασία που θα ακολουθήσετε: ότι δηλαδή, θα το συνοδεύετε στο δωμάτιό του, θα ξαπλώνει, θα κλείνετε τα φώτα και στη συνέχεια θα φεύγετε για να κοιμηθεί. Ακόμη κι αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα αρχικά, αν μείνετε σταθεροί στη διαδικασία αυτή, το παιδί σιγά σιγά θα προσαρμοστεί. Αν το παιδί σας παραπονιέται, μην του φωνάζετε. Πείτε του με ηρεμία ότι αυτή είναι η διαδικασία.
Μη μένετε δίπλα του μέχρι να κοιμηθεί
Το σωστό είναι να φεύγετε από το δωμάτιο του παιδιού πριν το πάρει ο ύπνος. Αν παραμένετε δίπλα του περιμένοντας να κοιμηθεί, δεν βοηθάτε το παιδί σας. Επιπλέον, νομίζοντας ότι είστε δίπλα του, μπορεί να τρομάξει αν ξυπνήσει τη νύχτα και δεν είστε εκεί.
Αποφύγετε τις οθόνες
Το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών διαταράσσουν την ικανότητα του παιδιού να κοιμηθεί. Κρατήστε, λοιπόν, τα παιδιά μακριά από την τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα κινητά, λίγη ώρα πριν τον ύπνο.
Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να κοιμάται στο κρεβάτι του, στο δωμάτιό του, από μικρή ηλικία
Η σημασία της δικής σας συμπεριφοράς
Αν μέχρι τώρα το παιδί σας ξυπνάει μέσα στη νύχτα και σας φωνάζει, και εσείς πηγαίνετε στο δωμάτιο του, αλλάξτε αυτή τη συνήθεια, κάνοντας τις επόμενες ημέρες τα εξής:
1η μέρα: διαβάστε του ένα παραμύθι για 10′
2η μέρα: διαβάστε του ένα παραμύθι για 8′
3η μέρα: απλώς καθίστε μαζί του για 8′
4η -5η -6η μέρα: μειώστε τα λεπτά που κάθεστε στο δωμάτιο
7η μέρα: μπείτε στο δωμάτιο χωρίς να καθίσετε
8η μέρα: μιλήστε του από την πόρτα χωρίς να μπείτε στο δωμάτιο
9η μέρα: μιλήστε του από το διάδρομο χωρίς να σας δει
10η μέρα: μιλήστε του από το κρεβάτι σας
Με τον τρόπο αυτό το παιδί μαθαίνει σταδιακά στην όλο και λιγότερη δική σας παρουσία. Μπορεί αρχικά να αντιμετωπίσετε αντίσταση, αλλά με υπομονή και σταθερότητα θα λύσετε το πρόβλημα.
Πηγή: citykidsguide.com