Η βαρηκοϊα μπορεί να προκληθεί απο βλάβη σε οποιοδήποτε σημείο του αυτιού. Εκτιμάται οτι 1-3 στα 1000 παιδιά έχει βαρηκοϊα. Επιπρόσθετα, 5 στα 1000 παιδιά ηλικίας 3 έως 17 ετών έχει μέτρια έως σοβαρή βαρηκοϊα. Αν υποψιάζεστε οτι το παιδί σας έχει βαρηκοϊα, τότε θα πρέπει αμέσως να επισκευτείτε τον ΩΡΛ ή τον παιδίατρο που εμπιστεύεστε. Η ακοή των παιδιών μπορεί να ελεγχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αν το πρόβλημα εντοπιστεί σύντομα και αρκετά νωρίς, τότε το παιδί θα είναι σε θέση να αναπτύξει σε ικανοποιητικό επίπεδο την επικοινωνία του και τις κοινωνίκες του δεξιότητες με ακούοντα παιδιά.
Πως ανταποκρίνονται τα παιδιά στους ήχους
Είναι πολύ βοηθητικό να γνωρίζουμε πως ανταποκρίνονται τα παιδιά στους ήχους σε διάφορες ηλικιακές φάσεις της ζωής τους, ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε σύντομα ένα πρόβλημα ακοής.
Ο Αμερικανικός Σύλλογος Ομιλίας και Ακοής (ASHA) μας παραθέτει τα παρακάτω αναπτυξιακά ορόσημα ακοής:
0-3 μηνών
– ξαφνιάζεται όταν ακούει δυνατούς ήχους
– σιωπά ή χαμογελά όταν του μιλάμε
– δείχνει να αναγνωρίζει την φωνή των γονιών του και ηρεμεί ενώ πριν έκλαιγε
– αυξάνει ή μειώνει τον ρυθμό θηλασμού ως αντίδραση σε κάποιον ήχο
4-6 μηνών
– κινεί τα μάτια του προς την πηγή του ήχου
– ανταποκρίνεται στις αλλαγές του τόνου της φωνής των γονιών του
– παρατηρεί παιχνίδια που παράγουν ήχους
– παρακολουθεί προσεχτικά τη μουσική
7-12 μηνών
– του αρέσουν παιχνίδια όπως το «κουκου-τσα» ή το «χαρωπά τα 2 μου χέρια τα χτυπώ»
– γυρνά προς την πηγή του ήχου
– ακούει όταν του μιλάμε
– αναγνωρίζει απλές λέξεις (ποτήρι, παπούτσι, βιβλίο, γάλα)
– αρχίζει να ανταποκρίνεται σε αιτήματα («Έλα εδώ», «Θες κι άλλο;»)
1-2 ετών
– Δείχνει μερικά μέρη του σώματός του όταν του ζητάται
– ακολουθεί απλές εντολές («Φέρε τη μπάλα», «Δώσε μου ένα φιλάκι»)
– Κατανοεί απλές ερωτήσεις («Που είναι η μαμα;»)
– Ακούει απλές ιστορίες και τραγουδάκια
– Δείχνει εικόνες σε βιβλίο ύστερα από κατονομασία
Αν ανησυχείτε διαβάζοντας αυτά τα ορόσημα, καλό θα ήταν να μιλήσετε με το γιατρό σας για μια εξέταση ακοής. Σύμφωνα με την ASHA όσο νωρίτερα εμφανιστεί η βαρηκοϊα στη ζωή ενός παιδιού, τόσο περισσότερο θα επηρρεάσει την ανάπτυξή του. Αντίστοιχα, όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί η παιδική βαρηκοϊα, τόσο πιο ήπιος θα είναι ο αντίκτυπος στη ζωή του.
Πότε πρέπει να ελέγξουμε την ακοή του παιδιού;
Στα περισσότερα νοσοκομεία πραγματοποιείται ένας αδρός διαγνωστικός ακοολογικός έλεγχος στο παιδί αμέσως μόλις γεννηθεί. Ο έλεγχος αυτός είναι πολύ σύντομος (διαρκεί μόλις λίγα λεπτά) και είναι ανώδυνος. Αν τα αποτελέσματα αυτού του πρώιμου ελέγχου δεν είναι καλά, τότε προτείνεται στους γονείς να επισκευτούν έναν Παιδοωτορινολαρυγγολόγο ή έναν Ωτορινολαρυγγολόγο που εμπιστεύονται, με σκοπό να γίνει ένας πιο λεπτομερής έλεγχος.
Τα παιδάκια 0-6 μηνών υποβάλλονται σε ακοολογικό έλεγχο ερεθισμού του εγκεφαλικού στελέχους. Αυτό γίνεται συνήθως όταν το μωράκι κοιμάται μέσα στο εξεταστήριο. Τοποθετούνται κάποιοι αισθητήρες στο κεφάλι του παιδιού και στα αυτάκια του ακουστικά, τα οποία παράγουν κάποιους απαλούς ήχους. Τότε, καταγράφεται και η αντίδραση – ανταπόκριση του ακουστικού νεύρου σε αυτούς τους ήχους.
Αυτή η εξέταση μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 ώρες. Μπορεί να χρειαστούν ορισμένες επισκέψεις για να ολοκληρωθεί, αλλά η εξέταση αυτή πρέπει να έχει γίνει πριν το παιδάκι γίνει 3 μηνών, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να γίνει νάρκωση στο παιδί για να μείνει ακίνητο κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Για παιδιά μεγαλύτερα των 6 μηνών, οι ακοολόγοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν και συμπεριφορικά tests, κατά τη διάρκεια των οποίων παρακολουθούν προσεχτικά τις αντιδράσεις του παιδιού σε διαφορετικούς τόνους ήχων, όταν βρίσκονται σε ειδικά ηχομονωμένο χώρο.
Ωστόσο, ακόμη και αν ένα παιδάκι περάσει τον πρώτο ανιχνευτικό έλεγχο στο μαιευτήριο, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας οτι μια βαρηκοϊα μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα στη ζωή του. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να ελέγχονται συχνά τα αυτάκια του παιδιού.
Ενδείξεις ύπαρξης βαρηκοϊας σε παιδιά:
– ασυνεπής ανταπόκριση σε ήχους
– καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου ή της ομιλίας
– ακατάληπτη ομιλία
– δυναμώνει πολύ τη φωνή στην τηλεόραση ή στα ηλεκτρονικά παιχνίδια
– δεν ακολουθεί εντολές
– λέει συχνά «ε;»
– δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του ονόματός του
Μολύνσεις του αυτιού και βαρηκοϊα
Τα περισσότερα παιδάκια θα πάθουν μια και μοναδική μόλυνση στο αυτί κατά τη διάρκεια του 1ουέτους ζωής τους. Ωστόσο, κάποια απο αυτά θα έχουν κι άλλες λοιμώξεις αργότερα στη ζωή τους.
Αν ένα παιδάκι έχει συνεχώς υποτροπιάζουσες λοιμώξεις στο αυτί ή μια λοίμωξη, η οποία είναι ανθεκτική στα αντιβιωτικά μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση τοποθέτηση σωλήνων στο τύμπανο με σκοπό να εξισορροπηθεί η ενδοωτιαία πίεση.
Οι γιατροί αναφέρουν πως οι περισσότερες βαρηκοϊες είναι παροδικές και υποχωρούν όταν υποχωρήσει και η λοίμωξη. Ωστόσο, οι χρόνιες μολύνσεις του αυτιού που δεν έχουν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη βαρηκοϊα. Συνεπώς είναι σημαντικό να παίρνουμε στα σοβαρά τις μολύνσεις του αυτιού των παιδιών.
Τα σημάδια βαρηκοϊας εξαιτίας λοίμωξης του αυτιού περιλαμβάνουν τράβηγμα του αυτιού, δυσκολία στον ύπνο, ξήρανση του αυτιού, πολύ κλάμμα, πυρετός και μη ανταπόκριση στους ήχους. Αν η μόλουνση του αυτιού του παιδιού σας δεν περνάει και παρατηρείτε αυτά τα σημάδια, καλό είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
Προστασία των αυτιών
Καλό είναι να προστατεύουμε τα αυτιά των παιδιών μας και να τους φοράμε ειδικά προστατευτικά αυτιών κατά τη διάρκεια συναυλιών ή όταν δουλεύουν μηχανές που κάνουν πολύ θόρυβο στο σπίτι, όπως είναι η μηχανή του γκαζόν. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε την αγορά παιχνιδιών, τα οποία παράγουν δυνατούς και διαπεραστικούς ήχους καθώς τα παιδιά συνηθίζουν να κρατούν τα παιχνίδια τους πολύ κοντά στο πρόσωπο και στα αυτιά τους με αποτέλεσμα οι ήχοι αυτοί να ακούγονται ακόμη πιο δυνατά.
Πηγή: www.exelixilogou.gr