Στο μεταίχμιο της παιδικής ηλικίας τα παιδιά αντιγράφουν συνήθειες ενηλίκων που δεν ταιριάζουν στην ηλικία τους. Βιάζονται να μεγαλώσουν πριν από την ώρα τους. Οι πληροφορίες που τους παρέχουμε καθημερινά τόσο εμείς όσο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα επηρεάζουν, κάνοντάς τα να υιοθετούν συνήθειες μεγαλύτερων. Ωστόσο πρέπει να καθοδηγήσουμε τα παιδιά να χαρούν λίγο ακόμα το παιχνίδι και να μην βιάζονται τόσο να μεγαλώσουν.
Ας δούμε μερικά μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε:
Ελέγξτε τι βλέπει στην τηλεόραση. Προσέχοντας τι προγράμματα παρακολουθεί αλλά και το πόσες ώρες βλέπει τηλεόραση. Αν κάποιο πρόγραμμα δεν σας αρέσει, κλείστε την τηλεόραση και συζητήστε με το παιδί σας ή κάντε κάποια ομαδική δραστηριότητα. Ελέγχοντας με αυτό τον τρόπο την επιρροή που ασκούν τα μέσα.
Γνώση γύρω από το σώμα. Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται ότι τα παιδιά αναπτύσσονται πιο γρήγορα, πράγμα που μπορεί να είναι τόσο για αυτό όσο και για εσάς παράξενο. Τα παιδιά του δημοτικού αρχίζουν να κατανοούν το σώμα τους και να συγκρίνουν το πώς φαίνονται σε σχέση με άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Τα κορίτσια συνήθως ενδιαφέρονται για το βάρος τους, ενώ τα αγόρια περισσότερο για το ύψος ή τη δύναμη. Εσείς από την πλευρά σας προσπαθήστε να μεταφέρετε το ενδιαφέρον του παιδιού σας από την εξωτερική εμφάνιση στα εσωτερικά χαρακτηριστικά που το κάνουν ξεχωριστό, όπως για παράδειγμα την αίσθηση του χιούμορ, την ευγένεια του, τις καλλιτεχνικές ή αθλητικές του δεξιότητες.
Αφήστε τα παιδιά να παραμείνουν παιδιά. Η παιδική ηλικία είναι μια περίοδος δημιουργικότητας και εξερεύνησης. Είναι η περίοδος που το παιδί σας θα δοκιμάσει καθετί καινούργιο, ενώ τα παιχνίδια -από το να τοποθετεί τουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο μέχρι τα ομαδικά παιχνίδια στο σχολείο- θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί και να καλλιεργήσει την αθωότητα. Βεβαίως τα παιδιά σήμερα έρχονται σε επαφή με κινητά τηλέφωνα, βιντεοπαιχνίδια και τελικά επιθυμούν να τα αποκτήσουν πολύ νωρίτερα από ότι θα ήταν καλό για την ηλικία τους. Όσο πιο πολύ καθυστερήσετε αυτά τα «προνόμια» τόσο το καλύτερο θα είναι για το παιδί σας. Αν ακόμα αποφασίσετε να πάρετε στο παιδί σας κάτι από αυτά, τότε προσπαθήστε να θέσετε συγκεκριμένα όρια στη χρήση του.
Παραμείνετε κοντά. Τα παιδιά θέλουν να περνούν χρόνο με τους γονείς τους, οπότε εκμεταλλευτείτε το όσο το δυνατόν περισσότερο. Παίξτε μαζί και αφιερώστε χρόνο και μέσα στην ημέρα και λίγο κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για να μοιραστείτε συναισθήματα, σκέψεις και προβληματισμούς. Προετοιμάστε το για τις αλλαγές στη ζωή του, βάζοντας τις βάσεις της σωστής επικοινωνίας από νωρίς, καθορίζοντας παράλληλα συγκεκριμένα όρια.
Πηγή: logocare.gr