Ξαφνικά το μικρούλι σας αντιμιλά! Τι μπορείτε να κάνετε;

By paidologio

«Πάψε εσύ»! Την πρώτη φορά που το ακούσατε από το αγγελικό του στοματάκι μάλλον ξαφνιαστήκατε. Μπορεί και να χαμογελάσατε.

Όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζουν όλοι οι γονείς η αγενής συμπεριφορά και το να αντιμιλά το παιδί, χάνουν πολύ γρήγορα τη γοητεία τους. Γιατί όμως αντιδρά έτσι το παιδάκι;

«Τα μέσα ενημέρωσης είναι μία μεγάλη επιρροή» λένε οι ειδικοί.  Τα παιδιά μιμούνται αυτό που βλέπουν σε κωμικές σειρές και στα κινούμενα σχέδια.

Επίσης η κουλτούρα μας ενθαρρύνει πράγματι τον αυθάδικο τρόπο ομιλίας/απάντησης.  Όταν αυτό προέρχεται από ένα μικρό παιδί, λέμε ότι είναι δυναμικό, υπερασπίζεται τον εαυτό του, είναι ανεξάρτητο.

Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά κανείς δεν θέλει να νιώσει σαν «το χαλάκι» του παιδιού του. Και η συμπεριφορά αυτή δεν είναι καθόλου κατάλληλη για τον έξω κόσμο.

Πως μπορούν οι γονείς να αντιμετωπίσουν αυτή την αυθάδικη συμπεριφορά;

1. Προγραμματίστε εγκαίρως.

Αποφασίστε τι συνέπεια θα έχει το παιδί σας αν σας μιλήσει με αγένεια. Θα πρέπει να του στερήσετε κάτι που αγαπά για την επόμενη μέρα, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Όπως για παράδειγμα να μην δει την αγαπημένη του εκπομπή στην τηλεόραση ή να πάει στο σπίτι του φίλου του.

2. Απαντήστε αποφασιστικά.

Όταν σας μιλά με αγένεια πείτε «αυτή η γλώσσα ή ο τόνος δεν είναι αποδεκτά». Έτσι δεν πρόκειται να πάμε σήμερα στην παιδική χαρά.

3. Συνεχίστε, χωρίς περαιτέρω συζήτηση.

Μην του δώσετε μία δεύτερη ευκαιρία. Μην διαπραγματευτείτε. Αποφύγετε τη λέξη «αν», όπως αν το κάνεις ξανά… Αυτό σας κάνει να ακούγεστε αδύναμη. «Οι γονείς τείνουν να μιλούν υπερβολικά. Η ανάληψη δράσης είναι πολύ πιο αποτελεσματική», συμβουλεύουν οι ειδικοί.

4. Σε μία σχετική συζήτηση, αγνοήστε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της αυθάδικης απάντησης και της συνέπειας.

Μην προσπαθήσετε να εξηγήσετε ή να δικαιολογήσετε την στάση σας. Όμως μην τιμωρήσετε πάλι το παιδί αν κάνει το ίδιο όταν του επιβάλλετε την τιμωρία του. Αντιμετωπίστε το ως ένα περιστατικό.

Βέβαια το να ακολουθήσετε αυτή την συμπεριφορά μπορεί να μην είναι εύκολο. Είναι δύσκολο να στερήσετε από το παιδάκι σας κάτι που του έχετε υποσχεθεί και ξέρετε ότι το αγαπά πολύ.

Αλλά δεν πειράζει, τα παιδιά μαθαίνουν πολύ γρήγορα. Μετά από δύο ή τρεις φορές που θα υποστεί τις συνέπειες του άσχημου τρόπου που απάντησε, θα καταλάβει ότι αυτό πρέπει να τελειώσει.