Μόλις μάθατε τα ευχάριστα νέα ότι είστε έγκυος στο δεύτερο παιδάκι σας! Τα συναισθήματα ενδέχεται να είναι πολλά και συχνά αμφίθυμα: χαρά ευτυχία ενθουσιασμός αλλά και άγχος αγωνία και πολλά ερωτήματα. Πώς θα ακουστούν τα ευχάριστα νέα στο πρώτο σας παιδί πότε πρέπει να το ανακοινώσετε πως θα αντιδράσει αλλά και εσείς ως γονείς πως θα προσαρμοστείτε στην νέα πραγματικότητα; Θα μπορέσετε να κρατήσετε τις ισορροπίες ώστε το πρώτο σας παιδί σας να μην νιώσει “παραγκωνισμένο” ;
Η “κατάλληλη” χρονική στιγμή
Αρχικά είναι σημαντικό να σκεφτείτε το πότε θα γίνει η ανακοίνωση της εγκυμοσύνης στο παιδί. Γενικά είναι πιο “ασφαλές” μετά το πρώτο τρίμηνο. Τα παιδιά με την μαγική τους σκέψη εάν έχουν ενημερωθεί αρκετά νωρίς για την εγκυμοσύνη της μαμάς είναι πολύ πιθανόν να ενοχοποιήσουν τον εαυτό τους για όλες τις αρνητικές σκέψεις που έκαναν σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή κύησης. Να θεωρήσουν δηλαδή ότι αυτά φταίνε για την αρνητική εξέλιξη.
Προ- προετοιμασία
Πριν την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης προετοιμάστε το παιδί βάζοντας το στην διαδικασία να αρχίζει να σκέφτεται κα να επεξεργάζεται σαν σενάριο την πιθανότητα απόκτησης μικρότερου αδερφακιού . Για παράδειγμα μπορείτε να διαβάσετε παραμυθάκια που αφορούν τον ερχομό του δεύτερου παιδιού και το μεγάλωμα της οικογένειας να κάνετε αναφορές σε φίλους του που έχουν αδέρφια συζητώντας με το παιδί τι κάνουν μαζί τα θετικά του να έχεις αδέρφια λέγοντάς του “και εσύ μπορεί μια μέρα να αποκτήσεις αδερφάκι!” . Έτσι όταν θα ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη θα είναι κάτι πιο οικείο στο παιδί.
Η…μεγάλη στιγμή
Για την στιγμή της ανακοίνωσης είναι σημαντικό να είστε παρόντες και οι δύο γονείς. Προτιμήστε μία ώρα της ημέρας που το παιδί νιώθει χαλαρό. Εξηγείστε με απλά λόγια ανάλογα και την ηλικία του παιδιού δώστε χρόνο στο παιδί να το επεξεργαστεί απαντήστε στις ερωτήσεις του με τρόπο κατανοητό. Προσπαθήστε να εμπεριέξετε τα αρνητικά συναισθήματα εφόσον αυτά αναδυθούν για παράδειγμα “καταλαβαίνω ότι αυτή την στιγμή μπορεί να νιώθεις μπερδεμένος η θυμωμένος και έχεις κάθε δικαίωμα να νιώθεις έτσι” ενθαρρύνοντας το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του και παράλληλα καθησυχάζοντας το . Απαντήστε στις ερωτήσεις του όποτε επανέρχεται στο θέμα.
Και τώρα;;;
Προετοιμάσατε το παιδί του δώσατε χρόνο και χώρο να εκφραστεί γιατί όμως αυτό αντιδρά αρνητικά ; Τι κάνατε λάθος; Πάρτε βαθιά ανάσα και προσπαθήστε να αποενοχοποιηθείτε. Το πιο πιθανό είναι ότι δεν κάνατε τίποτα λάθος. Το να εκφράσει το παιδί αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές είναι αναμενόμενο και στα πλαίσια του “φυσιολογικού” . Το παιδί από εκεί που ήταν ο “βασιλιάς ” του σπιτιού έρχεται η ώρα να “εκθρονιστεί” . Νιώθει ότι χάνει την αποκλειστικότητα αισθάνεται θυμό προδοσία εγκατάλειψη. Δώστε χρόνο στο παιδί να αφομοιώσει τα καινούρια δεδομένα και πλαισιώστε με κατανόηση και αποδοχή τα συναισθήματά του. Κατά γενικό κανόνα όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί τόσο πιο εύκολο του είναι να αποδεχτεί την άφιξη ενός δεύτερου παιδιού.
Διευκολύνοντας την προσαρμογή στα καινούρια δεδομένα
Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης προσπαθήστε να εντάξετε το παιδί στις διαδικασίες για τον ερχομό του αδερφακιού του. Πάρτε το παιδί μαζί στον υπέρηχο. Δώστε του χώρο στις προετοιμασίες του του δωματίου του μωρού δείχνοντας ότι λαμβάνετε σοβαρά υπόψη την γνώμη του. Συζητήστε για όλα αυτά που μπορεί να μάθει στο μωρό ως ο μεγάλος αδερφός- ή. Έτσι θα νιώσει σημαντικός-ή και ότι πρόκειται να αναλάβει έναν σπουδαίο ρόλο. Ενημερώστε το παιδί για την ημέρα του τοκετού με όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες τι ακριβώς θα συμβεί για πόσες ημέρες ενδέχεται να λείψετε από το σπίτι με ποιόν θα μείνει το παιδί στο σπίτι (προτιμήστε ένα πρόσωπο που το παιδί νιώθει κοντά του).Ακόμα δώστε του ενεργό ρόλο στην διαδικασία για παράδειγμα ζητήστε του να σας βοηθήσει να φτιάξετε την βαλίτσα για το μαιευτήριο.
Την ημέρα της γέννησης όσο πιο γρήγορα σας επισκεφθεί το παιδί στο μαιευτήριο τόσο καλύτερα. Κατά την επιστροφή στο σπίτι προσπαθήστε όσο δύσκολο και αν είναι εσείς και ο μπαμπάς να αφιερώνετε χρόνο στο πρωτότοκο παιδί. Δώστε του ρόλους μεγάλου αδερφού στις διάφορες ρουτίνες όπως για παράδειγμα να σας δίνει την πάνα να σας βοηθάει κατά την διάρκεια του μπάνιου κλπ. Προσπαθήστε να μην αλλάξετε τις ρουτίνες και την καθημερινότητα του μεγάλου παιδιού ώστε να μην υπάρξει επιπρόσθετο άγχος . Αναμένετε “παλινδρομήσεις” του παιδιού όπως να ξεκινήσει να μιλάει σαν μωρό να αρχίσει να “βρέχει” το κρεβατάκι ή το βρακάκι του να έχει ξεσπάσματα θυμού. Δείξτε κατανόηση πρόκειται για μία μεταβατική φάση που περνάει το παιδί στα πλαίσια της αποδοχής της καινούριας πραγματικότητας. Πλαισιώστε το παιδί με αγάπη κατανόηση και αποδοχή και μέρα με την μέρα θα δείτε ότι μεταξύ των παιδιών σας θα χτίζεται μία μοναδική σχέση ζωής!!!
Πηγή: letsspeak.gr