Γιατί πρέπει να βάζετε τα παιδιά σας να κάνουν δουλειές του σπιτιού

By paidologio

Καλά διαβάσατε, να τα «βάζετε», να τα «αναγκάζετε» να κάνουν δουλειές του σπιτιού. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Brian Gresko στο babble, ο οποίος λέει πως τα παιδιά δείχνουν να αγνοούν τις παρακλήσεις μας να συμμαζέψουν.

Πρόσφατα, η σελίδα της Maria Montessori στο Facebook δημοσίευσε τον παρακάτω πίνακα με δουλειές του σπιτιού για παιδιά που αρμόζουν σε κάθε ηλικία:

motherlode-chores-tmagArticle

Οι γονείς φαίνονται διχασμένοι. Κάποιοι θεωρούν πως «τα παιδιά δεν είναι σκλάβοι» και πως ορισμένες από τις δουλειές στη λίστα, οι οποίες κυμαίνονται από το να βάλουν το παιχνίδι τους μέσα στο κουτί μέχρι το να σιδερώσουν, δεν αρμόζουν σε παιδιά, ενώ άλλοι συμφωνούν με τη σκληρή δουλειά.

Πολύ συχνά, η νοοτροπία των γονέων, λέει ο Gresko, υποτιμά τις δυνατότητες των παιδιών. «Για παράδειγμα, μιλούσα με κάποιον σχετικά με την ασφάλεια στην κουζίνα. Όταν του είπα πως ο 4μιση ετών γιος μου Felix μας βοηθάει να ετοιμάσουμε το βραδινό φαγητό, με ρώτησε τι κάνω με τα μαχαίρια για να είμαι σίγουρος πως δεν θα τα αγγίξει. Επειδή όμως ο Felix ασχολείται με τη μαγειρική κάποια χρόνια τώρα, ξέρει πώς να χειριστεί ένα μαχαίρι. Με σωστή επίβλεψη, μπορεί και χρησιμοποιεί ένα μαχαίρι για το ξεφλούδισμα. Όταν αδειάζοντας το πλυντήριο πιάτων βρίσκει κάποιο μαχαίρι για κρέατα, ξέρει να το πιάσει από τη λαβή και μου ζητάει να το βάλω στη θέση του».

Ατυχήματα μπορεί να συμβούν, αλλά είναι μέσα στη ζωή. Τα παιδιά όμως δεν μαθαίνουν από το να βρίσκονται προφυλαγμένα σε μια φούσκα ασφάλειας. Αν ανησυχείτε για τα καθαριστικά με τα οποία καθαρίζετε το σπίτι και δεν θέλετε το παιδί σας να καθαρίσει για αυτόν τον λόγο, ίσως θα έπρεπε τότε να μην τα χρησιμοποιήσετε και εσείς.

    Leave a Comment