Ποιοτικός ή ποσοτικός χρόνος με το παιδί μου;

By paidologio

Με το πέρασμα των χρόνων οι απαιτήσεις αλλάζουν, οι υποχρεώσεις αυξάνονται, οι ρυθμοί ζωής είναι ταχύτεροι και οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι γονείς πιο περίπλοκες. Το άγχος, το στρες, η κούραση και η ανασφάλεια καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας επηρεάζοντας τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Haba παιχνίδι στοίβαξης Χρωματιστοί κρύσταλλοι

Πολύ συχνά ακούμε γονείς οι οποίοι εργάζονται πολλές ώρες να αναφέρουν ότι δεν προλαβαίνουν να δουν και να ασχοληθούν, όσο εκείνοι θα ήθελαν, με τα παιδιά τους. Ότι τις ώρες που δεν εργάζονται θα πρέπει να καλύψουν άλλες ανάγκες που προκύπτουν, με αποτέλεσμα να  τους μένει ελάχιστος χρόνος με το παιδί τους.

Πόσο σημαντικό είναι όμως να περνάμε χρόνο με το παιδί μας και πόσο αυτό μπορεί να συμβάλει σε μία πιο ισορροπημένη ψυχική υγεία τόσο για το παιδί όσο και για τον γονιό; Πόσο χρόνο θα πρέπει να αφιερώνουμε στο παιδί καθημερινά;

Με βάση έρευνες που έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο οι γονείς ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την ανάπτυξη και την εξέλιξη των παιδιών μέχρι την ηλικία των 6 ετών, ενώ οι δάσκαλοι και άλλοι εκπαιδευτές λιγότερο.

SmartMax εκπαιδευτικό παιχνίδι Παρατηρώ και φτιάχνω Τοτέμ

Τι σημαίνει ποιοτικός χρόνος με το παιδί;

Είναι ο χρόνος που βρισκόμαστε με το παιδί μας στο «εδώ και τώρα». Είναι οι στιγμές που το σώμα, ο νους και η ψυχή μας είναι δοσμένη στο παιδί. Που βιώνουμε τα δευτερόλεπτα με όλες μας τις αισθήσεις και συνδεόμαστε ψυχικά μαζί του. Είναι η οι στιγμές που ερχόμαστε σε επικοινωνία και μοιραζόμαστε σκέψεις, εμπειρίες, συναισθήματα συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξή  και στην ολιστική ανάπτυξη του παιδιού σε όλους τους τομείς γνωσιολογικό, ψυχοκινητικό και συναισθηματικό.

Πώς θα περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας;

Δε χρειάζεται να σκεφτούμε και να οργανώσουμε κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα. Μπορούμε απλά να εκμεταλλευτούμε τις μικρές στιγμές μέσα στην ημέρα και να τις αδράξουμε.

Ποιοτικός χρόνος - Μητέρα διαβάζει με το παιδί της

Ποιες είναι αυτές;

  • Το μπάνιο. Την ώρα που κάνετε μπάνιο το παιδί σας μπορείτε να παίξετε με το νερό, να φτιάξετε μικρές ιστορίες, να του μιλήσετε για τα ζώα του νερού κ.α.
  • Το φαγητό. Η ώρα του γεύματος είναι για όλες τις ηλικίες ένα μέσο κοινωνικοποίησης και επικοινωνίας. Συζητήστε με το μικρό σας σαν να έχετε κάποιον ενήλικα δίπλα σας. Σχολιάστε τις τροφές και αφήστε το παιδί να τις πιάσει και να παίξει πριν τραφεί.
  • Τα ψώνια. Μια καλή ευκαιρία για να περάσετε χρόνο μαζί είναι να πάτε για ψώνια. Συζητήστε και αποφασίστε μαζί τι χρειάζεται να αγοράσετε, φτιάξτε λίστα, σχολιάστε τα προϊόντα, ψωνίστε τα και μόλις επιστρέψετε στο σπίτι τακτοποιήστε τα μαζί.
  • Η παιδική χαρά/περίπατος. Μια βόλτα στην παιδική χαρά ή ένας περίπατος είναι ευκαιρία για παιχνίδι. Αφήστε το παιδί να σας δείξει πως θα παίξετε, δώστε του τον χώρο να επιλέξει εκείνο το παιχνίδι. Τρέξτε, κρυφτείτε, σκαρφαλώστε, λερωθείτε και γελάστε. Μιλήστε για τη φύση και τα ζώα, για το περιβάλλον και τα φυτά.
  • Πριν το βραδινό ύπνο. Όταν έρθει η ώρα του βραδινού ύπνου μπορείτε να βάλετε το παιδί στο κρεβάτι και να το βοηθήσετε να χαλαρώσει. Διαβάστε ή ζητήστε από εκείνο να σας διαβάσει ένα παραμύθι. Αναφερθείτε και σχολιάστε τα πράγματα που έκανε όλη την ημέρα αλλά και το αυριανό του πρόγραμμα.
  • Η μαγειρική.  Προτείνετε στο παιδί να γίνει ο βοηθός σας και ετοιμάστε μαζί το δείπνο. Ανακατευτείτε και παίξτε με τα υλικά πριν τα μαγειρέψετε. Δοκιμάστε, μυρίστε, κόψτε και κάντε πειράματα.
Ποιοτικός χρόνος - Μητέρα μαγειρεύει με την κόρη της

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι δεν έχει σημασία το πόσο χρόνο θα περάσουμε με το παιδί μας, αλλά πως θα είναι αυτός ο χρόνος. Σκεφτείτε τι προτιμά το παιδί να είστε και οι δύο στο σαλόνι για μία ώρα όπου εσείς θα βλέπετε τηλεόραση όσο εκείνο θα παίζει ή να παίξετε 15 λεπτά και οι δύο μαζί;

 

«Ένα παιδί μπορεί να διδάξει σε έναν ενήλικο τρία πράγματα: να είναι ευτυχισμένος χωρίς ιδιαίτερο λόγο, να είναι πάντα απασχολημένος με κάτι και να ξέρει να απαιτεί με όλη του τη δύναμη αυτό που θέλει».

Paulo Coelho

Πηγή: projectparenting.gr

    Leave a Comment