Πότε πρέπει να πάω στον λογοθεραπευτή;

By paidologio

Η έγκαιρη διάγνωση και λογοθεραπευτική αξιολόγηση απ’την πρώτη στιγμή που θα υπάρξουν προβληματισμοί ως προς τη γλωσσική ανάπτυξη, είναι το κλειδί για μια αποτελεσματική και επιτυχή παρέμβαση. Αν αναρωτιέσαι “πότε πρέπει να πάω στον λογοθεραπευτή;”, διάβασε το άρθρο και βρες τις απαντήσεις.

Πότε πρέπει να πάω στον λογοθεραπευτή;
Πότε πρέπει να πάω στον λογοθεραπευτή;

Ποια είναι η δουλειά του λογοθεραπευτή;

Ο λογοθεραπευτής αναλαμβάνει την αξιολόγηση και την αποκατάσταση της επικοινωνίας, του λόγου και της ομιλίας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες(1).

Πιο συγκεκριμένα σε παιδιά από 15 έως 24 μηνών ο λογοθεραπευτής είναι ο ειδικός που εκτός από την αξιολόγηση του επικοινωνιακού επιπέδου του παιδιού, προτείνει την εφαρμογή τεχνικών-τρόπων πρόληψης γλωσσικών ελλειμμάτων και μεθόδων για την επαύξηση και εκμαίευση προφορικού λόγου από το παιδί.

Από την ηλικία των 2 ετών και άνω μπορεί να παρέμβει θεραπευτικά αν και εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο, με στόχο την αποκατάσταση δυσκολιών στον τομέα της επικοινωνίας.

Πότε είναι καλό να συμβουλευτώ έναν λογοθεραπευτή;

Η επικοινωνία με τον λογοθεραπευτή μπορεί να γίνει οποιαδήποτε χρονική περίοδο και ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού. Είναι σημαντικό για την γλωσσική ανάπτυξη και υποστήριξη του παιδιού, οι γονείς να γνωρίζουν τα αντίστοιχα αναπτυξιακά ορόσημα από τα οποία διέρχεται το παιδί σε κάθε ηλικία. Ο λογοθεραπευτής είναι αυτός που μπορεί να καθοδηγήσει και να συμβουλέψει τους γονείς σχετικά με το τι αναμένεται από το παιδί σε κάθε ηλικία και πότε το παιδί χρειάζεται λογοθεραπευτική παρέμβαση.

Πότε πρέπει να πάω στον λογοθεραπευτή;
Πότε πρέπει να πάω στον λογοθεραπευτή;

Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη παρέμβαση;

Έρευνες μας έχουν δείξει ότι τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού έχουν καθοριστική σημασία στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην κατάκτηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων(2,3). Ειδικότερα τα πρώτα τρία χρόνια η πλαστικότητα του εγκεφάλου είναι τέτοια που μας επιτρέπει να παρέμβουμε πιο εύκολα για την κατάκτηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών ορόσημων.

Πότε το παιδί χρειάζεται λογοθεραπεία;

Πότε πρέπει να πάω στον λογοθεραπευτή;

Η λογοθεραπεία κρίνεται απαραίτητη όταν παρουσιάζονται διαταραχές ή ελλείμματα στη γλωσσική ή επικοινωνιακή ανάπτυξη του παιδιού. Ωστόσο η λογοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά μέσω της έγκαιρης παρέμβασης, όταν υπάρχουν ενδείξεις καθυστέρησης. Η καθυστέρηση στην κατάκτηση των αναπτυξιακών ορόσημων είναι το στοιχείο που πρέπει να προβληματίσει τους γονείς και τους φροντιστές, ώστε να αναζητήσουν εγκαίρως βοήθεια(5).

Ορισμένες από τις πιο συχνές διαταραχές του λόγου και τη ομιλίας σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Λόγου-Ομιλίας-Ακοής(4) είναι οι ακόλουθες:

  • Καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου
  • Διαταραχές άρθρωσης ή φωνολογίας ( η ομιλία του παιδιού δε γίνεται πλήρως κατανοητή από τους γύρω του)
  • Τραυλισμός (μπλοκαρίσματα κατά τον προφορικό λόγο)
  • Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος
  • ΔΕΠ-Υ (Διάσπαση Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα )
  • Γλωσσικά ελλείμματα (φτωχό λεξιλόγιο, μορφο-συντακτικά λάθη, τηλεγραφικός λόγος)
  • Μαθησιακές Δυσκολίες

Πηγή: projectparenting.gr