Στοματοπροσωπικές ασκήσεις. Γιατί είναι τόσο σημαντικές?

By paidologio

Στοματοπροσωπική ενδυνάμωση και συντονισμός  αρθρωτών θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την παραγωγή καθαρού ήχου.  Για τα παιδιά που έχουν τραυλισμό είτε παροδικό είτε  μόνιμο  είναι ακόμη πιο σημαντικές διότι βοηθάνε στην απομάκρυνση της έντασης από τα όργανα της άρθρωσης και της φώνησης (χείλη, γλώσσα, μιμητικοί μύες και αναπνευστικο σύστημα). Για να μπορεί να καταφέρει το παιδί να προφέρει δύσκολους ήχους όπως : /σ,ζ,λ,ρ/ και ολα τα συμπλέγματα οι μύες που συμμετέχουν στην άρθρωση πρέπει να έχουν αναπτυχθεί  πολύ καλά, τα όργανα της άρθρωσης να είναι ευκίνητα με γρήγορη εναλλαγή της γλώσσας και των χειλιών.
Για ποιο λογο χρειάζεται να κάνετε στοματοπροσωπικες ασκησεις;
Χαρη στις διασκεδαστικές ασκήσεις που περιέχουν λιχουδιές και διάφορα ενδιαφέροντα αντικείμενα όπως πούπουλα, χάντρες, μπάλες,σφυρίχτρες κ.α.
α)θα κέντρισετε την προσοχή του παιδιού
β)θα ενισχύσετε τις προσπάθειες του παιδιού να αναπτύξει το εύρος της κινητικότητας της γλώσσας-δηλαδή,την ανύψωση και την πλευρικοτητα της γλωσσα, την κινητικότητα των χειλιών και την στοματική ενσυναίσθηση.
γ)θα βοηθήσετε το παιδί να αποφύγει τις δυσκολίες στον σχηματισμό της φωνολογίας, θα μπορει πιο εύκολα να προφέρει εξαρχής τους ήχους ,χωρίς τη βοήθεια του λογοθεραπευτή.
Η στοματο-κινητική εξάσκηση εχει στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων του στόματος, απαραίτητων για την σωστή ανάπτυξη της ομιλίας αλλα και της σίτισης. Οι δεξιότητες αυτές εχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση, την συνειδητότητα,την κινητικότητα και τον συντονισμό των χειλιών,των μάγουλων,της γλώσσας και της γνάθου.
Αν στην διάρκεια της εξάσκησης στο σπιτι παρατηρήσετε, οτι το παιδί σας δυσκολεύεται πολυ να επαναλάβει τις ασκησεις , δεν μπορει να εχει τη γλώσσα χαλαρή,φαρδιά και ειναι συνεχεια σε ένταση, μυτερή, γέρνει η τρέμει , αν το χαμόγελο του παιδιά ειναι ασύμμετρο και  τα χείλη δεν κλείνουν…ειναι λόγος να απευθυνθείτε σε έναν λογοθεραπευτή η νευροπαθολογο. Οι αιτίες πολλές και διάφορες απο  το να εχει το παιδί βραχύ χαλινο μέχρι τη δυσπραξια, τη δυσαρθρια, τη στοματική αναπνοή η ακόμη και καποια νευρολογική πάθηση.

Οι παρακάτω ασκησεις ειναι απλές και μπορείτε να τις δοκιμάσετε μόνοι σας στο σπιτι μαζί με το παιδάκι σας, μπροστά στον καθρέφτη. Προσοχη!Δεν αντικαθιστούν την θεραπευτική διαδικασία και αποτελούν απλώς ενα ενδεικτικό βοήθημα. Επίσης δεν αποκαθιστούν  πιθανές δυσκολιες στην αρθρωση.

    Leave a Comment