Τα παιδιά ξεσπούν όταν είναι με τη μαμά τους επειδή μαζί της νιώθουν ασφάλεια

By paidologio

Όλες έχουμε ζήσει τα παιδιά μας σε… έξαλλες καταστάσεις με ξεσπάσματα, φωνές και υστερίες επειδή δεν τους κάνουμε το χατίρι. Όλες, επίσης, έχουμε δει τα ίδια παιδιά να μεταμορφώνονται σε κανονικά αγγελούδια όταν μένουν με τους παππούδες, με φίλους ή με τις δασκάλες τους στον παιδικό σταθμό.

Πολλοί, μάλιστα, μας κατηγορούν ότι μαζί μας είναι ανυπάκουα επειδή τα έχουμε κακομάθει αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και την περιγράφει πολύ όμορφα η παρακάτω μαμά:

«”Είναι τόσο γλυκό κορίτσι όταν λείπεις. ”

“Όταν δεν είσαι τριγύρω, είναι το καλύτερο παιδί!”

“Είχαμε μια υπέροχη μέρα. Σίγουρα συμπεριφέρεται διαφορετικά όταν δεν είσαι εδώ. ”

Αυτά μου λένε γλυκό μου παιδί για σένα, αλλά ξέρουν τόσο λίγα… Μαζί μου νιώθεις άνετα να ξεσπάσεις επειδή σε καταλαβαίνω καλύτερα από τον καθένα. 

Σε καταλαβαίνω όταν το φωτεινό σου χαμόγελο σκοτεινιάζει και κατσουφιάζεις απότομα.  Σε καταλαβαίνω όταν το χείλος σου αρχίζει να τρέμει και τα μάτια σου γεμίζουν δάκρυα. Όταν νευριάζεις και γίνεσαι κατακόκκινη σαν παντζάρι. Όταν σφίγγεις τις γροθιές σου και το σώμα σου γίνεται σκληρό σανίδα. Όταν πέφτεις στο πάτωμα και αρχίζει να χτυπάς τα χέρια και τα πόδια σου βγάζοντας κραυγές που τρυπάνε τ’ αυτιά μου.

Σε καταλαβαίνω όταν σε κουβαλάω έξω από το παιχνιδάδικο, το εστιατόριο ή την παιδική χαρά ενώ εσύ χτυπιέσαι γιατί δεν θες να φύγεις. Σε καταλαβαίνω ακόμα κι όταν σε κρατάω σφιχτά πάνω στο σώμα μου, ενώ εσύ αντιστέκεσαι σθεναρά.

Επειδή γλυκό μου παιδί, εγώ σε καταλαβαίνω και σε αγαπάω ακόμα κι όταν δείχνεις τον χειρότερο εαυτό σου. 

Ξέρω ότι όταν ξεσπάς οι άλλοι με κοιτάζουν με οίκτο και με κουτσομπολεύουν. Ξέρω ότι κρίνουν την σαστισμένη γυναίκα που παλεύει με το υστερικό παιδί της, κρύβοντας τα δάκρυά της πίσω από τα μεγάλα γυαλιά ηλίου της.

Αλλά δεν με νοιάζει γιατί ξέρω ότι ξεσπάς επειδή μαζί μου νιώθεις ασφάλεια να εκφράσεις τα πραγματικά σου συναισθήματα. Με εμπιστεύεσαι και γνωρίζεις ότι δεν θα σε αφήσω ποτέ. Μαζί μου βγάζεις τον χειρότερό σου εαυτό γιατί δεν χρειάζεται να προσποιείσαι. Είμαι το ασφαλές σου μέρος, το καταφύγιό σου και σε αγαπώ ό,τι κι αν κάνεις.

Σε καταλαβαίνω ακόμα κι όταν είσαι στα χειρότερά σου, επειδή είμαι η μαμά σου. Δεν ανησυχώ που είσαι ένας άγγελους με όλους τους άλλους αλλά μαζί μου μεταμορφώνεσαι και σε διαβολάκι. Γιατί όταν τυλίγεις τα χέρια σου γύρω από το λαιμό μου, όταν με αναζητάς με το βλέμμα σου παντού, όταν το χαμόγελό σου φωτίζεται κάθε φορά που μπαίνω στο σπίτι, όταν είμαι η πρώτη που βλέπεις το πρωί και η τελευταία το βράδυ, νιώθω ευλογημένη. Μπορεί να είμαι η μόνη που σε βλέπω στα χειρότερά σου, αλλά είμαι και η μόνη που σε βλέπω και στα καλύτερά σου».

Πηγή: mama365.gr