Ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας (5%) παρουσιάζει για κάποιο χρονικό διάστημα δυσχέρεια στη ροή της ομιλίας. Για κάποια από αυτά, αυτή η δυσχέρεια αποτελεί ένα αναμενόμενο, φυσιολογικό και παροδικό χαρακτηριστικό του σταδίου εξέλιξης της ομιλίας στο οποίο βρίσκονται. Για άλλα παιδιά μπορεί να είναι τα σημάδια ενός αρχόμενου τραυλισμού. Ερευνητικές μελέτες επισημαίνουν πως το 1% από αυτά τα παιδιά θα εδραιώσει μια μόνιμη δυσκολία στη ροή της ομιλίας, η οποία θα τα συνοδεύει σε όλη τους τη σχολική και ενήλικη ζωή. Ο τραυλισμός είναι 3 φορές συχνότερος σε οικογένειες με ανάλογο κληρονομικό ιστορικό και 4 φορές συχνότερος στα αγόρια απ’ ό,τι στα κορίτσια.
Ο τραυλισμός εκδηλώνεται λεκτικά κυρίως με μπλοκαρίσματα, εμβόλιμους φθόγγους, επαναλήψεις τμήματος ή και ολόκληρης της λέξης, επιμηκύνσεις φθόγγων στην αρχή ή στην μέση των λέξεων. Αυτά τα συμπτώματα συχνά συνοδεύονται από αντανακλαστικές συσπάσεις (τικ) των μυών του προσώπου ή του σώματος και σε ορισμένες περιπτώσεις από απώλεια βλεμματικής επαφής και απώλεια ελέγχου του ρυθμού της αναπνοής. Συναισθηματικά, ο τραυλισμός εκδηλώνεται με αισθήματα επικοινωνιακής ανεπάρκειας και ανασφάλειας, ντροπής, φόβο και συμπεριφορές αποφυγής της λεκτικής επικοινωνίας.
Ο τραυλισμός δεν εκδηλώνεται με την ίδια ένταση σε όλες τις καταστάσεις. Υπό ορισμένες συνθήκες, το άτομο με τραυλισμό είναι σε θέση να μιλά με απόλυτη ευχέρεια. Αυτό εγείρει ποικίλους προβληματισμούς και ωθεί τους ειδικούς να αναζητούν εκείνους τους παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωσή του.
Σημαντικό ρόλο για την εγκατάσταση του τραυλισμού σε ένα παιδί ευθύνονται εγγενείς, περιβαλλοντικοί και κληρονομικοί παράγοντες. Ανάμεσα σε αυτούς, αναφέρονται οι γενικότερες δυσκολίες που μπορεί να έχει το παιδί στην εξέλιξη του λόγου και της ομιλίας, οι απαιτήσεις που θέτει το περιβάλλον του παιδιού σε σχέση με τις ικανότητές του, ο τρόπος που λειτουργούν οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, οι αντιδράσεις του άμεσου και ευρύτερου περιβάλλοντος στην εκδήλωση των συμπτωμάτων από το παιδί, σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή του παιδιού ή της οικογένειας τη στιγμή εμφάνισης του τραυλισμού.