Αν συνηθίζετε να τραγουδάτε στο μωρό σας ενώ το έχετε αγκαλιά, ενώ του αλλάζετε την πάνα ή όταν του κάνετε μπάνιο, ακόμα ίσως κι ενώ το ταΐζετε, τότε έχετε έναν ακόμα λόγο για να συνεχίσετε. Αν πάλι φοβάστε να ξετυλίξετε το μουσικό σας ταπεραμέντο, μια νέα μελέτη σας προσφέρει ισχυρό κίνητρο.
Η μουσική είναι γνωστό ότι διεγείρει τον εγκέφαλο των βρεφών πολύ πριν βγουν στον πραγματικό κόσμο. Τα μωρά επεξεργάζονται και ανταποκρίνονται στον ρυθμό και τις μελωδίες με πολλούς τρόπους που οι λέξεις δεν το κάνουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μουσική για να ηρεμήσετε το μικρό σας και καθώς παίζετε μουσική στο παιδί σας, προχωρήστε και αφήστε τις φωνητικές σας χορδές να κάνουν κάποιες διατάσεις.
Διάφοροι τύποι ερευνών έχουν υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι η φωνή της μητέρας είναι ιδιαίτερη για ένα παιδί. Τώρα οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν μοναδικό τρόπο με τον οποίο ένα μωρό μπορεί να επωφεληθεί ακούγοντας τη φωνή της μητέρας του ή των ατόμων που το φροντίζουν.
Η ενασχόληση και η συχνή έκθεση των βρεφών στην ακρόαση ενός τραγουδιού παρέχει ένα έτοιμο μέσο για την υποστήριξη της κοινωνικής ανάπτυξης και αλληλοεπίδρασης, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Proceedings of the National Academy of Sciences.
Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt (VUMC), στο Marcus Autism Center, στο Children’s Healthcare of Atlanta και στο Emory University School of Medicine παρακολούθησαν 112 βρέφη που ήταν είτε 2 μηνών είτε 6 μηνών.
Η μελέτη παρακολούθησε το βλέμμα των βρεφών, στιγμή προς στιγμή, για να δει πώς έκανε ο ρυθμός του τραγουδιού των φροντιστών το βλέμμα των βρεφών να συγχρονίζεται ή να αντιδράει στα κοινωνικά σήματα των φροντιστών σε χρονικές κλίμακες του δευτερολέπτου.
Ήδη από την ηλικία των 2 μηνών, όταν τα βρέφη αλληλοεπιδρούν για πρώτη φορά με τους άλλους, ήταν δύο φορές πιο πιθανό να κοιτάξουν τα μάτια των φροντιστών όσο εκείνοι τους τραγουδούσαν, αντιδρώντας στον μουσικό ρυθμό, από ό,τι θα συνέβαινε σε μια άλλη τυχαία αλληλοεπίδραση.
Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, όταν τα βρέφη έχουν μεγάλη εμπειρία στα μουσικά παιχνίδια πρόσωπο με πρόσωπο και αναπτύσσουν όλο και πιο εξελιγμένες ρυθμικές και επικοινωνιακές συμπεριφορές, είχαν πάνω από τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να κοιτάξουν τα μάτια των φροντιστών ενόσω τραγουδούσαν συγχρονισμένα με τον μουσικό ρυθμό του τραγουδιού.
«Το τραγούδι σε βρέφη φαίνεται σαν μια τόσο απλή πράξη, αλλά είναι εμπλουτισμένο από σημαντικές και ουσιαστικές κοινωνικές πληροφορίες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Miriam Lense, PhD, επίκουρη καθηγήτρια Ωτορινολαρυγγολογίας και συνδιευθύντρια του Music Cognition Lab στο VUMC. «Εδώ δείχνουμε ότι όταν οι φροντιστές τραγουδούν στα βρέφη τους, δομούν διαισθητικά τη συμπεριφορά τους για να υποστηρίξουν τον κοινωνικό δεσμό φροντιστή-βρέφους και την κοινωνική μάθηση των βρεφών».
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνολογία παρακολούθησης βλέμματος για να μετρήσουν κάθε κίνηση των ματιών κάθε βρέφους, ενώ παρακολουθούσαν βίντεο με άτομα που τους τραγουδούσαν.
«Για αυτή τη μελέτη, χρησιμοποιήσαμε βίντεο τραγουδιού αντί ζωντανού τραγουδιού για να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του βρέφους οφειλόταν στο βρέφος και όχι στην προσαρμογή του τραγουδιστή στο βρέφος», είπε ο Lense. «Τα βρέφη μπορούσαν να κοιτάξουν οπουδήποτε ενώ παρακολουθούσαν τα βίντεο, αλλά διαπιστώσαμε ότι η εστίασή τους δεν ήταν τυχαία».
«Αυτό είναι σημαντικό γιατί αποκαλύπτει μια αξιοσημείωτη φυσική σύζευξη μεταξύ της συμπεριφοράς του φροντιστή και της εμπειρίας του βρέφους. Χωρίς συνειδητή επίγνωση, κάτι τόσο απλό και διαισθητικό όσο το τραγούδι των φροντιστών θέτει σε κίνηση έναν ολόκληρο καταρράκτη συμπεριφορών που αλλάζουν τις εμπειρίες των βρεφών».
«Αν και αυτό που εκφράζει ένας φροντιστής είναι σημαντικό, το πότε και το πώς εκφράζουν κοινωνικές ενδείξεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την επικοινωνία βρεφών-φροντιστών», πρόσθεσε η Lense. «Η ρυθμική προβλεψιμότητα –ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό του τραγουδιού– είναι ένας αναπόσπαστος μηχανισμός για τη δόμηση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και την υποστήριξη της κοινωνικής ανάπτυξης των βρεφών».
Η Reyna Gordon, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ωτορινολαρυγγολογίας και συνδιευθύντρια του Music Cognition Lab στο VUMC, είπε ότι η μελέτη υπογραμμίζει ότι η δημιουργία μουσικής δεν είναι μόνο ψυχαγωγία: η δημιουργία μουσικής είναι μια βασική πτυχή της πρώιμης κοινωνικο-συναισθηματικής ανάπτυξης.
«Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτά τα βρέφη παρακολουθούν βασικά τον ρυθμό της μουσικής με τα μάτια τους διαμορφώνοντας την οπτική τους επαφή με τα μάτια του τραγουδιστή γύρω από τον ρυθμό (ή τον παλμό) του τραγουδιού. Αυτά τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόησή μας για το βαθμό στον οποίο τα πολύ μικρά παιδιά είναι ευαίσθητα στον μουσικό ρυθμό, υποδηλώνοντας ότι η εγγενής φύση της μουσικής είναι συνυφασμένη με την πρώιμη κοινωνική δέσμευση», πρόσθεσε.