Τραυλισμός. Τι πρέπει να κάνω όταν το παιδί μου τραυλίζει;

By paidologio

 

a59759 38413e4e0a934c8a9071bb15fccdd094~mv2

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας τραυλίζει είναι να γίνετε ο καλύτερός του ακροατής. Όταν σας απευθύνει το λόγο κρατήστε επαφή με τα μάτια και δώστε στο παιδί σας αρκετό χρόνο για να τελειώσει αυτό που θέλει να σας πει. Προσπαθήστε να μην το διακόψετε για να συμπληρώσετε λέξεις ή προτάσεις. Αφήστε το παιδί να αισθανθεί με τον τρόπο και τις ενέργειές σας ότι ακούτε αυτό που λέει – όχι πώς το λέει. Προσπαθήστε να μην κάνετε παρατηρήσεις την ώρα που μιλάει όπως “πες το πιο αργά”, “πάρε μια βαθιά ανάσα”, “χαλάρωσε”, ή “σκέψου πρώτα τι θέλεις να πεις και μετά πες το”. Συχνά κάτι τέτοια τα λέμε στα παιδιά, επειδή η επιβράδυνση, η χαλάρωση ή η σκέψη για το τι πρόκειται να πούμε μας βοηθούν όταν αισθανόμαστε ότι μπερδεύουμε τα λόγια μας. Το τραύλισμα όμως είναι ένα διαφορετικό πρόβλημα ομιλίας και αυτό το είδος συμβουλών σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει κάποιον που τραυλίζει.

Πώς μπορώ να το βοηθήσω;

1. Μιλήστε με το παιδί σας με αργό ρυθμό και κάνοντας παύσεις. Αφού το παιδί ολοκληρώσει την πρότασή του περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα προτού πάρετε ξανά το λόγο. Η δική σας αργή και χαλαρή ομιλία θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε κριτική ή συμβουλή του στιλ “μίλα πιο αργά” ή “χαλάρωσε”.

2. Μειώστε τον αριθμό των ερωτήσεων που κάνετε στο παιδί σας. Τα παιδιά μιλούν πιο άνετα αν εκφράζουν τις δικές τους ιδέες αντί να απαντούν στις ερωτήσεις ενός ενήλικα. Αντί να κάνετε ερωτήσεις, απλά σχολιάστε τι είπε το παιδί, αφήνοντάς το έτσι να καταλάβει ότι το ακούσατε.

3. Χρησιμοποιήστε τις εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος για να μεταφέρετε στο παιδί σας ότι ακούτε το περιεχόμενο του λόγου του και όχι τον τρόπο εκφοράς του.

4. Αφιερώστε χρόνο καθημερινά  για να δώσετε την αμέριστη προσοχή σας στο παιδί σας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αφήστε το παιδί να επιλέξει αυτό που θα ήθελε να κάνει. Αφήστε το να σας κατευθύνει εκείνο σε δραστηριότητες και να είναι δική του η επιλογή αν θα μιλήσετε ή όχι. Όταν μιλάτε κατά τη διάρκεια αυτής της ιδιαίτερης περιόδου, χρησιμοποιήστε αργή, ήρεμη και χαλαρή ομιλία, με πολλές παύσεις. Αυτή η ήρεμη ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας μεγαλώνει την εμπιστοσύνη που νιώθουν τα μικρότερα παιδιά απέναντι στους γονείς τους αφού αντιλαμβάνονται πως απολαμβάνουν την παρέα τους.

5. Βοηθήστε όλα τα μέλη της οικογένειας να μάθουν να μιλάνε αργά και να κάνουν παύσεις στις κουβέντες τους. Τα παιδιά, ειδικά όσα τραυλίζουν, νιώθουν πιο άνετα να μιλήσουν όταν υπάρχουν λίγες διακοπές και έχουν την προσοχή των ακροατών.

6. Πάνω απ ‘όλα, δεχτείτε το παιδί σας όπως είναι. Η πιο ισχυρή δύναμη που θα το οπλίσει απέναντι σε κάθε αντιξοότητα θα είναι η υποστήριξή σας σ’ αυτό, ανεξάρτητα από το αν τραυλίζει ή όχι.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε πως το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και γι’ αυτό ξεχωριστή είναι και η κάθε περίπτωση με τη λύση της, εμείς είμαστε πάντα στη διάθεσή σας -αν θέλετε να μας ρωτήσετε κάτι πάνω στο θέμα-, να σας απαντήσουμε.

Πηγή: www.logoxora.gr

    Leave a Comment