10 ιδέες για εύκολα παιχνίδια μέσα στο σπίτι!

By paidologio

Ο ρυθμός που τα παιδιά βαριούνται τα παιχνίδια τους και συνεχώς αναζητούν καινούριες «συγκινήσεις» είναι συχνά καταιγιστικός για τους γονείς ή τις babysitters που τα φροντίζουν. Το θετικό είναι πως μπορούν να ξαναμπούν στο… παιχνίδι πολύ εύκολα, αρκεί να έχουμε τη φαντασία και την προνοητικότητα να μετατρέψουμε υλικά που βρίσκονται γύρω μας  σε αφορμές για τις πιο έξυπνες δραστηριότητες, τα πιο ευρηματικά παιχνίδια!

Ώρα, λοιπόν, να δούμε κάποια από τα πράγματα που έχουμε στο σπίτι… με άλλο μάτι και να τα κάνουμε πρωταγωνιστές στις ιστορίες των παιδιών μας!

1. Σουρωτήρι

Όλοι έχουμε ένα σουρωτήρι στην κουζίνα! Σε συνδυασμό με τα χρωματιστά συρματάκια που λυγίζουν («σύρματα πίπας», pipe cleaners) και μπορούμε να βρούμε πολύ εύκολα στην αγορά μπορούμε να οργανώσουμε στο λεπτό ένα παιχνίδι που θα διασκεδάσει τα παιδιά και θα κινητοποιήσει τις αισθητηριακές τους δεξιότητες.

2. Ρολά

Να ένα πράγμα που έχουμε οπωσδήποτε στο σπίτι και κάνει θαύματα για τα παιδιά. Ρολά τουαλέτας & κουζίνας μπορούν να γίνουν η βάση για τις πιο πρωτότυπες χειροτεχνίες αλλά προσφέρονται και για αμέτρητες άλλες κατασκευές. Αν κολλήσουμε το ένα πάνω στο άλλο μπορούμε να φτιάξουμε μια μεγάλη σωλήνα και αφού τη στερεώσουμε στον τοίχο τα παιδιά να βάζουν μέσα τα αυτοκινητάκια ή τα μπαλάκια τους και να τα βλέπουν να εμφανίζονται από κάτω της. Αυτή η εμφάνιση- εξαφάνιση είναι που δίνει στη συγκεκριμένη δραστηριότητα όλο το γούστο!

3. Κουτιά

Μεγάλα κουτιά παπουτσιών η κουτιά από παραγγελίες που κάνουμε μέσω ίντερνετ μπορούν να γίνουν εύκολα το τέλειο παιχνίδι. Κάνοντας τρύπες στη επιφάνεια τους μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι με σχήματα όπου το παιδί θα πρέπει να επιλέγει κάθε φορά που θα βάλει το κάθε σχήμα. Ακόμα, μπορεί να χρησιμοποιήσει το κουτί σαν βαλίτσα ή μεταφορικό μέσο των αγαπημένων του παιχνιδιών που έτσι «ξαναβαφτίζονται» και αποκτούν ξαφνικά καινούριο ενδιαφέρον για εκείνο!

4. Ταινία

Κολλάμε μια ταινία στο πάτωμα ή σ’ ένα χαλί και δημιουργούμε έναν υπο-χώρο, μια διαχωριστική γραμμή που τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά στο παιχνίδι τους. Να γίνει ο δρόμος για τα αυτοκινητάκια τους ή το όριο πέρα από το οποίο δεν μπορούν να περάσουν, κτλ. Ακόμα μπορούμε να φτιάξουμε ένα τετράγωνο στο πάτωμα, που θα το ονομάσουμε «σπιτάκι» τους και μέσα εκεί τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες. Πολλές φορές, αρκεί μια μικρή λεπτομέρεια στον τρόπο που παίζουν για να τους εμπνεύσει να επινοήσουν ένα καινούριο παιχνίδι από την αρχή.

5. Μαξιλάρια

Δείχνουν υπέροχα στον καναπέ και τις πολυθρόνες αλλά μπορεί να γίνουν η πρώτη ύλη για τη δημιουργία του πιο πρωτότυπων… μεταφορικών μέσων μέσα στο σπίτι! Τα ρίχνουμε στο πάτωμα και τα ονομάζουμε αεροπλάνο, πλοίο, αυτοκίνητο. Τα παιδιά μπαίνουν αμέσως στο νόημα, ανεβαίνουν πάνω τους και ξεκινάνε για το πιο όμορφο ταξίδι. Το πιο πιθανό να σας «μαλώσουν» αν εσείς περπατάτε δίπλα τους στο πάτωμα. Είναι η θάλασσά τους! (Αν βάλετε και γύρω γύρω από τα μαξιλάρια ένα μπλε ή ένα άσπρο σεντόνι που να θυμίζει θάλασσα ή σύννεφα, τότε έχετε φτιάξει το πιο «αληθοφανές» σκηνικό!)

6. Περιτύλιγμα με φυσαλίδες

Γνωστό για τη χαλαρωτική δράση του στους… μεγάλους, είναι εξίσου διασκεδαστικό για τα παιδιά που δεν χορταίνουν να σκάνε τις φυσαλίδες με τα χέρια ή να τις πατάνε με τα πόδια τους. Αν έχετε μεγάλη επιφάνεια μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σαν θάλασσα ή σύννεφα στην δραστηριότητα με τα μαξιλάρια (Νο.5).

7. Μαγνητάκια στο ψυγείο

Είναι πολύ πιθανό το ψυγείο σας εξωτερικά να είναι ήδη γεμάτο με ζωγραφιές, φωτογραφίες, λίστες και φυσικά με μαγνητάκια… Κατεβάστε τα λοιπόν όλα κάτω και δώστε στο παιδί την πρωτοβουλία να τα κολλήσει όλα ξανά, όπως του αρέσει! Τα παιδιά πάντα νιώθουν όμορφα όταν τα χρίζουμε υπεύθυνα για κάτι ενώ η ίδια η δραστηριότητα από μόνη της είναι πολύ διασκεδαστική!

8. Παλιά ρούχα

Πολλές φορές τα πετάμε για να μας αδειάσουν τη γωνιά (ή τα χαρίζουμε αν είναι σε καλή κατάσταση) αλλά σκεφτείτε τι δυναμική μπορεί να έχει ένα μεγάλο κουτί με τα τρυπημένα ή ξεβαμμένα σας ρούχα για τα παιδιά που ούτως ή άλλως λατρεύουν τις μεταμφιέσεις. Δεν χρειάζεται να αγοράζουμε πάντα ακριβές στολές για να δίνουμε στα παιδιά το κίνητρο να μεταμορφωθούν, να φτιάξουν τις δικές τους ιστορίες και να μπουν σε άλλους ρόλους… Το παλιό πουκάμισο του μπαμπά, ένα κασκόλ, μια φούστα που για την κόρη σας θα γινόταν ένα υπέροχο… φουστάνι δίνει στα παιδιά τις πιο αστείες και έξυπνες αφορμές για ιστορίες!

9. Χρυσόχαρτο

Κι εδώ οι δυνατότητες είναι πολλές. Μπορεί να τυλίξουν με αυτό κάποια παιχνίδια ή αντικείμενα και να σας τα δείξουν για να μαντέψετε τι κρύβεται από κάτω. Μπορεί να είναι το χαρτί περιτυλίγματος για τα δώρα, στην ιστορία «μαγαζί» που παίζουν και είναι οι ιδιοκτήτες. Ή να δώσει το σχήμα στις πιο ξεχωριστές κατασκευές. Εύπλαστο και με μοναδικό χρώμα, μπορεί να αντικαταστήσει εύκολα τα μεταλλικά χαρτόνια ή να συνδυαστεί με τις άλλες χειροτεχνίες των παιδιών ως ξεχωριστή πινελιά!

10. Πομ-πομς

Να ένας… αθόρυβος τρόπος διασκέδασης των παιδιών που κινητοποιεί παράλληλα τις αισθητηριακές τους δεξιότητες ενώ εσείς κερδίζετε λίγα λεπτά… ησυχίας! Σκοπός τους παιχνιδιού μπορεί να είναι η διάκριση τους σε χρώματα και η τοποθέτησή τους σε ξεχωριστά σακουλάκια ή και η δημιουργία μοτίβου, δηλαδή η διάταξη συγκεκριμένων χρωμάτων σε μια σειρά που επαναλαμβάνεται.

Είναι σίγουρο πως και τα ίδια τα παιδιά θα σας καθοδηγήσουν στις συγκεκριμένες δραστηριότητες και θα σας δείξουν και τρόπους παιχνιδιού αλλά και συνδυασμού υλικών που δεν είχατε φανταστεί!

Πηγή: www.nannuka.com

    Leave a Comment