10 μαθήματα που πρέπει να δώσετε στο παιδί μέχρι να γίνει 10

By paidologio

Όταν γίνεσαι γονιός, είσαι διπλά υπεύθυνος γιατί δεν μεγαλώνεις απλά έναν άνθρωπο, αλλά διαμορφώνεις την προσωπικότητά του. Και τα παιδιά απορροφούν σαν σφουγγάρι, όχι μόνο ό,τι μαθαίνουν στο σχολείο, αλλά ό,τι μαθαίνουν από εμάς και από αυτά που τους διδάσκουμε καθημερινά. Δείτε, λοιπόν, κάποια σημαντικά μαθήματα που πρέπει να διδάξετε το μικρό σας μέχρι να κλείσει τα 10, δηλαδή λίγο πριν μπει στην εφηβεία.
  1. Να σέβεται το ίδιο τα αγόρια και τα κορίτσια

Δεν πρέπει να δείχνουμε το σεβασμό μας επιλεκτικά. Είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί να σέβεται, όχι μόνο τους μεγάλους, αλλά και τους συνομήλικους του, τους φίλους, συγγενείς και συμμαθητές του, ανεξαρτήτως του φύλου, της καταγωγής ή της ηλικίας τους.

mathimata zois gia paidia

  1. Να μην φοβάται να κάνει λάθη

Το να μαθαίνεις από τα λάθη και τις αποτυχίες είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που μπορεί να έχει κάποιος. Γίνετε το πρότυπο του παιδιού και δείξτε του ότι πρέπει να «αγκαλιάζει» τα λάθη του.

mathimata zois gia paidia

  1. Η γνώση είναι πιο σημαντική απ’ τους βαθμούς

Φυσικά, αυτό πρέπει να το πιστέψουμε πρώτα εμείς και μετά να το «περάσουμε» στα παιδιά μας. Η αληθινή γνώση δεν μετριέται ούτε με άριστα ούτε με 20. Η αληθινή γνώση μένει για πάντα μέσα μας.

mathimata zois gia paidia

  1. Να μην φοβάται να ζητάει τη βοήθειά σας

Κερδίστε την εμπιστοσύνη του και δείξτε του ότι μπορεί να ζητήσει τη στήριξη και τη βοήθειά σας όποτε το έχει ανάγκη, χωρίς να φοβάται τις συνέπειες και τα άκαρπα κηρύγματα.

mathimata zois gia paidia

  1. Να υπερασπίζεται τον εαυτό του

Εξηγήστε στο παιδί γιατί είναι σημαντικό να υπερασπίζεται τον εαυτό του όταν νιώθει ότι αδικείται. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμπεριφερθεί άσχημα ή να στραφεί εναντίον εκείνου που ένιωσε ότι τον αδίκησε- ο σεβασμός σε κάθε περίπτωση, είναι προαπαιτούμενο.

mathimata zois gia paidia

  1. Να μην κάνει κάτι που δεν θέλει μόνο και μόνο για να είναι αρεστός

Ειδικά στην εφηβεία, τα παιδιά μπορεί να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν, απλά «γιατί το λέει η παρέα». Σίγουρα, σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ σημαντικό να είσαι αρεστός στους συνομήλικους σου, όμως είναι ακόμα σημαντικότερο να μην πιέζεις τον εαυτό σου να κάνει κάτι που δεν θέλει.

mathimata zois gia paidia

  1. Να μην φοβάται να κάνει ερωτήσεις

Οι ερωτήσεις δεν σε κάνουν να δείχνεις «χαζός», αντίθετα σε κάνουν ακόμα πιο έξυπνο απ’ ό,τι είσαι- εξάλλου, το να υποκρίνεσαι ότι καταλαβαίνεις δεν ωφελεί πουθενά. Το μάθημα αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα κρίσιμα χρόνια του σχολείου.

mathimata zois gia paidia

  1. Να μιλάει όταν δεν αισθάνεται καλά

Η υγεία είναι πολύ πιο σημαντική από τους καλούς βαθμούς ή την αγανάκτηση του δασκάλου. Γι’ αυτό το λόγο, και το παιδί δεν πρέπει να φοβάται να μιλήσει για το αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας στο σχολείο. Αν δεν μιλήσει, υπάρχει το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο.

mathimata zois gia paidia

  1. Να σέβεται το περιβάλλον

Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που πρέπει να δώσετε στο παιδί είναι να σέβεται το περιβάλλον. Με την ίδια λογική, λοιπόν, που δεν θα κατέστρεφε (επίτηδες) κάτι στο σπίτι, πρέπει να μάθει να προσέχει το περιβάλλον. Σε αυτό βέβαια έχουμε κι εμείς ως γονείς τεράστια ευθύνη: με το να πετάμε τα σκουπίδια μας στο δρόμο ενώ οδηγούμε, δίνουμε το χειρότερο παράδειγμα στα παιδιά μας.

mathimata zois gia paidia

  1. Να λέει «όχι»

Διδάξτε το παιδί να λέει «όχι» στους συνομήλικους του, στο δάσκαλό του, ακόμα και σε εσάς! Το να έχεις το θάρρος της γνώμης σου, χωρίς φυσικά να προσβάλλεις κανέναν, είναι κάτι που διαμορφώνεται σε τόσο μικρή ηλικία αλλά που αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμο στην ενήλικη ζωή.

mathimata zois gia paidia

Πηγή: Brightside.me