11 σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις των παιδιών που πάντοτε δυσκολεύουν τους γονείς

By paidologio

Μερικές φορές τα παιδιά κάνουν ερωτήσεις που σας αφήνουν να αναρωτιέστε αν θα πρέπει να γελάσετε ή να κλάψετε. Αλλά για το παιδί, είναι σημαντικό να μάθει την απάντηση. Τα παιδιά δεν θέλουν να αγνοηθούν, να τους πουν ψέματα ή να χλευαστούν λόγω της παιδικής αφέλειάς τους.

Δείτε παρακάτω 11 σωστές απαντήσεις σε μερικές από τις πιο δύσκολες ή μπερδεμένες ερωτήσεις των παιδιών …που φέρνουν τις γονείς σε αμηχανία.

look kids girl 03Από πού ήρθα;

Να είστε ειλικρινείς, αλλά μην μπείτε σε πολλές λεπτομέρειες.

«Όταν οι άνθρωποι αγαπούν ο ένας τον άλλον, φιλιούνται και αγκαλιάζονται. Ο μπαμπάς δίνει στη μαμά τα κύτταρα του. Αυτά ενώνονται με τα κύτταρα της μαμάς και ένα μωρό αρχίζει να αναπτύσσεται στην κοιλιά της. Είναι μικρό και κολυμπά σαν ψάρι μέσα στη μαμά. Μεγαλώνει και δεν χωράει πια μέσα στη μαμά και έτσι γεννιέται.»

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν για τις έννοιες των σπερματοζωαρίων και των ωαρίων.

look kids boy 01Γιατί τα αγόρια και τα κορίτσια είναι διαφορετικά εκεί κάτω;

Προσπαθήστε χωρίς αμηχανία να τους πείτε για αυτό, και να θυμάστε ότι το ενδιαφέρον ενός παιδιού για τα γεννητικά όργανα είναι απολύτως φυσικό.

Διαφήμιση

Digital Video Production DVP 728X90

«Οι διαφορές υπάρχουν για να μπορούν να γεννιούνται τα παιδιά. Ένα αγόρι έχει ένα πέος και δύο όρχεις Ένα κορίτσι έχει έναν κόλπο και μια μήτρα – ένα ειδικό σακί για το παιδί που μπορεί να γεννήσει μια μέρα. Το αγόρι και το κορίτσι μεγαλώνουν, ερωτεύονται, και αποφασίζουν να κάνουν παιδιά . Τότε ενώνονται όπως τα κομμάτια του παζλ και μετά γεννιέται ένα νέο παιδί.»

look kids girl 03Θα παντρευτώ τη μαμά όταν μεγαλώσω;

Σχεδόν όλα τα παιδιά αρχίζουν να κάνουν αυτή την ερώτηση όταν αρχίζουν να αισθάνονται έλξη για το άλλο φύλο. Ευγενικά πείτε «όχι«.

«Ο καθένας έχει το ρόλο του στην οικογένεια. Η αδερφή σου δεν μπορεί να γίνει μπαμπάς και ο μπαμπάς σου δεν μπορεί να γίνει γιαγιά. Και δεν μπορείς να γίνεις σύζυγος της μαμάς σου. Όταν μεγαλώσεις, η μαμά σου θα είναι ήδη μεγάλη σε ηλικία. Θα μπορείς ακόμα να την αγαπάς και να την φροντίζεις, αλλά θα θέλεις να παντρευτείς κάποια άλλη – κάποια νεαρή και όμορφη. Θα αγαπήσετε ο ένας τον άλλο και θα έχετε τα δικά σας παιδιά.»

11 sostes apantiseis stis erotiseis ton paidion pou pantote dyskoleyoun tous goneis 01

look kids boy 01Γιατί καβγαδίζετε;

Στο υποσυνείδητο τα παιδιά νιώθουν ενοχή όταν οι γονείς καβγαδίζουν. Είναι σημαντικό για το παιδί σας να καταλάβει ότι δεν είναι δικό του λάθος.

«Οι άνθρωποι τσακώνονται επειδή δεν συμφωνούν πάντα με την άποψη του άλλου. Τα παιδιά τσακώνονται, και το ίδιο κάνουν κάποτε και οι μεγάλοι. Πάντα όμως τα βρίσκουμε επειδή αγαπιόμαστε. Και σε αγαπάμε και οι δύο

look kids girl 03Γιατί αυτή η κοπέλα είναι τόσο χοντρή;

Μη λέτε στο παιδί σας να σιωπήσει αν ρίξει την προσοχή του σε δημόσιο χώρο σε κάποιον που δεν φαίνεται τόσο συνηθισμένος, καθώς αυτό το κάνει να μην δέχεται τη διαφορετικότητα.

«Ο καθένας είναι διαφορετικός, οι άνθρωποι μπορεί να είναι ψηλοί, κοντοί, χοντροί και λιγνοί. Ορισμένες φορές οι άνθρωποι φαίνονται διαφορετικοί γιατί είναι άρρωστοι. Μπορεί να τον πληγώσεις αν τον δείχνεις με το δάκτυλο. Για αυτό δεν πρέπει να το κάνεις. Είναι καλύτερα να με ρωτήσεις αργότερα για αυτόν, όταν θα είμαστε μόνοι, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα αναστατώσουμε κανέναν.»

11 sostes apantiseis stis erotiseis ton paidion pou pantote dyskoleyoun tous goneis 02

look kids boy 01Ποιον αγαπάς περισσότερο: Εμένα ή την αδελφή μου;

Τα αδέλφια ανταγωνίζονται πάντα για την αγάπη των γονιών τους. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα παιδί ως παράδειγμα για τα αδέλφια του, ούτε και να λέτε ότι αγαπάτε το ένα περισσότερο επειδή είναι πιο επιτυχημένο στο σχολείο.

«Είστε διαφορετικοί και η αγάπη μας για σας εκφράζεται με διαφορετικούς τρόπους. Σας αγαπάμε όμως όλους εξίσου, όπως και εσείς αγαπάτε το ίδιο τη μαμά και τον μπαμπά. Είστε όλοι το ίδιο αγαπημένοι μας.»

look kids girl 03Θα με πονέσει ο γιατρός;

Εξηγήστε στο παιδί σας ότι η θεραπεία είναι απαραίτητη. Μην το αποκαλείτε ποτέ δειλό και μην το κοροϊδεύετε αν αισθάνεται φόβο.

«Ο γιατρός δεν θέλει να σε πονέσει. Η δουλειά του είναι να καταπολεμά τα μικρόβια και τις ασθένειες. Ίσως να είναι λίγο δυσάρεστο, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να γίνεις καλύτερα. Όταν ήμουν άρρωστος, μου έβαλαν ένεση. Φοβήθηκα αλλά το αντιμετώπισα. Και εσύ θα τα καταφέρεις. Θυμήσου το κουνέλι σου όταν ήταν άρρωστο και έπρεπε να το πάμε στον γιατρό, ήταν πολύ φοβισμένο. Ας του εξηγήσουμε γιατί δεν πρέπει να φοβάται τους γιατρούς.»

11 sostes apantiseis stis erotiseis ton paidion pou pantote dyskoleyoun tous goneis 03

look kids boy 01Θα πεθάνω; Εσύ;

Μην λέτε ψέματα στα παιδιά σας για το θάνατο. Μπορούν να δεχτούν την αλήθεια.

«Οι άνθρωποι, τα ζώα, ακόμη και τα λουλούδια, όλα πεθαίνουν μια μέρα. Είναι ο νόμος της φύσης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει χώρος στον κόσμο για όλους όσους γεννήθηκαν. Όλοι θα πεθάνουμε μια μέρα, αλλά όχι σύντομα. Και εγώ θα πεθάνω όταν θα γεράσω σαν τη γιαγιά, και εσύ θα έχεις μεγαλώσει, όπως είμαι τώρα εγώ. Θα έχεις τα δικά σου παιδιά. Μετά θα μεγαλώσουν αυτά, εσύ θα γεράσεις και θα έρθει η σειρά σου να πεθάνεις. Αλλά θα έχεις ζήσει μια θαυμάσια ζωή γεμάτη περιπέτειες και ανακαλύψεις.»

look kids girl 03Γιατί με αφήνεις για να πας στη δουλειά;

Εξηγήστε του ότι η δουλειά σας είναι κάτι που πρέπει να κάνετε. Δώστε έμφαση στη χαρά όταν επιστρέφετε στο σπίτι και βλέπετε ξανά το παιδί σας.

«Δεν θέλω να σε αφήσω, αλλά πρέπει να πάω, και δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό. Η δουλειά είναι πολύ σημαντική. Αλλά να θυμάσαι ότι θα επιστρέψω το βράδυ και θα είμαστε τόσο χαρούμενοι μαζί. Ας κάνουμε μια ανταλλαγή: Θα πάρεις το βραχιόλι μου και θα πάρω το παιγνίδι σου, ώστε να νιώθει ο ένας την παρουσία του άλλου ακόμη και όταν είμαστε χώρια.»

11 sostes apantiseis stis erotiseis ton paidion pou pantote dyskoleyoun tous goneis 04

look kids boy 01Γιατί σε σένα επιτρέπεται και σε μένα όχι;

Μην φοβάστε να παραδεχτείτε ότι δεν είστε ιδανικοί. Είναι σημαντικό για το παιδί σας να καταλάβει ότι δεν πρέπει να αντιγράφουν ό,τι κάνουν οι γονείς τους.

«Ναι, καπνίζω και μερικές φορές μένω αργά με τον υπολογιστή, αλλά δεν θέλω να επαναλάβεις τα λάθη μου. Αυτή είναι η κακή μου συνήθεια την οποία θα εγκαταλείψω γιατί θέλω να είμαι καλύτερος άνθρωπος.»

look kids girl 03Τι θα συμβεί αν το τέρας κάτω από το κρεβάτι με φάει;

Πάρτε στα σοβαρά τους φόβους του παιδιού σας και σκεφτείτε πώς να κάνετε τα άσχημα πράγματα καλά.

«Πες μου για το τέρας. Το ήξερες ότι τα τέρατα φοβούνται πολύ τα μαγικά ξόρκια; Ας σκεφτούμε κάτι μαζί. Κοίτα: Αυτό δεν είναι απλά ένα παλιό τηλεχειριστήριο. Βλέπεις αυτό το μυστικό κουμπί; Άμα το πιέσεις, το τέρας εξαφανίζεται. Ας βάλουμε το τηλεχειριστήριο δίπλα στο κρεβάτι σου.»

11 sostes apantiseis stis erotiseis ton paidion pou pantote dyskoleyoun tous goneis 05

Κανόνες για την απάντηση στις ερωτήσεις των παιδιών:

  • Ένα παιδί δεν χρειάζεται να γνωρίζει περισσότερα από ό, τι ζήτησε να μάθει. Δώστε τους απλές απαντήσεις.
  • Μην εξαπατήσετε το παιδί. Εάν δεν γνωρίζετε την απάντηση στην ερώτησή του, απλά παραδεχθείτε το. Στη συνέχεια, μάθετε μαζί την απάντηση. Αυτή η προσέγγιση θα αυξήσει το κύρος σας στο παιδί, ενώ αν πείτε ψέμα θα το αποδυναμώσετε. Όταν το παιδί σας μάθει την αλήθεια από κάποιον άλλο, θα πρέπει να του πείτε γιατί είχατε πει ψέματα.
  • Ποτέ μην του μιλάτε με συγκαταβατικό τρόπο, με έναν τόνο φωνής σαν δάσκαλος. Μην το κοροϊδέψετε ποτέ. Αντιμετωπίστε σοβαρά τις απορίες του. Σίγουρα θέλετε το παιδί σας να έρθει ξανά σε σας στο μέλλον με περισσότερες ερωτήσεις.
  • Προσπαθήστε να σκεφτείτε το κίνητρο για την ερώτησή του. Μερικές φορές η ερώτηση του παιδιού σας μπορεί να είναι ένας μη συνειδητοποιημένος τρόπος για να ζητήσει βοήθεια ή να προκύπτει λόγω κάποιου κρυφού φόβου. Προσπαθήστε να κατανοήσετε τι ζητάει πραγματικά το παιδί σας.

Πηγή: brightside.me