Ψάχνετε ιδέες για το πως να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο των μαθητών σας ή του παιδιού σας; Στο άρθρο μας θα βρείτε 8 διασκεδαστικούς τρόπους που θα βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν καινούργιες λέξεις αλλά και να αποθηκεύουν τις κατάλληλες πληροφορίες για μελλοντική χρήση των λέξεων.
1.Κατονομασία κατηγοριών:
Παρουσιάστε 3 ή 4 αντικείμενα της ίδιας κατηγορίας και ζητήστε από το παιδί να αναγνωρίσει την κατηγορία (πχ άλογο, πρόβατο, αγελάδα ή ντραμς, μαράκες, τύμπανο). Αντίστοιχα μπορείτε να πείτε πρώτα την κατηγορία (πχ επαγγέλματα) και να ζητήσετε από το παιδί ή τους μαθητές σας να πουν 3 ή 4 πράγματα που ανήκουν στην κατηγορία.
2. Ψάχνοντας αντώνυμα και συνώνυμα:
Διαλέξτε μια λέξη και προσπαθήστε να βρείτε το αντίθετο και στη συνέχεια λέξεις που έχουν την ίδια ή σχεδόν ίδια σημασία. Η εύρεση συνώνυμων είναι πιο δύσκολη από τα αντώνυμα. Θεωρείται όμως μια καλή άσκηση για την εξάσκηση ανάκλησης λέξεων.
3. Ομοιότητες και διαφορές:
Διαλέξτε 2 λέξεις από μια κατηγορία και μιλήστε για τις ομοιότητες που παρουσιάζουν. Για παράδειγμα: “Τι ομοιότητες έχει ένας τίγρης και μια γάτα;”. Βρίσκοντας ομοιότητες το παιδί μαθαίνει να συνδέει και να συσχετίζει λέξεις.
Αντίστοιχα μπορείτε να μιλήσετε για τις διαφορές μεταξύ δυο πραγμάτων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Για παράδειγμα: “Τι διαφορές υπάρχουν μεταξύ ενός αυτοκινήτου και ενός λεωφορείου;”.
4. Ποιο δεν ταιριάζει;
Παρουσιάστε είτε γραπτά, είτε με εικόνες ή προφορικά, τρία ή τέσσερα αντικείμενα της ίδιας κατηγορίας και ένα που ανήκει σε άλλη κατηγορία. Ρωτήστε ποιο δεν ταιριάζει και γιατί; Ενθαρρύνετε το παιδί να κατονομάσει τις κατηγορίες πρώτα. Για παράδειγμα: μήλο, αχλάδι, μπανάνα, καρότο- θέλετε το παιδί να αναγνωρίσει ότι τα πρώτα τρία είναι φρούτα και το τελευταίο λαχανικό πριν αναφερθεί στο χρώμα, μέγεθος, σχήμα κτλ.
5. Παιχνίδια κατηγοριοποίησης
Κόψτε εικόνες αντικειμένων που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες, πχ φρούτα και λαχανικά. Ζητήστε από το παιδί να βάλει όλα τα φρούτα μαζί και όλα τα λαχανικά μαζί.
6. Συνέχισε την πρόταση
Ξεκινήστε με το να λέτε μια πρόταση εσείς, την οποία πρέπει να τελειώσει το παιδί, πχ “Το μήλο είναι κάτι που τρως, η πορτοκαλάδα είναι κάτι που ….. (πίνεις), η πάπια ζει στην λίμνη, το άλογο ζει στον …… (στάβλο)”.
7. Παιχνίδια συσχέτισης λέξεων
Παρουσιάστε μια λέξη την οποία το παιδί ή οι μαθητές πρέπει να συσχετίσουν με κάποια άλλη. Για παράδειγμα: ο πιλότος ταιριάζει με το αεροπλάνο, το ψάρι ταιριάζει με τη θάλασσα, το αυγό ταιριάζει με την κότα.
8. Έχω στο μάτι
Αυτή δραστηριότητα μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε μέρος (πχ σπίτι, αυτοκίνητο). Διαλέξτε ένα αντικείμενο από το περιβάλλον γύρω σας και στη συνέχεια δώστε μερικές πληροφορίες. Για παράδειγμα: τραπέζι – έχω στο μάτι κάτι που είναι ξύλινο και έχει τέσσερα πόδια. Το παιδί πρέπει να βρει σε ποιο αντικείμενο αναφέρεστε. Στη συνέχεια ζητήστε από το παιδί να κάνει το ίδιο.
Πηγή: perilogoukaitherapeias.com