Μοιάζει ασύλληπτο για τον νου και την καρδιά μιας μάνας, κάθε μάνας.
Και όμως, ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής κακοποίησης. Πώς θα προστατέψετε τα δικά σας παιδιά;
Μαζί με τον κανόνα της καλημέρας, τον κανόνα του ευχαριστώ, τον κανόνα της ησυχίας, τον κανόνα των κακών λέξεων και όλα όσα πασχίζετε να μάθετε στα παιδιά σας καθημερινά, διδάξτε τους τον κανόνα των εσωρούχων. Ίσως μια μέρα τα προστατεύσει από κάτι που θα τους άλλαζε τη ζωή.
Κανόνας των εσωρούχων: Κανένας δεν μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει τα σημεία του σώματος σου που καλύπτονται από τα εσώρουχά σου. Ούτε κι εσύ επιτρέπεται να αγγίξεις το σώμα των άλλων σε αυτά τα σημεία.
Μέσα από ένα απλό, εικονογραφημένο παραμύθι με πρωταγωνίστρια την Κίκο και τον φίλο της, το χέρι, δωρεάν και διαθέσιμο σε περισσότερες από 15 γλώσσες, το Συμβούλιο της Ευρώπης δίνει την ευκαιρία στους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να αγγίζουν οι άλλοι, πώς πρέπει να αντιδράσουν σε τέτοιο ενδεχόμενο και πού να στραφούν για βοήθεια. Μέσα από το παραμύθι αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν ότι το σώμα τους τούς ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά και ότι υπάρχει καλό αλλά και κακό χάδι ή άγγιγμα.
Η Κίκο και το Χερι
Ας δούμε, όμως, μαζί τα βασικά σημεία του παραμυθιού.
Η Κίκο είναι ένα συμπαθητικό πράσινο πλασματάκι που έχει έναν ασυνήθιστο φίλο. Ένα πολύχρωμο χέρι. Ανεβαίνοντας πάνω στον φίλο της, που για χάρη της κάνει το αεροπλάνο, η Κίκο μπορεί να πετάξει. Με τη βοήθεια του, όταν παίζει πιάνο με τα δάχτυλά του, η Κίκο μπορεί να χορέψει. Με τη βοήθεια του, όταν της μαγειρεύει, μπορεί να φάει ένα λαχταριστό κέικ σοκολάτας. Να παίξει κυνηγητό, να διασκεδάσει.
Ύστερα από λίγο, όμως… Το χέρι ζητά να ακουμπήσει τα μαλλιά της (ναι…), τη μυτούλα της (ναι…), το χεράκι της (και πάλι ναι…), μέχρι που της προτείνει τα αγγίξει το βρακάκι της, για να πάρει σαν απάντηση, ένα ηχηρό, δυνατό Ο Χ Ι.
Το χέρι, που δοκίμασε την Κίκο, την επιβραβεύει: «Μπράβο, Κίκο! Κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το βρακάκι σου! Αυτός είναι ο κανόνας των εσωρούχων. Και αν ποτέ το κάνει κάποιος, να το πεις αμέσως σε έναν μεγάλο και να μην το κρατήσεις μυστικό!»
Στην αγκαλιά του χεριού η Κίκο αποκοιμιέται και ταξιδεύει στη χώρα των ονείρων.
Οι πέντε πτυχές του Κανόνα των Εσωρούχων:
1. Το σώμα σου σού ανήκει.
Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι το σώμα τους είναι δικό τους και κανένας δεν μπορεί να τα αγγίξει χωρίς την άδειά τους, ακόμα και στα επιτρεπόμενα σημεία. (Το χέρι ζητάει την άδεια της Κίκο για να την αγγίξει ακόμα και στα μαλλιά ή στη μύτη). Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν φιλί ή χάδι ακόμα και από άτομο το οποίο αγαπούν, λέγοντας «όχι» με άμεσο και αποφασιστικό τρόπο.
2. Καλό άγγιγμα – κακό άγγιγμα
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του αγγίγματος που επιτρέπεται και εκείνου που θεωρείται ανάρμοστο. Ο Κανόνας των Εσωρούχων θέτει ένα φανερό και εύκολο να το θυμούνται όριο: το εσώρουχο. (Η Κίκο δεν δέχεται να την αγγίξουν κάτω από το εσώρουχο).
3. Καλά μυστικά – κακά μυστικά
Εξηγήστε τα παιδιά τη διαφορά μεταξύ των καλών μυστικών (π.χ. ένα πάρτυ γενεθλίων έκπληξη για τον μπαμπά) και των κακών μυστικών (ό,τιδήποτε τους προκαλεί στενοχώρια και άγχος) και ενθαρρύνετέ τα να αποκαλύπτουν τα δεύτερα σε κάποιον που εμπιστεύονται (γονέα, δάσκαλο, αστυνομικό ή γιατρό).
4. Η πρόληψη και η προστασία είναι ευθύνη των ενηλίκων.
Τα κακοποιημένα παιδιά νιώθουν αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου. Οι μεγαλύτεροι υπάρχουν για να βοηθούν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους, να αφουγκράζονται τα συναισθήματα και να σέβονται τα θέλω τους.
5. Προστασία από γνωστούς και άγνωστους δράστες.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ο δράστης είναι άτομο που το παιδί γνωρίζει. Μάθετέ τα να σας ενημερώνουν όταν κάποιος τους προσφέρει ένα δώρο, τους ζητάει να κρατήσουν ένα μυστικό ή προσπαθεί να βρεθεί μόνος μαζί τους. Στις περιπτώσεις που ο δράστης είναι άγνωστος, τα παιδιά προστατεύονται όταν γνωρίζουν απλούς κανόνες για την επαφή με αγνώστους, όπως να μην μπαίνουν σε ξένα αυτοκίνητα.