Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας

By paidologio

Αν το παιδί σας δεν έχει αυτοπεποίθηση, μπορείτε να το βοηθήσετε να πιστέψει στον εαυτό του.

Οι γονείς θα πρέπει να παρατηρούν και να αντιλαμβάνονται αν το παιδί τους έχει έλλειψη αυτοεκτίμησης γιατί πολλές φορές εδραιώνεται αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και “συντροφεύει” το παιδί σχεδόν καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς πρέπει να φερθούν στο παιδί τους που είναι διστακτικό, δεν παίρνει πρωτοβουλίες και φοβάται να πει ακόμα και τη γνώμη του.

Την απάντηση δίνει η ψυχοθεραπεύτρια, Μαρίνα Μόσχα: «Γονιέ, πες λοιπόν στο παιδί σου λεξούλες που με την επανάληψη θα το κάνουν να νιώσει ότι είναι σημαντικό και πως κάνει πράγματα ξεχωριστά. Λεξούλες όπως «μπράβο», «σ’ ευχαριστώ», «σε αγαπάω». Ρώτησέ το να σου πει τι θέλει, να σου πει την γνώμη του. Δείξε του πόσο το εμπιστεύεσαι και πες του το, πες του πόσο περήφανος γονιός είσαι που είναι το παιδί σου.Κανάκεψέ το, αλλά με προσοχή – όχι στις υπερβολές, αναγνώρισέ του αυτά που κάνει, μην παραβλέπεις όμως και αυτά που δεν κάνει…».

Αν και κάθε παιδί είναι διαφορετικό, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του

Βρείτε χρόνο για παιχνίδι
Οι ώρες που παίζετε με τα παιδιά σας δείχνουν ότι είναι πολύτιμες και αξίζουν τον χρόνο σας. Εστιάστε την προσοχή στο παιδί σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αν παίζεται μηχανικά θα γίνει αντιληπτό και θα αντιδράσει.

Αναθέστε του μικρές εργασίες
Τα παιδιά χρειάζονται ευκαιρίες να παρουσιάσουν τις δεξιότητές τους και αισθάνονται ότι η συμβολή τους εκτιμάται. Μπορείτε να τους ζητήσετε να βοηθήσουν με τις δουλειές του σπιτιού όπως:

Στρώνοντας το τραπέζι
Τακτοποιώντας τα παιχνίδια
Σκουπίζοντας
Ταξινομώντας τα ρούχα του
Καθαρίζοντας το δωμάτιό του
Αποφύγετε τις συγκρίσεις
Το κάθε παιδί είναι μοναδικό, με τις δικές του ιδιαίτερες ικανότητες, τις οποίες μπορείτε να το βοηθήσετε να ανακαλύψει και να εξελίξει.

Μην του ασκείτε κριτική
Σε καμία περίπτωση δεν κριτικάρετε τα παιδιά σας όταν αποτυγχάνουν σε κάτι. Συζητάτε μαζί τους και προσπαθείτε να βρείτε τι πήγε στραβά. Και φυσικά το ενθαρρύνετε να ξαναπροσπαθήσει.

Εάν θα θέλαμε να κωδικοποιήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσετε το παιδί σας να χτίσει την αυτοπεποίθηση, αυτοί είναι οι εξής:

  • Μην αφήνετε να περνούν απαρατήρητες και ασχολίαστες οι καλές στιγμές του παιδιού. Επιβραβεύεστε το με λόγια και με αγκαλιές.
  • Δώστε προσοχή όταν το παιδί θέλει να σας μιλήσει. Μην το διακόπτετε και προσπαθήστε να καταλάβετε τι προσπαθεί να σας πει.
  • Παραδεχτείτε ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει τέλειος γονιός, δεν υπάρχουν και τέλεια παιδιά.
  • Εάν υπάρχουν και άλλα παιδιά στην οικογένεια, αποφύγετε τις συγκρίσεις. Το ίδιο ισχύει και αν είναι μοναχοπαίδι. Το τι έχει καταφέρει το γειτονόπουλο, το ξαδελφάκι ή το παιδί του γνωστού σας, δεν έχει καμία σημασία για το παιδί σας.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να παίρνει πρωτοβουλίες. Ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, δεν πειράζει. Την επόμενη φορά θα είναι σίγουρα καλύτερα.
  • Εστιάστε στα θετικα στοιχεία της προσωπικότητας του παιδιού και αναδείξτε τα.
  • Μην θεωρείτε τίποτα δεδομένο. Αν κάτι για σας φαντάζει εύκολο για το παιδί σας δεν είναι. Μην ξεχνάτε λοιπόν να το στηρίζετε κάθε φορά που προσπαθεί, και ειδικά όταν αποτυγχάνει.
  • Αν δεν βρίσκετε τα σωστά λόγια, απλώς αγκαλιάστε το …
  • Να αποφεύγετε απειλές του τύπου «αν δεν το κάνεις, θα …»
  • Αν το παιδί πιστεύει ότι κάτι είναι σημαντικό, θεωρήστε το κι εσείς.
  • Με λίγη βοήθεια, κάθε παιδί μπορεί να αναπτύξει υγιή αυτοεκτίμηση και να έχει μια πιο ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή.

Πηγή: mothersblog.gr

    Leave a Comment