Μια καλά μελετημένη διαμόρφωση παιδικού δωματίου συμβάλλει στην ολόπλευρη ενίσχυση της ανάπτυξής του παιδιού. Είναι αξιοσημείωτη η σημαντικότητα που παίζει το περιβάλλον του παιδιού, ιδίως κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων λόγου, κίνησης αλλά και για τη νοητική του ανάπτυξη.
Επηρεασμένη από την φιλοσοφία της Μοντεσσοριανής μεθόδου, που προωθεί την «ελεύθερη επιλογή» μέσα σε ένα «προετοιμασμένο περιβάλλον», διαμορφώνω ως θεραπεύτρια τα δωμάτια των παιδιών που έχω σε θεραπεία. Σκοπός είναι να ενισχυθούν οι δεξιότητες του λόγου και της ομιλίας από τους γονείς στο σπίτι, με απλές αλλαγές στο περιβάλλον.
Διαμόρφωση παιδικού δωματίου & Χρώμα
Επιλέξετε γήινα και απαλά χρώματα στους τοίχους ή έναν τοίχο με έντονο χρώμα και τους υπόλοιπους με κάποιο πιο απαλό έτσι ώστε να περιοριστεί η περίσσια οπτική πληροφορία σε όλους τους τοίχους. Βάση επιστημονικών ερευνών διαφαίνεται η σημαντικότητα των χρωμάτων στην ψυχική υγεία και ευεξία των ανθρώπων. Ωστόσο, ένα παιδικό δωμάτιο έχει ήδη παιχνίδια, αντικείμενα και έπιπλα με πολλά χρώματα. Τα σκούρα και έντονα χρώματα προκαλούν άγχος και ένταση σε αντίθεση με τα πιο ανοιχτά.
- Ενίσχυση συγκέντρωσης και ηρεμίας
Διαμόρφωση παιδικού δωματίου & Βιβλιοθήκη
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 2017 του Pediatric Academic Societes Meeting σε πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, παρατηρήθηκε πως η επαφή των παιδιών με τα βιβλία από την βρεφική ηλικία συνδράμει στην γρηγορότερη ανάπτυξη δεξιοτήτων λόγου και ομιλίας και μετέπειτα στην βελτίωση δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής .
Διαμορφώστε μια «γωνιά διαβάσματος» όπου θα είναι το μέρος που θα μοιράζεστε τις δικές σας στιγμές ανάγνωσης βιβλίων. Μερικές ιδέες είναι να διαμορφώσετε την γωνιά βάζοντας
- Πουφ ή Μαξιλάρες
- Σκηνή με λαμπάκια νυκτός
Η επαφή με τα βιβλία μπορεί να γίνει από τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού αρκεί να επιλέξτε κατάλληλα βιβλία για την ηλικία του εκάστοτε παιδιού.
Επιλέξτε χαμηλό έπιπλο βιβλιοθήκης ώστε το παιδί να έχει την ευκολία να επιλέγει μόνο του βιβλίο έστω και για να το ξεφυλλίσει. Τοποθετήστε λίγα βιβλία και κάντε «ανακύκλωση» αυτών κάθε εβδομάδα, αφαιρείτε ένα τοποθετείται ένα άλλο. Προτείνονται έως δέκα βιβλία, καθώς είναι αρκετά για να έρχεται σε επαφή το παιδί και να μην χάνει το ενδιαφέρον του.
- Ενίσχυση λόγου, επικοινωνίας, γλωσσική έκφραση, κριτικής σκέψης, μνήμη, ψυχαγωγία, αυτονομίας.
Διαμόρφωση παιδικού δωματίου & Παιχνίδια
Οργανώστε τα παιχνίδια σε διάφανα κουτιά. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί βλέπει τι υπάρχει στο εσωτερικό όμως υπάρχει «έλεγχος αντικειμένου» από τον ενήλικα. Έτσι το παιδί μπαίνει στην διαδικασία να βρει ένα επικοινωνιακό και λειτουργικό τρόπο να ζητήσει αυτό που επιθυμεί.
Για τους ίδιους λόγους επιλέγουμε κάποια από τα κουτιά να βρίσκονται σε υψηλό σημείο και το παιδί να έχει οπτική επαφή με αυτά όμως όχι άμεση πρόσβαση. Το παιδί μπαίνει στην διαδικασία να ζητήσει το αντικείμενο που επιθυμεί με όποιο τρόπο του επιτρέπει η αναπτυξιακή του ηλικία. Αλλά και ο γονιός μπορεί να εισάγει εύκολα λεκτικό πρότυπο «θέλεις αμάξια ή ζωάκια», «θέλεις ζώα του δάσους ή ζώα της φάρμας;», «Α! θέλεις τα τουβλάκια!».
Επιπλέον, μπορείτε να κατηγοριοποιήσετε τα αντικείμενα μέσα στα κουτιά αναλόγως την κατηγορία στην οποία ανήκουν ώστε να βοηθήσετε το παιδί σε δεξιότητες οργάνωσης και πιο εύκολης ζήτησης αντικειμένων. Π.χ. κουζινικά, οχήματα, μαλακά παιχνίδια, κούκλες. Μπορείτε ακόμα να τοποθετήσετε μικρές κάρτες/εικόνες που να δηλώνουν την κατηγορία έξω από κάθε κουτί.
Διαμόρφωση παιδικού δωματίου & Αντικείμενα
Το δωμάτιο χρειάζεται να έχει «τόσα όσα» αντικείμενα χρειάζεται το παιδί σε εμφανές σημείο. Τα πολλά αρκουδάκια πάνω στο κρεβάτι για παράδειγμα δεν βοηθούν το παιδί να επιλέξει να ασχοληθεί ποιοτικά με λίγα από αυτά και χάνει το ενδιαφέρον του εύκολα. Η τάξη και η οργάνωση από την άλλη, επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύξουν πιο εύκολα δεξιότητες.
Διαμόρφωση παιδικού δωματίου & Ντουλάπες/ Συρτάρια
Κατηγοριοποιήστε τα ρούχα του παιδιού στα συρτάρια αναλόγως με το είδος τους ώστε να βοηθήσετε στην διάκριση και κατονομασία των εννοιών, στην αύξηση του λεξιλογίου και στην αυτονομία του παιδιού καθώς είναι πιο εύκολο να πάρει αυτό που χρειάζεται ή να το τοποθετήσει στην θέση του εάν θα γνωρίζει που είναι αυτή.
Εμπλέκετε το παιδί στην διαδικασία ένδυσης – υπόδησης με κάθε ευκαιρία όπως και όλες τις καθημερινές ρουτίνες .
- Δώστε δυο επιλογές στο παιδί για να ντυθεί πχ «θέλεις κολάν ή παντελόνι;», «θέλεις κόκκινη ή μπλε μπλούζα;»
- Δώστε εντολές απλές και πιο σύνθετες «Δώσε μου το μαύρο παντελόνι», « Δώσε τις κάλτσες», «Βάλε τις κάλτσες στα πόδια σου και τον σκούφο στο κεφάλι σου».
- Παροτρύνετε το παιδί να τοποθετήσει τα ρούχα στην θέση τους , συνοδεύστε πάντα με λεκτικό σχολιασμό. «Πού θα βάλεις το φόρεμα ; – στην ντουλάπα».
Διαμόρφωση παιδικού δωματίου & Παιδικά οχήματα
Τοποθετείστε οχήματα που κινούνται όπως ποδήλατο, πατίνι, αμαξάκι κ.ο.κ σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού όπως σε μια αποθήκη εάν υπάρχει ή στο μπαλκόνι. Είναι αντικείμενα που τραβάνε το ενδιαφέρον του παιδιού μέσα στο σπίτι με αποτέλεσμα να «χάνει» πληροφορίες που δέχεται από τα υπόλοιπα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Οριοθετήστε την χρήση αυτών των παιχνιδιών σε εξωτερικούς χώρους και αν έχετε μεγάλο σπίτι οριοθετήστε τον χρόνο όπου αυτά τα παιχνίδια θα βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του παιδιού και πότε όχι.
Διαμόρφωση παιδικού δωματίου & Toy rotation/ Εναλλαγή Παιχνιδιών
Τοποθετείστε ένα έπιπλο ντουλάπι χωρίς πορτάκια με 4-8 ράφια . Προτείνονται έως 10 παιχνίδια στα ράφια του επίπλου ώστε το παιδί να έχει πρόσβαση σε αυτά. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αυτονομία και επιθυμία του, παράλληλα τα υπόλοιπα παιχνίδια θα πρέπει να είναι αποθηκευμένα σε σημείο όπου το παιδί δεν έχει άμεση πρόσβαση. Τα παιχνίδια είναι καλό να εξυπηρετούν διαφορετικό σκοπό κάθε φορά. Εναλλάσσετε 1-2 δραστηριότητες περίπου μια φορά την εβδομάδα αναλόγως το κίνητρο του παιδιού έτσι ώστε να κρατάει το ενδιαφέρον του για αυτές.
Διαμόρφωση παιδικού δωματίου & Χαμηλό Τραπέζι
Τοποθετείστε ένα χαμηλό τραπεζάκι για πιο στατικές δραστηριότητες αναλόγως την ηλικία του παιδιού πχ ζωγραφική, προγραφικές ασκήσεις, χειροτεχνίες, παιχνίδια με κάρτες.
Εγώ προτείνω ένα «sensory table» καθώς λόγω της διπλής του όψης είναι πιο βολικό να χρησιμοποιηθεί και σε στατικές δραστηριότητες, γνωστικού περιεχομένου και συγκέντρωσης αλλά και σε παιχνίδια με αισθητηριακό χαρακτήρα όπως sensory boxes και messy play.
Είναι σημαντικό να υπάρχει σαν σημείο αναφοράς «μελέτης» το τραπέζι στο δωμάτιο του παιδιού από την προσχολική ηλικία και να αποφεύγεται να εισάγεται το τραπέζι με την μορφή του γραφείου απευθείας στην σχολική ηλικία. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χρησιμοποιηθεί το τραπέζι από το παιδί και παράλληλα προετοιμάζεται για τις απαιτήσεις της σχολικής ηλικίας.
Η οργάνωση και η τάξη στο παιδικό δωμάτιο προκαλεί το παιδί να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και να αναπτύξειπιο γρήγορα τους μηχανισμούς ανάκλησης μιας εικόνας, ενεργοποιώντας έτσι τη λειτουργία της μνήμης η οποία με την σειρά της συντελεί στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας. Παράλληλα, μέσω της αυτονομίας του παιδιού επιτυγχάνεται η υγιής ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του.
Πηγή: www.allaboutparents.gr