Προετοιμαζόμαστε για την Α’ δημοτικού: 14 δραστηριότητες που θα βοηθήσουν το παιδί στην προετοιμασία

By paidologio

Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, αποτελεί ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό ορόσημο για την ζωή του παιδιού, το οποίο καλείται να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον, ένα πιο δομημένο πρόγραμμα και ένα νέο τρόπο διδασκαλίας.

Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη διαδικασία, η οποία ξεκινά από την προδημοτική, και ολοκληρώνεται μετά την φοίτηση του παιδιού στην πρώτη δημοτικού.

Ο ρόλος των γονέων και η συνεργασία τους με το σχολείο – νηπιαγωγείο και δημοτικό – είναι επιτακτικός σε αυτή την διαδικασία, αφού η προετοιμασία για το δημοτικό δεν περιορίζεται μόνο στο σχολικό πλαίσιο, αλλά και στο σπίτι.

Οι γονείς καλούνται να προετοιμάσουν τα παιδιά τους, ούτως ώστε να επιτευχθεί μια ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό.

Μερικές διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι, πριν την φοίτηση στην Α’ δημοτικού, αλλά και κατά το πρώτο διάστημα φοίτηση τους σε αυτή, είναι:

1. Ενθαρρύνετε την αυτονομία του παιδιού

Έτσι θα νιώσει ότι μεγάλωσε και ότι μπορεί να αναλάβει ευθύνες. Άστε το να ντυθεί μόνο του, να κάνει μπάνιο, να κρεμάσει τα ρούχα του, να ανοίξει το δοχείο με το φαγητό του και να πιει νερό από το μπουκάλι.

2. Παροτρύνετε το παιδί να κάνει μικρές συναλλαγές, επιβλέποντας το

Πραγματοποιώντας συναλλαγές υπό την επίβλεψη σας, θα νιώσει άνετα όταν χρειαστεί να αγοράσει κάτι από το κυλικείο του σχολείου.

3. Οριοθετήστε τον χώρο μελέτης

Πριν την έναρξη του σχολείου, είναι σημαντικό να οριοθετήσετε τον χώρο μελέτης του παιδιού. Επιλέξετε ένα χώρο χωρίς πολλά ακουστικά ή/και οπτικά ερεθίσματα, φωτεινό, όπου το παιδί θα νιώθει άνετα

4. Δημιουργήστε ρουτίνες

Οι ρουτίνες συμβάλλουν σημαντικά στην οργάνωση και στον σωστό προγραμματισμό του παιδιού και της οικογένειας. Ορίστε την ώρα του πρωινού ξυπνήματος, διευθετήστε την ιεραρχία ή/ και την ώρα των ημερήσιων δραστηριοτήτων που αφορούν το παιδί: τα γεύματα, το μπάνιο, την μελέτη, και φυσικά μην ξεχάσετε να αφήσετε ελεύθερο χρόνο για παιγνίδι. Γνωστοποιήστε το πρόγραμμα στο παιδί. Ένας εύκολος τρόπος για να μπορεί να ανατρέχει σε αυτό οποιαδήποτε στιγμή είναι η οπτικοποίηση.

5. Επιλέξτε μαζί με το παιδί τα σχολικά του είδη

Τα σχολικά είδη, είναι ιδιοκτησία του παιδιού, που θα τα χρησιμοποιεί καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, γι’ αυτό είναι σημαντικό να του αρέσουν. Επίσης, η διαδικασία επιλογής των σχολικών ειδών, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για συζήτηση με το παιδί, σχετικά με το νέο περιβάλλον και την χρήση των σχολικών ειδών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

6. Επίσκεψη στο σχολείο

Επισκεφθείτε το σχολείο όπου πρόκειται να φοιτήσει το παιδί, τουλάχιστον μια φορά, κάνοντας την διαδρομή από το σχολείο στο σπίτι, ούτως ώστε να εξοικειωθεί με αυτήν το παιδί.

7. Συναντήσεις με συμμαθητές

Αν γνωρίζετε παιδάκια που θα φοιτήσουν στο ίδιο σχολείο, ελάτε σε επαφή μαζί τους. Διευθετήστε συναντήσεις για να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους τα παιδιά.

8. Συζητήστε με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού

Συζητήστε με την νηπιαγωγό για θέματα που ίσως την προβληματίζουν για την διαδικασία της μετάβασης. Ακαδημαϊκά θέματα, ρουτίνες, συμπεριφορές, αλλά και κοινωνικές δεξιότητες. Κατά τις πρώτες μέρες φοίτησης του παιδιού στο δημοτικό, ενημερώστε την/ τον δάσκαλο του παιδιού σας για τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σας, καθώς και για οποιαδήποτε δυσκολία εντοπίζετε, που ίσως δυσχεραίνει την ομαλή μετάβαση του στην Α’ δημοτικού.

9. Μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας

Μοιραστείτε με το παιδί τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας σχετικά με το νέο του σχολείο. Δείξτε του την χαρά και την ανυπομονησία σας, εκφράστε την ανησυχία σας με τρόπο που να μην πανικοβάλει το παιδί.

10. Παίξτε το «σχολείο»

Φορέστε το καπέλο του δασκάλου ή του μαθητή! Ο σκοπός του παιγνιδιού είναι διπλός: Καταρχάς το παιδί προσαρμόζεται στο νέο του περιβάλλον και εσείς έχετε την ευκαιρία να μάθετε λεπτομέρειες για ρουτίνες που επικρατούν στην τάξη. Αν έχει φίλους, αν έγινε κάτι που του άρεσε, που δεν του άρεσε ή το στεναχώρησε. Το παιγνίδι είναι ένας όμορφος τρόπος να προσεγγίσουμε το παιδί και να του δώσουμε την ευκαιρία να εκφραστεί.

11. Βοηθήστε το παιδί στην σχολική μελέτη, όπου χρειάζεται

Δώστε στο παιδί την ελευθερία να ολοκληρώσει μόνο του την κατ’ οίκον μελέτη του. Επιβλέπετε, και ρωτήστε το αν χρειάζεται κάποια βοήθεια, χωρίς να επεμβαίνετε εάν το ίδιο δεν το ζητήσει. Εάν το επιθυμεί, δείτε μαζί τις εργασίες του μετά την ολοκλήρωση τους και κατευθύνετε το για να τις διορθώσει, χωρίς να το πιέσετε. Εάν ζητήσει βοήθεια του την παρέχετε με προθυμία.

12. Μαθαίνουμε παίζοντας!

Ακόμα και αν το παιδί δεν είναι δεκτικό να διορθώσετε μαζί την κατ’ οίκον εργασία, ή αν επιθυμείτε να κάνετε μια επανάληψη, το παιγνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος. Δείτε τι μαθαίνει το παιδί σας στο σχολείο, αφήστε για λίγο τις καρέκλες σας και παίξτε με το παιδί σας δουλεύοντας παράλληλα σε ό,τι έμαθε στο σχολείο! Επινοήστε δικά σας παιγνίδια, ή/και προμηθευτείτε παιγνίδια που υπάρχουν στο εμπόριο και ανταποκρίνονται στην ηλικία του παιδιού και στις δεξιότητες που θέλετε να ενισχύσετε.

13. Αγαπήστε και στηρίξτε το παιδί σας γι’ αυτό που είναι

Κάθε παιδί έχει την δική του ξεχωριστή και μοναδική προσωπικότητα, τις δικές του ανάγκες, προτερήματα και ελαττώματα. Μην προσπαθήσετε να αλλάξετε το παιδί σας παρουσιάζοντας του πρότυπα, και δίνοντας του παραδείγματα από άλλα παιδιά. Μην το πιέζετε να κάνει κάτι αν δεν θέλει. Σε περίπτωση που μια συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή, διερευνήστε από πού προέρχεται, και προσπαθήστε να περιορίσετε το ερέθισμα που την προκαλεί.

14. Επιβραβεύστε και ενθαρρύνετε τα παιδιά σας

Επιβραβεύστε τα παιδιά σας ακόμα και για το πιο μικρό ανεξάρτητο βήμα τους! Για την πρώτη τους αγορά απο το κυλικείο, γιατί σήκωσαν το χέρι στην τάξη, για την πρώτη τους φιλία, για οποιαδήποτε νέα δεξιότητα ή δράση αναφέρεται απο το παιδί. Δείξτε ότι είστε περήφανοι και ενθαρρύνετε το να συνεχίσει τόσο καλά. Μπορεί για εμάς κάποια πράγματα να είναι δεδομένα και αναμενόμενα, όχι όμως και για το παιδί!!

Να είστε πάντα σε επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό και να συνεργάζεστε μαζί του για οτιδήποτε χρειαστεί. Να θυμάστε ότι είστε ομάδα.

Πηγή: allaboutspecialkids.com/

    Leave a Comment