Baby – led weaning. Μέθοδος εισαγωγής στερεών τροφών στα βρέφη.

By paidologio

Στα βρέφη γύρω στην ηλικία τον 6 μηνών αρχίζει η εισαγωγή των στερεών τροφών. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να εφαρμόζεται από πληθώρα γονιών κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες η μέθοδος baby-led-weaning για την εισαγωγή των στερεών τροφών.  Με απλά λόγια με τη μέθοδο baby-led-weaning δε χρησιμοποιούνται πλέον κουτάλια και πολτοποιημένες τροφές.  Το βρέφος τρώει μόνο του από κομμάτι φαγητού κατάλληλο για την ηλικία του.

Μερικές μαμάδες μόνο με τη σκέψη τρομοκρατούνται.  Από την άλλη, κάποιοι γονείς αρχίζουν αυτό τον τρόπο σίτισης χωρίς δεύτερη σκέψη.  Ειδικά όταν έχουν αδελφάκια μεγαλύτερα, τα βρέφη λατρεύουν την ιδέα να τα μιμούνται και να τρώνε το ίδιο φαγητό με αυτά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από τη μέθοδο αυτή, ποιοι οι προβληματισμοί και τι πρέπει να λάβουν υπόψιν οι μαμάδες που επιλέγουν αυτή τη μέθοδο σίτισης για τα παιδιά τους.

Πώς θα αρχίσω το babyled weaning;

Εάν επιθυμείτε να υιοθετήσετε τη μέθοδο baby-led weaning για την έναρξη στερεών τροφών στο βρέφος σας μπορείτε να το κάνετε. Καλό θα ήταν να λάβετε υπόψιν τις ακόλουθες συμβουλές:

 • Χρειάζεται να βεβαιωθείτε συζητώντας με το παιδίατρο σας ή με κάποιο διαιτολόγο εξειδικευμένο στα παιδιά ότι λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να μεγαλώσει σωστά.
 • Συνήθως η καταλληλότερη ώρα είναι όταν τρώει όλη η οικογένεια.  Η σίτιση με όλη την οικογένεια δίνει την αίσθηση ότι τρώει το ίδιο φαγητό με όλους, χωρίς περιορισμό και παράλληλα η πρόκληση καινούργιων γεύσεων και διαφόρων ειδών φαγητού δίνει το έναυσμα της δοκιμής.
 • Βεβαιωθείτε ότι το βρέφος σας είναι σε θέση να αρχίσει να τρώει όταν είναι ψυχοκινητικά έτοιμο.  Συγκεκριμένα κάθεται με στήριξη, βάζει τα χέρια στο στόμα, δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό και δεν εμφανίζει το αντανακλαστικό εξωθήσεως της γλώσσας (δηλαδή μπορεί να καταπίνει χωρίς να βγάζει έξω τη γλώσσα και να απωθεί το φαγητό).
 • Δώστε ποικιλία τροφών κατάλληλων για την ηλικία του μωρού σας χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι. Τρόφιμα που έχουν από μόνα τους «φυσική λαβή» ή σχήμα καμπύλης για να μπορεί το βρέφος να το κρατεί καλύτερα είναι πιο εύκολη επιλογή.  Με αυτό τον τρόπο λαμβάνει το φαγητό με τον αντίχειρα και το δείκτη και αρχίζει να τρώει και να το απολαμβάνει.
 • Μερικά ενδεικτικά κατάλληλα τρόφιμα για το βρέφος σας  είναι: ψημένα πράσινα λαχανικά όπως μπρόκολο, μαρούλι, σπανά χι, μαγειρεμένο κρέας, όσπρια, αυγά,  ψωμί, μακαρόνια, μπανάνα, πατάτα, καρότο καλά μαγειρεμένο.
 • Συνεχίστε να θηλάζετε το μωρό σας ή να δίνετε φόρμουλα γάλακτος στα ενδιάμεσα των γευμάτων.

Ποια είναι τα οφέλη από τη μέθοδο baby – led weaning;

Τα βρέφη τρελαίνονται να εξερευνούν πράγματα, να τα αγγίζουν αλλά και να τα βάζουν κατευθείαν στο στόμα.  Με τη μέθοδο baby – led weaning καταφέρνουν να πετύχουν όλα αυτά μαζί.  Καταφέρνουν να αισθανθούν την υφή, τη μυρωδιά, τη γεύση, το χρώμα, το μέγεθος μιας τροφής σε μεγαλύτερο βαθμό παρά με τη σίτιση πολτοποιημένης τροφής με το κουτάλι.  Παράλληλα αποκτούν δεξιότητες όσον αφορά τις κινήσεις των χεριών, το συντονισμό ματιών –χεριών  και αισθάνονται ανεξάρτητα.

Λίγες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες έχουν διεξαχθεί στο πεδίο της προσέγγισης  «baby – led weaning» εντούτοις αυτές που έγιναν αποκαλύπτουν οφέλη. Τα βρέφη κάθονται ανεξάρτητα στο τραπέζι παρέα με όλη την οικογένεια και απολαμβάνουν από νωρίς ένα κοινό γεύμα και διάφορα είδη φαγητού με αποτέλεσμα να λαμβάνουν την εμπειρία γεύσεων και θρεπτικών συστατικών.  Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν την τάση να αρπάζουν με μανία το φαγητό από το πιάτο του μικρού τους αδελφού.

Παράλληλα με τη μέθοδο «baby – led weaning»  μελέτες υποστηρίζουν ότι τα βρέφη σιτίζονται με πιο υγιεινές τροφές γεγονός που αντικατοπτρίζεται με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας σε αυτή την ομάδα βρεφών σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.  Σιτίζονται όσο επιθυμούν και αφήνουν το φαγητό όταν το αποφασίσουν χωρίς πιέσεις να κενώσουν το κουπάκι του πουρέ και με αίσθημα ανεξαρτησίας από τη βρεφική ηλικία.

Από την άλλη μεριά οι γονείς και κυρίως η μαμάδες που ασχολούνται με την παρασκευή των γευμάτων απαλλάσσονται από το χρόνο προετοιμασίας  πουρέ γεύματος.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της μεθόδου baby – led weaning;

 • Χωρίς καμία αμφιβολία η μέθοδος baby – led weaning θα οδηγήσει σε ακαθαρσίες στο πάτωμα, στο τραπέζι και την καρέκλα που ακουμπούν τα βρέφη. H απαλλαγή από την παρασκευή του γεύματος δημιουργεί  θέματα και ανάγκες για καθαριότητα.
 • Παράλληλα τα βρέφη  μπορεί να δυσκολεύονται να μασήσουν καλά το ψημένο κρέας που αποτελεί την κύρια πηγή σιδήρου για τα παιδιά.  Αν κάποιο μέρος του φαγητού καταλήξει στο πάτωμα αυτός είναι ένας άλλος παράγοντας που μειώνει τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουν από ένα είδος τροφής.  Ο σίδηρος είναι θεμελιώδους σημασίας στην ανάπτυξη του παιδιού επομένως είναι σημαντικό το βρέφος να λαμβάνει επαρκείς ποσότητες.

Η επίσημη συμβουλή από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είναι η έναρξη της εισαγωγής στερεών τροφών με τη μορφή πουρέ και παράλληλα να δίνετε στα βρέφη τροφές να τρώνε με το χέρι.

Δεν είναι επικίνδυνο να πνιγεί το μωρό με τη μέθοδο baby – led weaning;

Ο κίνδυνος πνιγμονής για ένα βρέφος είναι υπαρκτός με οποιαδήποτε μέθοδο και εάν σιτίζεται.  Βέβαια αν το βρέφος είναι έτοιμο ψυχοκινητικά να λάβει στερεά τροφή ο κίνδυνος είναι ελάχιστος.  Πρόσφατες μελέτες στο Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία έδειξαν ότι τα βρέφη που σιτίζονται με τη μέθοδο baby – led weaning δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πνιγμονής από τα βρέφη που σιτίζονται με πουρέ φαγητά.  Το ίδιο εύρημα αποκάλυψε μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν ένα χρόνο στο περιοδικό Pediatrics.

Το σημαντικότερο από όλα είναι το βρέφος να τρώει πάντοτε υπό  επίβλεψη.  Ποτέ μην αφήνεται ένα βρέφος να τρώει χωρίς να το επιτηρείτε και να γνωρίζετε τις σωστές ενέργειες σε περίπτωση πνιγμονής.

Υπάρχουν καταστάσεις που είναι καλύτερα να αποφύγω τη μέθοδο  baby – led weaning;

Συζητήστε το θέμα με τον παιδίατρό σας στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας ή δυσανεξίας σε τρόφιμα.
 • Το βρέφος σας γεννήθηκε πρόωρα.
 • Το βρέφος παρουσιάζει δυσκολία να μασήσει το φαγητό ή να το μεταφέρει στο στόμα του.

Συμπερασματικά,

Η μέθοδος baby – led weaning άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως για την έναρξη των στερεών τροφών στα βρέφη τα τελευταία χρόνια.  Δεν έχει γίνει ακόμη μεγάλη έρευνα στο πεδίο του θέματος για να μπορέσει να ενταχθεί σε κατευθυντήρια οδηγία και να δοθούν σαφείς οδηγίες στους γονείς από διεθνείς Οργανισμούς.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να σιτίσετε το βρέφος σας με τη μέθοδο baby – led weaning αρκεί να σιγουρευτείτε ότι μπορεί να το κάνει και παράλληλα να είστε προσεκτικοί στο είδος και την ποιότητα των τροφών που του προσφέρετε.  Το καλό φαγητό βοηθά τα παιδιά να μεγαλώσουν σωστά αλλά δεν παύει να είναι και πηγή απόλαυσης.

Δρ Ελισάβετ Ευσταθίου, Παιδίατρος

Πηγή: paidiatros.com

  Leave a Comment