Messy Play | Τα αναπτυξιακά οφέλη του

By paidologio

Τι είναι το Messy Play

Το Messy Play είναι ένα είδος παιχνιδιού στο οποίο τα παιδιά χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις για να παίξουν. Είναι ένας τρόπος να εξερευνούν και να πειραματίζονται ελεύθερα μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον καθοδηγούμενα από τον εαυτό τους και μόνο. Έχουν τη δυνατότητα απο το ακατάστατο παιχνίδι να ανακαλύψουνε χρώματα και υφές χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους και τις λεπτές δεξιότητες.

Ας δούμε μερικά από τα οφέλη:

 1. Ενισχύει την φαντασία τους! Έχοντας άμμο, νερό, σπιτική πλαστελίνη, χρώματα και διάφορα άλλα εργαλεία τα παιδιά αναπτύσσουν τη φαντασία τους για το πως θα χρησιμοποιήσουν τα υλικά που έχουν μπροστά τους.
 2. Προωθεί τη σωματική ανάπτυξη. Τα παιδιά εξασκούν τις λεπτές δεξιότητες και εξελίσσουν τον συντονισμό ματιών και χεριών. Συνήθως τα παιδιά που συμμετέχουν σε messy play μπορούν να κρατήσουν το κουτάλι και το μολύβι πιο σύντομα μόνα τους.
 3. Ενθαρρύνει την γλωσσική ανάπτυξη και επικοινωνία. Τα παιδιά πολλές φορές δεν μπορούν να εκφράσουν αυτό που θέλουν προφορικά, μέσα από το παιχνίδι αυτό αναγκάζονται να εκφράσουνε αυτό που θέλουνε και με άλλους τρόπους μέσα από χειρονομίες ή χρήση αντικειμένων.
 4. Εξασκεί την συγκέντρωση. Μπορεί να δείτε το παιδί σας για ώρα να ασχολείται με ώρα στο να ανακαλύπτει υφές ή να κάνει σημάδια με χρώματα. Κάτι το οποίο αναπτύσσει και τις δεξιότητες μάθησης.
 5. Διδάσκει την ανεξαρτησία! Δεν υπάρχουνε κανόνες στο messy play , το παιδί λειτουργεί αυτόνομα να ανακαλύψει όπως αυτό επιθυμεί τα υλικά που έχει μπροστά του χωρις κανόνες και περιορισμούς.

Γιατί είναι σημαντικό το messy play;

Υπάρχουν 4 λόγοι για τους οποίους αξίζει να επιτρέψετε στα παιδιά σας το messy play:

 1. Το messy play επιτρέπει στα παιδιά να μάθουν για τον κόσμο μέσα από τις εμπειρίες. Το παιχνίδι στο χιόνι δίνει τη δυνατότητα σε ένα παιδί να φτιάξει χιονόμπαλες, χιονάνθρωπο, αγγελάκια στο χιόνι και αυτό είναι πολύ καλύτερο από το να τα βλέπει σε ένα βιβλίο,  στην τηλεόραση ή στο tablet. Οι κιναισθητικές εμπειρίες είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εξερευνήσουν τα παιδιά τον κόσμο στον οποίο ζουν.
 2. Το messy play συμβάλλει στην ανάπτυξη των αισθήσεων. Το messy play απαιτεί όλες τις αισθήσεις. Το παιδί έχει την ευκαιρία να νιώσει την αίσθηση των δαχτύλων του όταν ζωγραφίζει, την κόλλα στα δάχτυλα του, την μυρωδιά της πλαστελίνης, τον ήχο της άμμου. Όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους αυτό συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου τους και στην ευτυχία τους.
 3. Το messy play οδηγεί στη δημιουργική έκφραση. Όταν τα παιδιά επιτρέπεται και ενθαρρύνονται να παίζουν ελεύθερα έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν τα συναισθήματα, τις ιδέες και τις σκέψεις τους και να δημιουργούν φανταστικούς κόσμους μέσα από τα υλικά όπως οι μπογιές, η κόλλα, ο πηλός, το νερό και η άμμος. Η δημιουργική έκφραση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης στην παιδική ηλικία καθώς ενισχύει την αίσθηση της αξίας του εαυτού καθώς το παιδί βιώνει από πρώτο χέρι τι μπορεί να δημιουργήσει με αυτά τα υλικά και αποτελεί σημαντικό εφόδιο για τη ζωή του.
 4. Το messy play συμβάλλει στην ανάπτυξη της κίνησης. Είναι υγιές για τα παιδιά να κουνάνε ελεύθερα το σώμα τους όταν παίζουν είτε όταν μαζεύουν κοχύλια είτε όταν χοροπηδάνε στις λακκούβες με τη βροχή. Όταν τα παιδιά μπορούν να κινηθούν ενώ εκφράζονται και εξερευνούν μπορούν να αναπτύξουν συνδέσεις ανάμεσα στην διασκεδαστική δραστηριότητα και στην ιδέα για τον κόσμο γύρω τους.

Το messy play συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου 

Το messy play δίνει στα παιδιά την αίσθηση της ελευθερίαςΣτις μέρες μας όπου τα παιδιά έχουν αυστηρό πρόγραμμα για το σχολείο και πολλές δραστηριότητες,  έχουν ανάγκη να παίζουν ελεύθερα. Το messy play το επιτρέπει αυτό και έτσι βοηθά στην εκπαίδευση του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος μπορεί να μάθει να δέχεται και να αναλύει αισθητηριακά δεδομένα πιο αποτελεσματικά μέσω της έκθεσης στο παιχνίδι. Γενικά το messy play συμβάλλει:

 • Στη δημιουργία ισχυρών αισθητηριακών μονοπατιών στον εγκέφαλο.
 • Στην ανάπτυξη κατάλληλων ικανοτήτων αισθητηριακής επεξεργασίας.
 • Βελτιώνει τα αισθητηριακά κατώφλια (πόσα αισθητηριακά δεδομένα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε).

Επιπλέον το messy play:

 • Διαμορφώνει τις αισθητηριακές πληροφορίες που θεωρούνται θετικές και ασφαλείς για τον εγκέφαλο.
 • Ενισχύει την επίγνωση του σώματος και πως αυτό αλληλεπιδρά με το περιβάλλον.
 • Βελτιώνει τη σύνδεση ανάμεσα στο σώμα και στο μυαλό.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη το παιχνίδι

Κάθε γονέας θέλει το καλύτερο για τα παιδιά του. Αν εσείς νιώθετε καλά με το messy play, αλλά τα παιδιά σας διστάζουν μπορείτε να ενισχύσετε την περιέργειά τους. Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για κάθε παιδί, μέσα από αυτό εξερευνά και ανακαλύπτει τον εαυτό του και τον κόσμο. Έτσι αποκτά ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ και ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ, εφόδια απαραίτητα για την ενήλικη ζωή του.

 

Πηγή: stardustbyms.gr & therapia.gr