Λίγο πριν υποδεχτείτε το νέο μέλος της οικογένειάς σας, λίγο πριν γεννηθεί το μωράκι σας, πρέπει να μπουν όλα τα «τικ» στη λίστα των πραγμάτων και επίπλων που πρέπει να έχετε προμηθευτεί για την άφιξή του. Η λίστα φαίνεται ατέλειωτη, αλλά, για να σας διευκολύνουμε, την παραθέτουμε οργανωμένη με βάση τις κύριες κατηγορίες που θα σας απασχολήσουν. Πολλά από αυτά ίσως τα έχετε ή σας τα έκαναν δώρο. Να σημειώσετε ότι είναι σημαντική, επίσης, και η φροντίδα της μητέρας, όπως και η υγιεινή στο σπίτι. Είναι πολλά που ίσως δεν έχετε σκεφτεί και πολλά που προκύπτουν τελευταία στιγμή, όμως είναι ιδανικό να διαθέτετε ήδη τα παρακάτω από το μαιευτήριο για να φτάσετε στο σπίτι πανέτοιμοι και ζωσμένοι με χαρά και υπομονή για το νέο κεφάλαιο στη ζωή και την οικογένειά σας.
Παιδικό κάθισμα
Το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι το πρώτο μέρος στο οποίο θα ξαπλώσει το βρέφος και θα μεταφερθεί από το μαιευτήριο στο σπίτι. Είναι σημαντικό να έχετε διαβάσει τις προδιαγραφές του παιδικού καθίσματος, ώστε να ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας , να μπορεί να αντιστρέφεται και να είναι κατάλληλο για νεογέννητα. Το κάθισμα θα πρέπει να κοιτάει προς τα πίσω, δηλαδή προς το πορτ μπαγκάζ.
Πιπίλες
Μωράκι χωρίς πιπίλες δεν γίνεται. Το κλάμα, τα νέα δοντάκια ή και η κόπωση της μαμάς είναι οι πιο συνήθεις περιστάσεις που θα τις χρειαστείτε. Μπορεί και να μην τις χρειαστείτε, βέβαια, αλλά καλό είναι να υπάρχουν. Οι πιπίλες πρέπει να είναι άφθονες, διότι χάνονται συχνά. Επίσης, καλό είναι να συνοδεύονται από αλυσίδες για να μην πέφτουν στο πάτωμα ή στο πεζοδρόμιο σε κάποια βόλτα. Οι θήκες για πιπίλες ίσως σας βοηθήσουν ώστε να τις αποθηκεύετε καθαρές.
Τα έπιπλα και βασικά αξεσουάρ
Από τα βασικότερα βρεφικά έπιπλα που θα χρειαστείτε είναι:
• Η αλλαξιέρα – συρταριέρα
• Το μπανάκι με θερμόμετρο για το νερό, στο οποίο θα απολαύσει το πρώτο του μπάνιο μόλις πέσει ο ομφάλιος λώρος
• Το καρότσι
• Η κούνια με στρωματάκι ή λίκνο και φωτάκι ύπνου
• Το καθισματάκι φαγητού
• Το πάρκο με τα λούτρινα παιχνίδια
Σημαντικό επίσης είναι να έχετε θερμόμετρο χώρου, για τη θερμοκρασία που πρέπει πάντα να κυμαίνεται στους 20◦C, σεντονάκια και κουνουπιέρα, καθώς και τον εξοπλισμό της ενδοεπικοινωνίας. Τα σεντονάκια προτιμήστε τα ζέρσεϊ με λάστιχο και συνοδέψτε τα με 2 βαμβακερά πανωσέντονα και 2 φανελένια που είναι πιο ζεστά για τον χειμώνα. Μαζί, να έχετε μία βαμβακερή και μία φλις κουβερτούλα και 3 κουβερτούλες αγκαλιάς που θα χρησιμοποιείτε και στο καρότσι. Πάπλωμα και μαξιλάρι θα χρειαστείτε μετά τον πρώτο χρόνο.
Ένδυση
Η πρώτη φορά που το μωράκι σας θα φορέσει τα πρώτα του ρουχαλάκια είναι κατά τη μεταφορά του από το μαιευτήριο στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι ήδη θα έχετε φροντίσει να υπάρχει μια ποικιλία και (σημαντικό) ποσότητα σε φορμάκια και ζιπουνάκια. Για αρχή, ξεκινήστε με 7 φορμάκια εσωτερικά και εξωτερικά για ηλικία 0-3 ετών και 9 ζιπουνάκια, ίσως κοντομάνικα και ανοιχτόχρωμα, για να μπορείτε να τα αλλάζετε πιο εύκολα με τις πάνες και να τα πλένετε μαζί. Για τις κρύες νύχτες, καλό θα είναι το μωράκι να φοράει έναν βρεφικό υπνόσακο που θα το ζεσταίνει. Θα χρειαστείτε μία πετσέτα με κουκούλα ή ένα μπουρνουζάκι για μετά το μπάνιο του. Για τις βόλτες, ανάλογα την εποχή, θα χρειαστεί μια ζακετούλα ή ένα ολόσωμο μπουφανάκι. Μην παραλείψετε να έχετε ένα καπελάκι για τον ήλιο, πολλά καλτσάκια, σκουφάκια, καθώς και γαντάκια ύπνου για να μην γρατζουνάει το πρόσωπό του.
Τάισμα
Εάν είστε φτασμένοι μάγειρες ή έστω αξιοπρεπείς νοικοκύρηδες, σίγουρα έχετε κατσαρόλα και βραστήρα στην κουζίνα σας. Θα χρειαστείτε μόνο λίγα ακόμα υλικά, διότι το μωράκι δεν έχει υπερβολικές απαιτήσεις. Για αρχή, 6-7 μπιμπερό με τις αντίστοιχες θηλές τους για νεογέννητα είναι το πιο απαραίτητο. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πλαστικά και γυάλινα. Ωστόσο, προσέξτε: τα πλαστικά μπιμπερό όταν υπερθερμανθούν έχουν έντονη τοξικότητα σε σχέση με πριν, ενώ τα γυάλινα μπιμπερό μπορεί να έχουν σπάσει σε σημεία που δε φαίνεται. Να είστε πολύ προσεκτικοί κάθε φορά που τα χρησιμοποιείτε. Όσον αφορά στις θηλές, στην αρχή θα χρειαστείτε αργής ροής νο. 1 και έπειτα σιγά-σιγά θα αλλάζετε σε νο. 2, 3 και ούτω καθεξής. Πρέπει να έχετε έναν ψηφιακό αποστειρωτή για να καθαρίζετε τα μπιμπερό και ό,τι άλλο πιθανόν αγγίξει το στόμα του μωρού από τα μικρόβια, καθώς και τις πλαστικές λαβίδες για να τα βγάζετε από εκεί. Επίσης, για να καθαρίζετε τα μπιμπερό, υπάρχουν ειδικά βουρτσάκια. Οι μητέρες που θηλάζουν και πρόκειται να επιστρέψουν από νωρίς στην εργασία τους, χρειάζονται τα σακουλάκια αποθήκευσης μητρικού γάλακτος. Από την άλλη πλευρά, μπορεί στο μαιευτήριο να σας πουν και για ειδικά βρεφικά γάλατα που πρέπει να έχετε για το μωρό σας. Τέλος, μην ξεχάσουμε τη σαλιάρα, η οποία γλιτώνει από πολλούς λεκέδες ακόμα και το μωρό, αν είναι πλαστική από τη μία πλευρά.
Θηλασμός
Οι μαμάδες που θηλάζουν χρειάζονται ειδικό σουτιέν θηλασμού και επιθέματα στήθους ή θηλών, που αποτρέπουν τους λεκέδες στο εσώρουχο. Έπειτα, ίσως εξυπηρετήσει αρκετά το ηλεκτρονικό θήλαστρο, ένα εργαλείο με μηχανισμό που εξάγει το μητρικό γάλα εύκολα και γρήγορα. Επίσης, ένα μαξηλάρι θηλασμού είναι ένα απαραίτητο και πολυχρηστικό αξεσουάρ που θα σας ελαφρύνει από τα πιασίματα, θα κρατάει το μωράκι σας ζεστό αλλά και θα το βοηθά να νιώθει άνετα όση ώρα χρειάζεται ο θηλασμός. Τέλος, για την ευαισθησία στο στήθος και τις θηλές υπάρχει ειδική κρέμα που ενυδατώνει και φροντίζει την περιοχή και δε χρειάζεται ξέβγαλμα ακόμα και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αυτήν την κρέμα μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε ήδη από το μαιευτήριο.
Καθαριότητα
Ξεκινάμε από τις πάνες, που θα χρειαστείτε σίγουρα ένα κιβώτιο. Προμηθευτείτε τις πάνες για νεογέννητα και καθώς περνάει λίγο ο καιρός δοκιμάζετε και μεγαλύτερα μεγέθη ή διαφορετικές μάρκες, που θα ταιριάζουν στο μωράκι σας που μεγαλώνει. Για την προστασία της κούνιας και του στρώματος από λεκέδες στον ύπνο, μπορείτε να έχετε 1-2 αδιάβροχα σελτεδάκια πάνω από τα σεντονάκια και στην αλλαξιέρα. Τα μαντηλάκια καθαρισμού ή μωρομάντηλα που κάνουν και για το πρόσωπο, θα γίνουν η προέκταση του χεριού σας, οπότε προμηθευτείτε πολλά πακέτα. Φυσικά, δεν πρέπει να περιέχουν οινόπνευμα ή αλκοόλη. Αφού αλλάξετε την πάνα, ίσως χρειαστείτε πούδρα ή ειδική κρεμούλα για την πρόληψη συγκάματος ανάμεσα από τα ποδαράκια. Η πούδρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα υπόλοιπα ευαίσθητα σημεία του σώματος, ώστε να μη συγκαίγονται: πίσω από τα αυτιά, τον λαιμό, τις κλειδώσεις των χεριών και των ποδιών και τις μασχάλες. Τα ρουχαλάκια και όλα τα υφάσματα του μωρού που πλένονται, θα πρέπει να καθαρίζονται ξεχωριστά με βρεφικό απορρυπαντικό και μαλακτικό τύπου Προδέρμ. Ακόμα, όταν κάποιος στο σπίτι είναι κρυωμένος ή με γρίπη, καλό θα είναι να φοράει μάσκα μιας χρήσης για να μην εκτίθεται το μωράκι σε μικρόβια.
Γενική φροντίδα
Προϊόντα γενικής φροντίδας για μωράκια κυκλοφορούν σε μικρά τσαντάκια με σετ αντικειμένων περιποίησης μωρού, όπως για παράδειγμα: θερμόμετρο σώματος, ψαλιδάκι, νυχοκόπτης, μαλακή χάρτινη λίμα, μπατονέτες για καθημερινή χρήση, βούρτσα μαλλιών. Εσείς στο σπίτι χρειάζεται να έχετε σίγουρα άσπρο οινόπνευμα, αποστειρωμένες γάζες για τις πρώτες 15 μέρες ώστε να καθαρίζετε τον ομφαλό του παιδιού σε κάθε αλλαγή πάνας ή τα ματάκια του που θα έχουν τσίμπλες, βαμβάκι και φυσιολογικό ορό σε αμπούλες για τη μύτη και τα μάτια του βρέφους, όπως και σαμπουάν ή αφρόλουτρο για βρέφη. Καλό θα είναι να έχετε και 5 σφουγγαράκια σώματος, ώστε να χρησιμοποιείτε πάντα ένα στεγνό και να μη μεταφέρονται μύκητες.
Leave a Comment
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία της περιήγησης, την λειτουργικότητα καθώς και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Πατώντας αποδοχή δέχεστε την χρήση όλων των Cookies. ΑποδοχήΑπόρριψη