Πότε χρειάζεται έλεγχο η ακοή του παιδιού

By paidologio

Βαρηκοΐα ονομάζεται η απώλεια της ακοής και οφείλεται κατά 50% σε γενετικούς παράγοντες (συγγενής βαρηκοΐα), κατά 25% σε περιβαλλοντικούς (λοιμώξεις, ηχητικοί τραυματισμοί, ωτοτοξικά φάρμακα), ενώ το 25% των περιπτώσεων είναι άγνωστης αιτιολογίας.

Η παιδική βαρηκοΐα στατιστικά εμφανίζεται στο 0,9 – 1,7 νεογνό ανά 100.000, ενώ στην Ελλάδα αναλογούν 100 νεογνά με μεγάλου βαθμού βαρηκοΐα και ένας μεγαλύτερος αριθμός νεογνών με μικρότερου βαθμού βαρηκοΐα.

H πρώιμη διάγνωση της παιδικής βαρηκοΐας, στην οποία θεμελιώδη ρόλο παίζει η μητέρα και γενικότερα η οικογένεια, που πρώτες θα αναγνωρίσουν το πρόβλημα και θα οδηγήσουν το παιδί στον ωτορινολαρυγγολόγο, αποτελεί τη βάση της επιτυχίας για την αντιμετώπισή της.

Η πρώιμη διάγνωση και η αντιμετώπιση της βαρηκοΐας στα νεογνά είναι σημαντική για την ανάπτυξη του παιδιού, γι’ αυτό και ο έλεγχος πρέπει να γίνεται πριν από την έξοδο από το μαιευτήριο και να περιλαμβάνει όλα τα μωρά, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το 50% της συγγενούς βαρηκοΐας αφορά σε νεογνά που δεν έχουν προβλήματα υγείας, ενώ μόνο το 50% αφορά σε εκείνα υψηλού κινδύνου, που νοσηλεύονται στη μονάδα προώρων.

Πότε θέλει έλεγχο η ακοή του παιδιού

Η Πανελλήνια Ωτορινολαρυγγολογική Εταιρεία συνιστά τον έλεγχο της ακοής στα παιδιά ως εξής:

– Αμέσως μετά τη γέννηση και προτού η μητέρα εξέλθει του μαιευτηρίου

– Πριν αρχίσει νηπιαγωγείο

– Όποτε υπάρχει υποψία βαρηκοΐας

Ενδείξεις παιδικής βαρηκοΐας:

– Δεν ανταποκρίνεται όταν το φωνάζουν

– Μιλάει πολύ δυνατά

– Ακούει τη τηλεόραση σε μεγάλη ένταση

– Προφέρει τις λέξεις λανθασμένα

– Δεν πάει καλά στο σχολείο

– Είναι συχνά εκνευρισμένο και υπερκινητικό

    Leave a Comment