Πώς να μάθουμε το παιδί μας να μοιράζεται…

By paidologio

a59759 cb26889d82244b4e8f2b81dad9a79b7b~mv2

Αρκετές φορές οι γονείς διαπιστώνουν πως το παιδί τους δυσκολεύεται να δώσει τα παιχνίδια του και δεν τα μοιράζεται με τους φίλους του ή με τα αδέλφια του. Αρχίστε λοιπόν από νωρίς να εξηγείτε στο παιδί ότι το να μοιράζεται τα παιχνίδια του δεν σημαίνει πως παύουν να του ανήκουν αλλά και τη χαρά της συνεργασίας και ανταλλαγής.

Κάντε το… μοίρασμα διασκέδαση

O πιο απλός τρόπος για να μάθει το παιδί μας να μοιράζεται τα πράγματά του είναι μέσα από το παιχνίδι! Παίξτε λοιπόν μαζί του παιχνίδια που χρειάζονται συνεργασία και όχι ανταγωνιστικά που εστιάζουν στη νίκη. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να φτιάξετε μαζί ένα παζλ που ο ένας θα βρίσκει τα κομμάτια και θα τα δίνει στον άλλο. Αλλά και κάποιες δουλειές μπορούν να γίνουν ωραίο παράδειγμα «μοιράσματος» όπως να ποτίσετε μαζί τα λουλούδια στο μπαλκόνι ή να βγάλετε τα πράγματα από τις σακούλες του super market και να τα βάλετε στη θέση τους!

Μην το τιμωρείτε…

Μπορεί να είναι ενοχλητικό να βλέπετε το παιδί σας να αρπάζει ένα αρκουδάκι από τον φίλο του ή να κλαίει όταν δεν του δίνουν ένα παιχνίδι αλλά αν πείτε στο παιδί σας ότι αυτό είναι εγωιστικό ή το αναγκάσετε να δώσει κάτι που ξέρει πως του ανήκει, μπορεί να πάρει το μήνυμα ότι η ανταλλαγή έχει αρνητικές συνέπειες.Σε πολλές περιπτώσεις όταν τα παιδιά αισθανθούν ντροπή ή αμηχανία, κλείνονται στον εαυτό τους και δύσκολα μαθαίνουν νέες δεξιότητες. Προσπαθήστε λοιπόν να δώσετε στο παιδί σας χρόνο για να κατανοήσει και αναγνωριστείτε του ότι δεν το κάνει επειδή είναι κακό παιδί!

Μιλήστε μαζί του

Όταν το παιδί σας ξεκινάει να «τσακώνεται» με ένα άλλο παιδάκι για ένα παιχνίδι, προσπαθήστε να παρέμβετε πριν τα πράγματα… αγριέψουν. Μόλις και τα δύο παιδιά ηρεμήσουν και είναι έτοιμα να ακούσουν, συζητήστε την κατάσταση μαζί τους και προσπαθήστε να τους εξηγήσετε το γιατί είναι καλύτερα να μοιραστούν το παιχνίδι παρά… να χωρίσουν και να παίξει το καθένα μόνο του. Εάν το άλλο παιδάκι δεν του δίνει ένα παιχνίδι, εξηγήστε πώς μπορεί να νιώθει. Για παράδειγμα: “Στον Γιαννάκη αρέσει πολύ αυτό το παιχνίδι και δεν θέλει να παίζει με αυτό κανείς τώρα. Μπορείτε να βρείτε κάτι άλλο για να παίξετε ή να τελειώσει εδώ το παιχνίδι και για τους δυο σας;”

Πάνω απ΄ όλα ο σεβασμός

Αν το παιδί σας αισθάνεται ότι τα ρούχα, τα βιβλία ή τα παιχνίδια του μπορεί να χαθούν ή να χαλάσουν σαφώς και θα είναι λιγότερο πρόθυμο να τα μοιραστεί. Ζητήστε του λοιπόν την άδεια πριν αφήσετε για παράδειγμα την αδερφή του να δανειστεί τα μολύβια του και δώστε του το δικαίωμα να αρνηθεί. Επίσης μπορεί να υπάρχουν κάποια αντικείμενα, όπως ένα ιδιαίτερα αγαπημένο αρκουδάκι, που το παιδί σας δεν θα θέλει ποτέ να μοιραστεί. Είναι καλό να διατηρήσετε ένα ή δύο αγαπημένα αντικείμενα μόνο γι ‘αυτό, όπως εξάλλου έχετε κι εσείς ίσως μερικά αντικείμενα που προτιμάτε να μην μοιραστείτε με κανέναν.

Γίνετε οι ίδιοι το παράδειγμα

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε την έννοια της γενναιοδωρίας στο παιδί σας, είναι να γίνετε εσείς το παράδειγμα με τη συμπεριφορά σας. Έτσι μοιραστείτε για παράδειγμα το παγωτό σας μαζί του, δώστε του ένα δικό σας κασκόλ για να βάλει στην αγαπημένη του κούκλα και ρωτήστε το αν μπορείτε να φάτε ένα κομμάτι από τη δική του σοκολάτα. Το πιο σημαντικό, είναι να μάθει το παιδί τη χαρά του «δίνω και παίρνω».

Πηγή: www.logoxora.gr

    Leave a Comment