Κινητά και social media: Αν δεν μπορείτε να τα αποφύγετε, μάθετε στο παιδί σας να τα χρησιμοποιεί σωστά!

By paidologio

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία σχετίζεται με κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας και τα παιδιά μας το γνωρίζουν, αφού γεννήθηκαν μέσα σε έναν κόσμο με κινητό και social media.  ως δεδομένο καλύτερα από εμάς.

Οι σύγχρονοι γονείς γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να στερήσουν τα παιδιά τους από τη χρήση τεχνολογίας, καθώς η τεχνολογία είναι μια σημαντική πτυχή της σύγχρονης ζωής. Ωστόσο, με αυτή τους την απόφαση, είναι καλύτερο να διδάσκουν τα παιδιά τους να ελέγχουν την τεχνολογία αντί να αφήνουν την τεχνολογία να τα ελέγχει. Αλλά το ερώτημα παραμένει: αφήνοντας τα παιδιά μας να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία (δηλαδή κινητά τηλέφωνα και διαδίκτυο), τα εκθέτουμε σε περιττούς κινδύνους; Πώς ξεκινάμε τη διαδικασία διδασκαλίας στα παιδιά μας της ασφαλούς και υπεύθυνης χρήσης της τεχνολογίας;

Εξερευνώντας τους κινδύνους της χρήσης κινητού τηλεφώνου

Είναι το παιδί σας αρκετά υπεύθυνο για να μεταφέρει ένα κινητό τηλέφωνο; Εάν συχνά δεν μπορεί να βρει τα παπούτσια του ή την εργασία του, θα πρέπει πραγματικά να του παρέχετε ένα ακριβό τηλέφωνο;

Τι γίνεται με τις επιπτώσεις στην υγεία; Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με την έκθεση στην ακτινοβολία από τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Οι κίνδυνοι των μέσων δικτύωσης γενικά περιλαμβάνουν την παχυσαρκία (λόγω του καθιστικού χρόνου οθόνης), τον μειωμένο ύπνο και την απόσπαση της προσοχής που συμβάλλουν σε χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Τι μπορεί να πάει στραβά κοινωνικά; Είναι σημαντικό να σκέφτεστε το επίπεδο ωριμότητας και την ικανότητα του παιδιού σας να αναγνωρίζει κοινωνικές συμπεριφορές, χειρονομίες και χαρακτηριστικά της μη λεκτικής επικοινωνίας.

Καταλαβαίνουν ότι η επανειλημμένη αποστολή μηνυμάτων σε έναν φίλο χωρίς απάντηση από τον φίλο θα μπορούσε να θεωρηθεί ενοχλητική;

Γνωρίζουν ότι οτιδήποτε δημοσιεύουν σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τους στο μέλλον;

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που είχαν κινητό τηλέφωνο ήταν ιδιαίτερα ευάλωτα στον διαδικτυακό εκφοβισμό και ότι τα ίδια υπήρξαν διαδικτυακοί εκφοβιστές. Επίσης, υπολογίζεται ότι το 12 τοις εκατό των νέων 10-19 ετών έχουν στείλει μια σεξουαλική φωτογραφία σε κάποιον άλλο.

Πως διαμορφώνουμε οδηγίες και όρια για τη χρήση του κινητού τηλεφώνου;

  • Περιορίστε τον χρόνο που αφιερώνετε στο τηλέφωνο. Οι ειδικοί προτείνουν να μην υπάρχουν οθόνες για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Απομακρύνετε το τηλέφωνο του παιδιού σας από το δωμάτιό του τη νύχτα, ώστε να μην υπάρχει ο πειρασμός κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Δημιουργήστε έναν χρόνο εργασίας χωρίς περισπασμούς, όπου τα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται μακριά.
  • Σκεφτείτε τα γεύματα «χωρίς τηλέφωνο» ή τον οικογενειακό χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας (ναι, αυτό αφορά και τους γονείς!) για να προωθήσετε την επικοινωνία και τη δημιουργία σχέσεων.
  • Ζητήστε από τα παιδιά να παρέχουν στους γονείς κωδικούς πρόσβασης κινητού τηλεφώνου, email και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • Κάντε τυχαίους ελέγχους μηνυμάτων κειμένου και άλλου περιεχομένου τηλεφώνου.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης ειδικού προγράμματος γονικού ελέγχου (parental control), στο τηλέφωνο και τις εφαρμογές.
  • Ακολουθήστε τα παιδιά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να παρακολουθείτε τι δημοσιεύει.
  • Να είστε ειλικρινείς και να τους ενημερώσετε από την αρχή ότι θα λογοδοτούν σχετικά με τη χρήση του τηλεφώνου, για να μην υπάρχουν εκπλήξεις.
  • Επικοινωνήστε ανοιχτά με το παιδί σας σχετικά με τους κινδύνους από τη χρήση κινητού τηλεφώνου.
  • Βοηθήστε τους να κατανοήσουν με ασφάλεια τους ιστότοπους, να αναγνωρίσουν τον διαδικτυακό εκφοβισμό και τους κινδύνους της επικοινωνίας με «φίλους» που δεν γνωρίζουν και ούτε εσείς έχετε γνωρίσει ποτέ.
  • Προωθήστε την ανοιχτή επικοινωνία και τις ερωτήσεις ακούγοντας ενεργά, χωρίς να τα κρίνετε, επιτρέποντάς τους την αυτονομία στην επίλυση προβλημάτων όταν χρειάζεται.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: Μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο με υπευθυνότητα, διαμορφώνοντας τον εαυτό σας ως πρότυπο για υγιή και υπεύθυνη χρήση του τηλεφώνου και  της τεχνολογίας. Αυτό δίνει ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το παιδί σας.

Τι κάνουμε σε περίπτωση που υποψιαζόμαστε ότι το παιδί μας είναι θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού;

  • Μην επιτρέπετε ένα τεχνολογικό «χάσμα γενεών». Βεβαιωθείτε ότι είστε εξοικειωμένοι με τους τύπους τεχνολογίας και gadget που χρησιμοποιεί το παιδί σας.
  • Κρατήστε ανοιχτούς τους δρόμους επικοινωνίας. Μη χάνετε την επικοινωνία με το παιδί σας. Να είστε καλός ακροατής. Εμπιστευτείτε τα μυστικά του και λάβετε σοβαρά υπόψη τα συναισθήματά του. Εάν έχετε θετική σχέση με το παιδί σας, είναι πιο πιθανό να σας μιλήσει για θέματα όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός.
  • Να είστε σε εγρήγορση για αλλαγές συμπεριφοράς. Τα κοινά συναισθήματα για τα θύματα περιλαμβάνουν αμηχανία, θυμό και κατάθλιψη. Το παιδί σας μπορεί να αποσυρθεί από τους φίλους του, να αρνείται να πάει στο σχολείο ή να σταματήσει να χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο.
  • Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι ο διαδικτυακός εκφοβισμός δεν είναι δικό του λάθος. Μην τα κατηγορείτε ότι είναι «αδύναμο» ή «συμπεριφέρεται σα θύμα» ή «είναι εύκολος στόχος». Το παιδί σας χρειάζεται την υποστήριξή σας.
  • ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΑΙΡΕΣΕΤΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΟΥΣ. Η πρώτη παρόρμηση ενός γονέα μπορεί να είναι να απομακρύνει το κινητό τηλέφωνο του παιδιού για να σταματήσει άμεσα τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Αντισταθείτε σε αυτή την παρόρμηση. Θυμηθείτε:
  • Εάν αφαιρέσετε το τηλέφωνο του παιδιού σας, φαίνεται ότι το τιμωρείτε για εκφοβισμό.
  • Το παιδί σας μπορεί να μην σας εκμυστηρευτεί την επόμενη φορά που θα δεχτεί εκφοβισμό, από φόβο μήπως «τιμωρηθεί» ξανά ή του αφαιρεθούν περισσότερα προνόμια.
  • Το παιδί σας λαμβάνει σημαντικό μέρος της επικοινωνίας και κοινωνικοποίησής του, μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Χωρίς αυτό, το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται πιο απομονωμένο.

Γιώργος Γιαννακίδης, Κοινωνικός Λειτουργός – Επικεφαλής Χειριστής της Γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454

Πηγή: eliza.org.gr