Συμβολικό παιχνίδι

By paidologio

Τι είναι το Συμβολικό παιχνίδι και ποια τα οφέλη του στην ανάπτυξη του παιδιού;

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη παιχνιδιού και ένα από αυτά είναι το συμβολικό παιχνίδι.

Τι είναι το συμβολικό παιχνίδι;

Το συμβολικό παιχνίδι είναι το παιχνίδι με ρόλους, όταν δηλαδή το παιδί καλείται να αναπαραστήσει συγκεκριμένους ρόλους συμμετέχοντας σε φανταστικά σενάρια ή όταν προσποιείται ότι αντικείμενα έχουν μία διαφορετική χρήση από την συνηθισμένη.

Πότε εμφανίζεται το συμβολικό παιχνίδι;

Το συμβολικό παιχνίδι εμφανίζεται από πολύ νωρίς και χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι όταν το παιδί παίρνει ένα αυτοκινητάκι και προσποιείται ότι είναι τηλέφωνο ή όταν προσποιείται ότι ένα τουβλάκι είναι αυτοκίνητο ή φορτηγό.

Οι πρώτες ενδείξεις συμβολικού παιχνιδιού εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 18 μηνών. Όσο το παιδί μεγαλώνει, το παιχνίδι αρχίζει να γίνεται πιο σύνθετο, πιο πολύπλοκο και όταν πια φτάσει στην ηλικία των τριών ετών, το παιδί μπορεί να υποδύεται ρόλους, πραγματικούς ή φανταστικούς.

Πιο συγκεκριμένα:

Μέχρι και την ηλικία των 18 μηνών

Τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν να μιμούνται ήχους, εκφράσεις και κινήσεις. Η ικανότητά τους αυτή τα βοηθάει να αναπτύξουν την παρατηρητικότητά τους και να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον. Επίσης, εξοικειώνονται με αντικείμενα και πρόσωπα.

Στην ηλικία των 18 με 22 μηνών

Σε αυτήν την ηλικία το παιδί μιμείται κινήσεις που σχετίζονται με την καθημερινή του ρουτίνα. Για παράδειγμα μπορεί να βουρτσίσει τα μαλλιά της κούκλας όπως η μαμά βουρτσίζει τα δικά του ή μπορεί να προσποιείται ότι πίνει τσάι από ένα φλιτζανάκι κάνοντας και τους αντίστοιχους ήχους με τους οποίους έχει συνδέσει την κίνηση αυτή.

Στην ηλικία των 2 μέχρι των 3,5 ετών

Το παιδί πλέον μπορεί να αναπαριστά και να αναθέτει ρόλους. Χρησιμοποιώντας τη φαντασία του μπορεί να φανταστεί ένα αντικείμενο και να το χρησιμοποιήσει στο παιχνίδι χωρίς απαραίτητα αυτό να υπάρχει στην πραγματικότητά στην κατοχή του. Επίσης, σε αυτήν την ηλικία τα περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούν και τα συναισθήματα στο παιχνίδι τους.

Στην ηλικία των 4 με 6 ετών

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε συμβολικό παιχνίδι με πιο αφηρημένες θεματικές, όπως για παράδειγμα είναι οι πειρατές ή οι υπερήρωες. Ακόμα και μόνα τους δημιουργούν ιστορίες οι οποίες συνήθως προκύπτουν από πράγματα που έχουν ακούσει ή διαβάσει, χωρίς απαραίτητα να τα έχουν βιώσει.

sumboliko paixnidi ofeli roloi

Ποια τα οφέλη του συμβολικού παιχνιδιού στην ανάπτυξη του παιδιού;

Αξιοποιώντας τη σκέψη, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών, το συμβολικό παιχνίδι θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων, όπως είναι οι γλωσσικές, οι επικοινωνιακές κ.α.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Με το συμβολικό παιχνίδι το παιδί εξοικειώνεται με πραγματικές καταστάσεις και προσπαθεί να τις διαχειριστεί. Καλείται να βρει λύσεις σε προβλήματα και να ξεπεράσει εμπόδια.
  • Μοιράζεται σκέψεις και συναισθήματα. Γίνεται πιο εξωστρεφές και ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του.
  • Το συμβολικό παιχνίδι βοηθάει το παιδί να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του και να εξοικειωθεί με αντικείμενα και συναισθήματα.
  • Ενισχύει και τις κινητικές δεξιότητες καθώς απαιτείται η χρήση αντικειμένων/παιχνιδιών για την αναπαράσταση μία ιστορίας.

Πηγή: mothersblog.gr