Λεξούλες Λογοθεραπείας στο Σπίτι

By paidologio

Πολλά παιδάκια συνεργάζονται εύκολα και ευχάριστα με τις δασκάλες ή/και θεραπεύτριές τους, ενώ με τα πιο κοντινά πρόσωπα όπως η μαμά και ο μπαμπάς το αποφεύγουν με κάθε πιθανό τρόπο. Γιατί;

Αρχικά να αναφερθούμε στο γεγονός ότι δεν είστε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι γονείς που το αναφέρουν. Είναι συχνό φαινόμενο και δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Η σχέση που χτίζεται μεταξύ γονέων και παιδιού ή ακόμα και με τα οικεία πρόσωπα, είναι μια ιδιόμορφη τρυφερή σχέση. Το παιδί γνωρίζει ότι ειναι πιο εύκολο να παρακάμψει μια δραστηριότητα προκειμένου να παίξει. Με τη δασκάλα και τη θεραπεύτρια το παιδί γνωρίζει πως δε γίνεται, διότι η σχέση χτίζεται σε διαφορετικές βάσεις με συμφωνίες και όρια.

Πώς όμως θα κάνετε εξάσκηση τις λεξούλες ή τις οδηγίες που έχετε για το σπίτι από το λογοθεραπευτή σας;

Χρησιμοποιείστε μερικές από τις παρακάτω ιδέες και το μικρό σας αγγελούδι θα μπει σε ένα  διασκεδαστικό πρόγραμμα ρουτίνας.

Πριν το φαγητό

Τοποθετείστε μερικές εικόνες ή λεξούλες πάνω στο ψυγείο ή το αγαπημένο του τραπεζάκι και επαναλάβετε τις εικόνες σωστά.

Κατά τη διάρκεια του φαγητού

Συζητείστε για τη γεύση, τη μυρωδιά, την υφή και την εικόνα του φαγητού, προσπαθώντας να λέγονται καθαρά οι ζητούμενες λέξεις.

Στο μπάνιο

Τοποθετείστε μερικές εικόνες ή λεξούλες πάνω στον καθρέφτη του μπάνιου. Επαναλάβετε τις εικόνες όταν το παιδί πλένει τα χεράκια του.

Κατά τη διάρκεια του μπάνιου

Αναφερθείτε στα μέρη του σώματος, για ποιο σκοπό χρησιμοποιούμε κάθε μέρος του σώματος ή περιγράψτε τα στάδια για να πλύνεις τα χέρια/δόντια.

Στο δωμάτιο

Τοποθετείστε μερικές εικόνες ή λεξούλες πάνω στην ντουλάπα. Το παιδί μπορεί να λέει τις λεξούλες όσο ντύνεται.

Κατά τη διάρκεια οργάνωσης του δωματίου

Συζητείστε για τα παιχνίδια ή και τα ρούχα και τις διάφορες κατηγορίες που εντάσσονται. π.χ. το τρένο είναι μέσα μεταφοράς, η μπλούζα είναι ρούχο. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να αναφερθείτε που και πότε συναντάμε αυτά που βλέπουμε.

Ώρα παιχνιδιού

Διαμορφώστε παιχνίδια που χρειάζονται τη συμβολή κάρτας/εικόνας ή την επανάληψη λέξεων. Πιθανά παιχνίδια είναι “Simon says…”, “Στο κεφάλι μου το έχω..”, “Κρύβω τις λέξεις..” κλπ.

Κατά τη διάρκεια παιχνιδιού

Συζητείστε για κοινωνικούς κανόνες, εναλλαγή σειράς στο παιχνίδι και για το “χάνω/κερδίζω”.

Στο αυτοκίνητο

Τοποθετείστε μερικές εικόνες ή λεξούλες στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Σε κάθε κόκκινο φανάρι το παιδί δοκιμάζει πόσες λέξεις μπορεί να πει σωστά.

Στη βόλτα

Παρατηρείστε το περιβάλλον που βρίσκεστε και κατονομάστε μερικά αντικείμενα που βλέπετε. Ζητείστε απο το παιδί να σας βοηθήσει βρίσκοντας περισσότερα από εσάς αντικείμενα με το επιθυμητό γραμματάκι.

Πριν τον ύπνο

Διαβάστε παραμυθάκια, περιγράψτε εικόνες ή διηγειθείτε μαζί μια ιστορία. Συζητείστε για το πώς ήταν η μέρα σας και εκφραστείτε με συναισθήματα π.χ. χαρά γιατί πήρα α΄στο τεστ, λύπη γιατί δεν έφαγα παγωτό.

Πηγή: logocare.gr/