Όλα παιδιά θέλουν την αγάπη, την στοργή, αλλά και την προσοχή των γονιών τους. Η ζωή, όμως, σήμερα είναι ένας αδιάκοπος αγώνας για όλους μας με κύριο αντίπαλο τις καθημερινές απαιτήσεις και υποχρεώσεις. Πολλές φορές, λοιπόν, αθελά μας, μπορεί να κάνουμε τα μικρά μας να αισθάνονται παραμελημένα. Και ενώ τα μεγάλα παιδιά μπορούν να εκφράσουν με λόγια το παράπονό τους, τα μικρότερα το δείχνουν μέσα από συγκεκριμένες συμπεριφορές όπως:
Συναισθηματική προσκόλληση
Τα παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν προσκολλητική συμπεριφορά για διάφορους λόγους. Μερικές φορές μπορεί να είναι επειδή λαμβάνουν υπερβολική προσοχή, άλλες φορές όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η προσκόλληση προκύπτει από την ανάγκη του παιδιού να νιώσει ασφάλεια και σιγουριά.
Ανεξήγητα ξεσπάσματα
Μία από τις πιθανές αιτίες που το παιδί κλαίει και χτυπιέται χωρίς κάποια φανερή αιτία είναι επειδή διψάει για την προσοχή σας. Γι’ αυτό, λοιπόν, και κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να του δώσετε περισσότερη σημασία.
Επιθετικότητα
Τα παιδιά που αναζητούν την προσοχή συχνά καταφεύγουν σε επιθετική συμπεριφορά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το πέταγμα αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών, το ξύλο, την πρόκληση αυτοτραυματισμού και οτιδήποτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα ίδια και τους άλλους. Είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο επικίνδυνους τρόπους για να τραβήξουν την άμεση προσοχή των γονιών τους.
Ζητούν βοήθεια ακόμη και όταν δεν τη χρειάζονται
Το παιδί που θέλει να τραβήξει την προσοχή σας θα ζητά…συνεχώς τη βοήθειά σας. Ακόμα και αν είναι ικανό να κάνει πράγματα μόνο του, θα έρχεται σε εσάς για καθοδήγηση. Αυτό είναι απλώς μια τακτική για να είναι κοντά σας και να του δώσετε περισσότερη σημασία.
Σας διακόπτουν όποτε μιλάτε με κάποιον άλλον
Λίγο πολύ έχει συμβεί σε όλες μας: μιλάμε στο τηλέφωνο και ξαφνικά το παιδί προσπαθεί να μας αποσπάσει την προσοχή φωνάζοντας ή τραβώντας μας το ακουστικό. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα παιδιού που θέλει να του δώσουν περισσότερη σημασία. Έτσι, ενώ θα πρέπει σίγουρα να του διδάξετε ότι το να διακόπτει κάποιον άλλον είναι αγενές και δεν πρέπει να το κάνει εκτός αν είναι απαραίτητο, θα πρέπει επίσης να αναρωτηθείτε αν μπορεί να υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο το κάνει τόσο συχνά και αν το κάνει σε οποιονδήποτε ή μόνο στις συζητήσεις που κάνετε με άλλους.
Πηγή mama365.gr