Οι φίλοι του σχολείου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που βοηθά το παιδί να κατανοήσει και να αγαπήσει τον εαυτό του, μας εξηγεί η Αναπτυξιακή Ψυχολόγος Ματίνα Σωτηροπούλου.
Oι φίλοι του παιδιού μας, τα πρώτα χρόνια ζωής του είναι περιορισμένοι στον αριθμό. Στον Παιδικό σταθμό, στο Νηπιαγωγείο και έπειτα στις πρώτες τάξης του Δημοτικού σχολείου, το παιδί μας θα έχει την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει με ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, σε ένα μέρος όπου οι γονείς του δεν θα είναι παρόντες.
Εκεί θα εξερευνήσει τον εαυτό του, θα δημιουργήσει ή και θα τερματίσει φιλίες, ενώ θα μάθει κάποιους βασικούς κανόνες σεβασμού και επικοινωνίας.
Οι φίλοι ενισχύουν το παιδί μας το αίσθημα αυτοεκτίμησης
Οι φιλικές σχέσεις των παιδιών και η αυτοεκτίμησή τους φαίνεται να συνδέονται αμοιβαία. Τα παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανόν να δημιουργήσουν εύκολα νέους δεσμούς σε σχέση με τα παιδιά που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση (Twenge et al., 2007). Την ίδια στιγμή, η δημιουργία φιλικών σχέσεων μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές σχολικής ηλικίας να αισθανθούν περισσότερο δυνατοί και περήφανοι για τους ίδιους. Όσο πιο δυνατές και ουσιαστικές φιλίες έχουν τα παιδιά, τόσο υψηλότερη αυτοεκτίμηση παρουσιάζουν.
Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο και δημιουργό της κλίμακας που μετρά την αυτοεκτίμηση των ατόμων, Morris Rosenberg (1965), η αυτοεκτίμηση είναι η θετική ή αρνητική άποψη, οι σκέψεις και τα συναισθήματα, που μπορεί κάποιος να παρουσιάζει προς τον εαυτό του. Η αυτοεκτίμηση του ατόμου είναι ένας σημαντικός δείκτης της ομαλής εξέλιξης ενός ανθρώπου αλλά και της ψυχικής του υγείας.
Εκτός όμως από την αυτοεκτίμηση που επηρεάζει και επηρεάζεται από την κοινωνικοποίηση και τις φιλίες των παιδιών, σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας του παιδιού διαδραματίζουν και οι κοινωνικές δεξιότητες. Οι κοινωνικές δεξιότητες επηρεάζονται από το ταμπεραμέντο και την προσωπικότητα του παιδιού, το περιβάλλον στο οποίο έχει αναπτυχθεί αλλά και από άλλα στοιχεία όπως η συναισθηματική και κοινωνική του νοημοσύνη, όπως και οι άνθρωποι με τους οποίους έχει μεγαλώσει. Κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό και μπορεί να χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο χρόνο για να δημιουργήσει σχέσεις με τους συμμαθητές του.
Οι γονείς έχουν και εκείνοι το δικό τους ρόλο καθώς είναι τα πρόσωπα που θα υποστηρίξουν τα παιδιά τους στα πρώτα στάδια του «μεγάλου σχολείου».
Πως μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν φίλους;
Nα τα ενθαρρύνουν να γνωρίσουν νέα παιδιά.
Να τους πουν δικές τους εμπειρίες από τις παιδικές τους φιλίες.
Να διοργανώσουν δραστηριότητες με τους φίλους και γονείς των παιδιών.
Να μην εμπλέκονται στα “θέματα” που προκύπτουν μεταξύ των φίλων.
Να είναι ανοιχτοί για συζήτηση και διάλογο για πράγματα που μπορεί να προβληματίζουν το παιδί.
Να είναι οι ίδιοι παράδειγμα στις δικές τους φιλίες και σχέσεις για τα παιδιά τους.
Πηγή: myparenthood.gr