Μαμά, δεν μου αρέσει αυτό το φαγητό – Αντιμετωπίζοντας τις διαταραχές σίτισης

By paidologio

Σίγουρα έχετε ακούσει αυτή τη φράση από το παιδί σας και πιθανώς να έχετε ανησυχήσει για την υγεία του. Η σίτιση των παιδιών μπορεί να είναι μια σημαντική πρόκληση για τους γονείς, ειδικά όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν διαταραχές σίτισης.

Τι είναι οι διαταραχές σίτισης;

Οι διαταραχές σίτισης είναι συγκροτημένα συμπτώματα που σχετίζονται με τη σίτιση, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, την κοινωνική λειτουργία και την ανάπτυξη ενός παιδιού. Αυτές οι διαταραχές περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, από την αρνησικυρία επιμένοντας σε πολύ συγκεκριμένες τροφές, μέχρι και σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, όπως η ανορεξία ή η βουλιμία.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις διαταραχές σίτισης;

Η αντιμετώπιση των διαταραχών σίτισης πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή και κατανόηση, καθώς τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να εκφράσουν τα αισθήματά τους για τη σίτιση. Συνήθως, η πρώτη βασική προσέγγιση είναι να καθορίσουμε αν τα προβλήματα σίτισης είναι προσωρινά ή χρόνια. Αυτό μπορεί να απαιτήσει την παρακολούθηση των προτιμήσεων σίτισης του παιδιού για μια περίοδο.

Η εφαρμογή υγιεινών διατροφικών συνηθειών, όπως το να κάνουμε τα γεύματα μια ευχάριστη στιγμή, το να αποφεύγουμε την πίεση για να φάνε περισσότερο ή λιγότερο και το να προσφέρουμε μια ποικιλία από υγιεινές επιλογές τροφίμων, είναι ορισμένες βασικές τεχνικές.

Ωστόσο, όταν τα προβλήματα σίτισης είναι πιο σοβαρά ή χρόνια, μπορεί να χρειαστεί ειδική βοήθεια.

Πότε να ανησυχούμε;

Αν το παιδί σας αποφεύγει συνεχώς τα γεύματα, αρνείται να δοκιμάσει νέες τροφές, έχει απότομη αλλαγή στο βάρος, ή αν το ζήτημα της σίτισης προκαλεί σημαντική ένταση στην οικογένεια, τότε είναι καλό να απευθυνθείτε σε ειδικό.

Οι επαγγελματίες υγείας, όπως οι γιατροί, οι διατροφολόγοι, οι εργοθεραπευτές και οι ψυχολόγοι, έχουν την εκπαίδευση και την εμπειρία για να εκτιμήσουν και να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές σίτισης.

Τα παιδιά μπορεί να μην αγαπούν κάθε τύπο φαγητού, και αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ των φυσιολογικών περιόδων επιλεκτικότητας και των πιο σοβαρών διαταραχών σίτισης είναι ζωτικής σημασίας. Αν παρατηρείτε συνεχή ένταση γύρω από τη σίτιση, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Υπάρχουν επαγγελματίες που μπορούν να βοηθήσουν και να παρέχουν στρατηγικές και υποστήριξη για να βελτιώσουν την εμπειρία σίτισης των παιδιών σας.

Στο ΠΑΙΔΟλόγιο, μας απασχολεί η υγιής σίτιση των παιδιών και αντιμετωπίζουμε τις διαταραχές σίτισης με σεβασμό και εμπειρογνωμοσύνη. Οι ειδικοί μας λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές, εφαρμόζουν ολοκληρωμένες προσεγγίσεις που αναγνωρίζουν την πολυδιάστατη φύση αυτών των προβλημάτων.

Αριάδνη Νεάρχου – Λογοπαθολόγος