Γονείς και Λογοθεραπεία: Το κλειδί για την Επικοινωνιακή Ανάπτυξη του Παιδιού

By paidologio

Ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχει το παιδί σας για τη βελτίωση των προβλημάτων λόγου και ομιλίας είστε εσείς.

Η σημασία της συμμετοχής των γονέων στη θεραπεία του παιδιού τους είναι αρκετά μεγάλη. Αρκετές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι γονείς έχουν ενεργό ρόλο στην παρέμβαση του παιδιού τους – αντί να είναι απλοί παθητικοί παρατηρητές – τα παιδιά προχωρούν πολύ περισσότερο προς την επίτευξη των λογοθεραπευτικών στόχων τους. Αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να λεχθεί παρά να γίνει. Όταν ένα παιδί διαγνωστεί με πρόβλημα λόγου ή ομιλίας, οι γονείς μπαίνουν σε έναν νέο και άγνωστο κόσμο. Από τις αξιολογήσεις μέχρι το πλάνο παρέμβασης και τις ασκήσεις, μπορεί να φαίνεται απειλητικό και συντριπτικό. Μπορεί να είναι πειθαρχημένοι να βασιστούν σε έναν λογοθεραπευτή για να “διορθώσει” το πρόβλημα. Ωστόσο, ενώ οι λογοθεραπευτές χρησιμοποιούν συγκεκριμένες τεχνικές και στρατηγικές για να βελτιώσουν την επικοινωνία του παιδιού, δεν υπάρχει αντικαταστάτης για τον μοναδικό ρόλο που έχουν οι γονείς στη δυνατότητά τους να ασκήσουν πρακτική με το παιδί τους στο σπίτι.

Εάν οι λογοθεραπευτές φέρνουν την ειδίκευσή τους στις κλινικές διαγνώσεις και θεραπείες, τότε οι οικογένειες φέρνουν την εξειδίκευσή τους στο παιδί τους. Στο τέλος της ημέρας, δεν είναι πολύ διαφορετικό από το να μάθεις να παίζεις κιθάρα. Εβδομαδιαία μαθήματα με έναν εκπαιδευτή θα σε βοηθήσουν σίγουρα να μάθεις κλίμακες, τεχνικές παιξίματος και power chords. Αλλά αν δεν εξασκείσε στο σπίτι εκτός από αυτά τα μαθήματα, σίγουρα θα σου πάρει πολύ περισσότερο χρόνο να κυριαρχήσεις σε μια εκπληκτική εκτέλεση του “Stairway to Heaven”.

Ο ρόλος των γονέων στη λογοθεραπεία

Όταν τα παιδιά λαμβάνουν λογοθεραπεία στο σχολείο ή σε κάποιο κέντρο, οι συνεδρίες είναι συχνά μεταξύ του λογοθεραπευτή και του παιδιού. Ο λογοθεραπευτής θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να ενημερώσει τον γονέα στο τέλος κάθε συνάντησης. Ωστόσο, αυτή η δομή δεν ευνοεί την εμβάθυνση της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης των δεξιοτήτων των γονέων στους λογοθεραπευτικούς και γλωσσικούς στόχους των παιδιών τους. Τα τελευταία χρόνια, οι γονείς αναγνωρίζονται ως “παίκτες κλειδιά” στην παρέμβαση των παιδιών τους.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό:

  • Γνωρίζετε καλύτερα το παιδί σας: Οι λογοθεραπευτές κάνουν το καλύτερο δυνατό για να γνωρίσουν το παιδί σας, τις προτιμώμενες μεθόδους μάθησης, πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα, τις δυσκολίες του. Ωστόσο, ο λογοθεραπευτής δεν μπορεί ποτέ να αντικαταστήσει την ενσυναίσθηση του γονιού με το παιδί του. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα την προσωπικότητα και τη φύση του παιδιού σας – καθώς και πότε πλησιάζει μια έκρηξη θυμού! Συνεργαζόμενοι στενά με έναν λογοθεραπευτή, μπορείτε να αναπτύξετε ένα πρόγραμμα θεραπείας που είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο μικρό σας παιδί.
  • Η μάθηση συμβαίνει όλη μέρα, κάθε μέρα: Οι λογοθεραπευτές έχουν περιορισμένο χρόνο με το παιδί σας κάθε εβδομάδα. Είτε το παιδί μαθαίνει να προφέρει ένα γράμμα ή ήχο, να βελτιώσει τα χαρακτηριστικά της φωνής του, ή να κατανοήσει απλές προτάσεις, η διδασκαλία πρέπει να επαναλαμβάνεται και να ενισχύεται σε καθημερινή βάση. Οι γονείς έχουν το πλεονέκτημα να περνούν πολύ περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους. Και δεδομένου ότι τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων και συνομιλιών, κανείς δεν είναι σε καλύτερη θέση για να το κάνει αυτό εκτός από εσάς. Η λογοθεραπεία δεν απαιτεί γραφείο και καρέκλα· μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, το παιχνίδι και ακόμα και τις αγορές για να προχωρήσετε στους λογοθεραπευτικούς και γλωσσικούς στόχους του παιδιού σας.
  • Μαθαίνει να μιλά με αυτούς που έχουν σημασία: Ο τελικός στόχος της λογοθεραπείας είναι να βοηθήσει τα παιδιά να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες ώστε να μπορούν να επικοινωνούν σαφώς με αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία στη ζωή τους. Και ποιοι είναι αυτοί; Η οικογένειά τους. Όταν τα παιδιά βλέπουν έναν θεραπευτή, αποκτούν πολύτιμες γνώσεις, αλλά όταν μιλούν μαζί σας καθημερινά, μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις νέες γνώσεις στην πράξη.
  • Μάθηση ομιλίας και γλώσσας σε ένα περιβάλλον που προσφέρει άνεση: Πολλοί ανθρώποι αισθάνονται άβολα όταν περπατούν σε ιατρικά ή θεραπευτικά γραφεία. Υπάρχει ένας περίεργος κλινικός αέρας που μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ανασφάλεια για το περιβάλλον τους. Η συνεργασία με το παιδί σας στο σπίτι, σε ένα οικείο περιβάλλον, είναι ένας αποστρεσμένος τρόπος να ελέγξετε τις νέες δεξιότητες που έχουν μάθει στη θεραπεία.

Τι λέει η έρευνα;

Μια μελέτη που διεξήχθη από δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου Vanderbilt εξέτασε πόσο αποτελεσματική ήταν η “παρέμβαση που υλοποιείται από τους γονείς” μεταξύ ομάδων γονέων που εκπαιδεύονταν για να προωθήσουν την επικοινωνία του παιδιού τους. Εδώ είναι μερικά κύρια αποτελέσματα και συμπεράσματα από τη μελέτη:

  • Οι γονείς κατάφεραν με επιτυχία να κατανοήσουν και να μάθουν τις στρατηγικές που διδάσκονται από τους λογοθεραπευτές και να τις εφαρμόσουν κατά την αλληλεπίδρασή τους με το παιδί τους.
  • Οι γονείς είχαν θετική επίδραση στην επικοινωνιακή ανάπτυξη του παιδιού τους. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά επέδειξαν βελτίωση στις γλωσσικές και μη γλωσσικές δεξιότητες τους, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης, του λεξιλογίου, της γραμματικής και της συχνότητας με την οποία επικοινωνούν.
  • Οι γονείς ήταν εξίσου αποτελεσματικοί στη βοήθεια του παιδιού τους με τους λογοθεραπευτές. Πράγματι, όσον αφορά την κατανόηση της γλώσσας και της γραμματικής, οι γονείς ήταν πιο αποτελεσματικοί από τους θεραπευτές τους.
  • Τα παιδιά με διάφορες δυσκολίες στον λόγο, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων γλώσσας, του αυτιστικού φάσματος και της καθυστέρησης της ανάπτυξης, έκαναν επίσης σημαντική πρόοδο όταν οι γονείς τους συμμετείχαν.

Όπως δείχνει αυτή και άλλες μελέτες, η ενισχυμένη συμμετοχή των γονέων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις γλωσσο-λογοθεραπευτικές δεξιότητες των παιδιών. Αν και η συμμετοχή των γονέων δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη συνεχή λογοθεραπεία με έναν έμπειρο λογοθεραπευτή, πρέπει να χρησιμοποιείται για να συμπληρώνει την πρόοδο και να ενισχύει τους στόχους επικοινωνίας του παιδιού.

Στο ΠΑΙΔΟλόγιο, κατανοούμε τη σημασία της συμμετοχής των γονέων στη λογοθεραπεία των παιδιών τους. Πιστεύουμε ότι η ενεργή συμμετοχή των γονέων αποτελεί κλειδί για την επίτευξη των λογοθεραπευτικών στόχων του παιδιού και την προώθηση της επικοινωνιακής ανάπτυξης. Οι λογοθεραπευτές μας συνεργάζονται στενά με τους γονείς, παρέχοντας την κατάλληλη καθοδήγηση και εκπαίδευση για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και την ενεργό συμμετοχή τους στην εξέλιξη του παιδιού τους.

Αριάδνη Νεάρχου

Λογοπαθολόγος